Mesík: Vláda nás priviedla do katastrofy, akú Slovensko nezažilo od druhej svetovej vojny

4
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

“Inak ako katastrofa sa viac ako 2200 zbytočne mŕtvych občanov Slovenska nedá nazvať,” hovorí pre ParlamentneListy.sk analytik globálnych rizík Juraj Mesík. A dopĺňa: “Ešte 1. októbra sme mali na Slovensku oficiálne 48 obetí covidu: za tri mesiace stúpol ich počet 46-násobne! To nebola a ani nie je žiadna osudová danosť – je to výsledok totálneho zlyhania manažmentu pandémie slovenskou vládou.”

Je pred nami rok, od ktorého mnohí očakávajú  nádej na ukončenie  pandémie covid-19 a to, že sa koronavírus aj všetky  jeho mutácie podarí zvládnuť. Minimálne január však zatiaľ nevyzerá vôbec dobre, naopak, nemocnice sú pred kolapsom a mŕtvi pribúdajú… Ako to vidíte? Kedy to celé skončí? 

Skončí to vtedy, keď na Slovensku vláda začne brať vážne vedu. Čo to konkrétne znamená? Zomieranie skončí vtedy, keď spustí celoplošnú profylaxiu covidu a umožní jeho efektívnu a lacnú liečbu v ambulanciách. Vakcinácia bude veľmi pomalá a jej výsledky sú dnes ešte nejasné, ale z mnohých krajín sveta vieme, že aj profylaxia aj včasná liečba covidu veľmi dobre fungujú! 

Povedané jednoducho, vláda mala najneskôr v októbri spustiť celoplošný program zvyšovania hladiny vitamínu D v krvi celej slovenskej populácie, ale predovšetkým starších, obéznych a ďalších zraniteľných ľudí. Keby ho spustili v októbri, predišli by masakru. Vykašľali sa na to. Ale aj keby ho začali až v januári, stále je šanca zachrániť tisícky ľudí, ktorí inak do jari zomrú. Keď k lacnému vitamínu D pridáme aj lacný zinok, bude to bonus navyše. 

Efektívna a lacná ambulantná liečba znamená umožniť ambulantným lekárom včas používať lacné, desiatky rokov známe a na stovkách miliónov ľudí odskúšané liečivá, o ktorých dnes vieme, že sú veľmi účinné aj pri liečbe covidu – to sú antiparazitikum ivermectin, vitamin D, hydroxychlorochin, zinok a niektoré ďalšie. 

Dlhodobo ste upozorňovali na potrebu liečby, premiér na facebooku obviňoval kdekoho za túto situáciu,  ale nekonal. Lyžiarske strediská boli ešte pred pár dňami otvorené, kostoly detto, poslanci s covidom mohli ísť do parlamentu, lockdown mal veľa  výnimiek – aktuálne to nevyzerá dobre, čo je aj veľmi slabý výraz…

To “nevyzerá dobre” ste povedali viac ako diplomaticky. Nie že to nevypadá dobre – súčasná vláda priviedla krajinu do katastrofy, akú Slovensko nezažilo od druhej svetovej vojny. Inak ako katastrofa sa viac ako 2200 zbytočne mŕtvych občanov Slovenska nedá nazvať.  Ešte 1. októbra sme mali na Slovensku oficiálne 48 obetí covidu: za tri mesiace stúpol ich počet 46-násobne! To nebola a ani nie je žiadna osudová danosť – je to výsledok totálneho zlyhania manažmentu pandémie slovenskou vládou.

Leto sme končili s približne rovnakým počtom obetí ako Singapur. V ňom za celú jeseň pribudli dve – ešte raz “dve!” – obete covidu. U nás oficiálne 2 150.  V Nórsku, ktoré je viac urbanizované ako Slovensko, pribudlo za tri mesiace od 1. októbra 162 obetí –  u nás 13 krát viac! Vo Fínsku, tiež viac urbanizovanom ako je Slovensko, za tie isté tri mesiace pribudlo 212 obetí covidu: jedna desatina v porovnaní so Slovenskom. 

A to sú len oficiálne čísla – v skutočnosti na Slovensku zomiera na covid množstvo ľudí doma, bez toho, aby boli vôbec diagnostikovaní. Podiel tých čo ticho zomrú doma alebo v domovoch dôchodcov bude bez včasnej účinnej liečby stúpať o to rýchlejšie, o čo plnšie budú nemocnice. Presne to sa na jar dialo napríklad vo Veľkej Británii: masa ľudí zomrela skôr, akoby čo len zvonka uvideli nemocnicu. 

Graf vývoja úmrtí k 30.12.2020

V niektorých médiách teraz frčí porovnávanie počtu obetí na Slovensku s ich počtom v Česku, Maďarsku či Rakúsku a potľapkávanie sa po pleciach “Aha, akí sme dobrí – ich zomrelo ešte viac!” To je akoby sme kriminálnikov čo vytunelovali 10 miliónov zo štátneho rozpočtu na Slovensku ospravedlňovali poukazovaním na to, že kriminálnici v Česku vytunelovali 50 miliónov. Alebo povedzme vodiča autobusu čo v opitosti havaroval a zabil 10 ľudí ospravedlňovali tým, že v Maďarsku opitý vodič takto zabil až 30 ľudí. Čiže ten náš nekompetentný opilec vlastne 20 ľudí zachránil!

Na liek ivermectin, na ktorý niekoľko mesiacov upozorňujete ako na liek účinný na covid ale na Slovensku používaný len veterinármi, vám nikto zo štátu nereagoval?

Čo sa týka ivermectinu,  žiaľ práve tento najúčinnejší zo známych liekov proti covidu je na Slovensku ešte aj dnes nedostupný. A mnoho našich lekárov ho tým pádom stále vôbec nepozná. Beží tu ťažkopádne úsilie lekárov dostať ho aspoň na JISky. Spomeňte si na ten expres, keď na Slovensko dala vláda vybratej firme doviesť letecky zbytočné testy za 53 miliónov eur!  Dostať ivermectin len na JISky je pritom, žiaľ, slepá cesta – absolútne nestačí! Ako každý liek, aj tento je najefektívnejší, keď je pacientom podaný včas. Ani tie najlepšie lieky zomierajúcich so zničenými orgánmi už zväčša nezachránia. Potrebujeme ho dostať k ambulantným lekárom – nielen na JISky. A to hneď. Každý deň meškania znamená najmenej stovku zbytočne mŕtvych občanov Slovenska. Ale zaujíma to v slovenskej vláde niekoho?

Čo sa týka tohoto lieku, ľudia ho pokútne zháňajú u veterinárov, cez internet  – je to veľmi nebezpečné, máte podobné informácie?  

Obracia sa na mňa veľa ľudí, ktorí sa pýtajú kde sa dá zohnať. Na Slovensku sa žiaľ dá zohnať len veterinárny, napríklad preparát ktorý sa volá Ecomectin – pasta pre kone. Je v tom kus irónie – pre kone ho máme, pre ľudí nie. Žiadny lekár vám ale nemôže dať veterinárny prípravok, aj keď väčšinou ide o tie isté a rovnako čisté účinné látky ako v liečivách pre ľudí. Tí čo majú známych vo Francúzsku, Nemecku, Holandsku alebo v Indii či Egypte si ho nechávajú posielať odtiaľ: aj tam je ale na predpis. No a tretia cesta sú spomínané nákupy cez internet. Je to ale trochu kupovanie mačky vo vreci – niektorí internetoví predajcovia sú seriózni a naozaj dostanete to, čo si zaplatíte, ale existujú aj podvodníci, čo predávajú falošné liečivá. Myslíte si, že ste kúpili povedzme antibiotikum, a užívate pekne zabalený kriedový prášok. Ivermectin je ale tak lacný, že sa s ním veľmi neoplatí ani podvádzať, predajcovia vedia dobre zarobiť aj na predaji skutočného liečiva. Výrobná cena ivermectínu je doslova pár centov a keď vám ho na internete predajú za pár desiatok eur, predajca má kráľovský zisk aj s poctivým liečivom.

Covid-19 zasahuje prudko aj ekonomiky štátov, mení sa aj ekonomická situácia ľudí. Aké budú dosahy koronakrízy podľa vás v roku 2021 v tomto smere?

Budú podstatne väčšie a dlhodobejšie, ako dnes čítate v médiách. To, čo vidíme – všetky tie krachujúce reštaurácie, bary, hotelíky, športové zariadenia, cestovné kancelárie a iné malé prevádzky zamestnávajúce po celom svete desiatky miliónov ľudí , ale je to  iba špička ľadovca. Mnohé z týchto malých firiem majú dlhy alebo len marginálne zisky, dosť na prežitie, ale nie na rezervy. Mnohé sa už z krachu nespamätajú – a s nimi ani tí, čo ich vlastnili alebo v nich pracovali. Prežijú kapitálovo silní a v ich rukách sa skoncentruje ešte väčšia ekonomická moc. Keď príde veľa ľudí o prácu, klesne kúpyschopný dopyt obyvateľstva aj po iných tovaroch.

Oveľa väčšie a hlavne dlhodobejšie budú ale makroekonomické dôsledky pandémie. Od marca, keď pandémia prvý raz zasiahla Európu a USA, začali centrálne banky celého sveta – americký Fed, európska ECB, čínska centrálna banka, Bank of Japan a ďalšie – “tlačiť” menu v objemoch, ktoré nemajú v ekonomických dejinách ľudstva obdobu. Ani počas vojen sa netlačilo v takých objemoch ako v roku 2020. “Tlačiť” treba dať do úvodzoviek, lebo v skutočnosti tieto nové akože peniaze centrálne banky vytvárajú ťukaním na klávesnicu počítača, teda skutočne lacno a z čistého vzduchu. Tie “peniaze” – opäť treba použiť úvodzovky – už neexistujú ani len ako potlačené papieriky, a na rozdiel od skutočných peňazí nie sú vôbec ničím kryté. Bilióny – teda tisícky miliárd – nových dolárov, eur, jenov, libier sú kryté vzduchom. Nič za nimi nestojí – žiadne materiálne ani intelektuálne hodnoty. Do svetového finančného systému sa dostali bilióny nových dolárov, eur, juanov, jenov, ktoré ešte viac rozriedili skutočnú hodnotu finančných úspor všetkých ľudí na svete.

Vďaka tomuto mega-tlačeniu sme svedkami paradoxu, že hoci milióny a milióny ľudí po celom svete stratilo prácu a produkcia všetkých možných tovarov sa prepadla na úroveň spred 10-20 rokov, ceny akcií lámu rekordy. Centrálne banky totiž dostávajú zo vzduchu vyrobené “peniaze” do obehu tak, že za ne skupujú rôzne cenné papiere, napríklad akcie svetových firiem, investičných fondov, štátne dlhopisy. Tak vytlačili ceny indexov ako napr. S&P 500 z 3200 bodov na Nový rok 2020 na 3700 na Silvestra 2020. Alebo indexu Nasdaq z 9000 bodov na 12 900. Majitelia príslušných akcií si teda v priemere za rok pripísali k majetku pekných 15%, resp. 43%. 

Nie zlý zisk za krízový rok, čo poviete? Majitelia akcií gigantických technologických firiem známych ako FAANGs – to je v angličtine ponáška na tesáky dravcov – teda Facebooku, Amazonu, Apple, Netflixu, Googlu – zbohatli za rok pandémie ešte viac. Keby ste boli vlastníkmi akcií Applu, boli by ste na Silvestra 2020 o 85% bohatší, ako na Silvestra 2019. Keby Amazonu, tak ste bohatší o 78%. Keby Netflixu, tak o “mizerných” 60%.  Problém je samozrejme v tom, že majiteľmi  drvivej väčšiny tých akcií nie sú bežní pozemšťania. Sú nimi ľudia, ktorí boli už pred pandémiou superbohatí – a teraz sú ešte superbohatejší. Doteraz boli multimilionári – a už sú miliardári. Boli miliardári – a už sú multimiliardári.

A čo získala masa tých, čo covid prežila zdanlivo bez väčších strát? Nuž, všetci sme získali nové dlhy! Prudko stúplo zadlženie štátov – samozrejme aj Slovenska – a tiež miest, obcí, o prežitie bojujúcich firiem a aj mnohých domácností, ktoré vyrovnávali výpadky v príjmoch pôžičkami. Dlhy sú spotreba požičaná si od budúcnosti: všetky tie dlhy budeme musieť splácať cez dane a odvody, a to znamená obmedzovať našu budúcu spotrebu. Čím je človek mladší, tým viac sa ho to týka – najviac samozrejme dnešných detí. Toto všetko sa s nami bude ťahať nielen v roku 2021, ale najmenej po celú tretiu dekádu 21. storočia do ktorej sme práve vstúpili.

Znie to príšerne, ale vráťme sa k tomu, čo sa týka bežných ľudí. Mnohí využili možnosť odkladu splátok odvodov, či úverov… Príde však onedlho čas, keď sa odložené odvody,  úvery budú musieť začať platiť a situácia  sa nevyvíja  priaznivo… Alebo to vidíte inak?

Presne o tom som hovoril: keď pominie pandémia, príde dlhý čas splácania dlhov. Ako ich budú splácať tí, koho zadlžená reštaurácia alebo cestovka skrachovala a oni sa ocitli bez príjmov? Ako budú splácať svoje dlhy – napríklad hypotéky – tí, čo prišli o prácu a nájsť si novú nebude také ľahké ako doteraz? Samozrejme veľké firmy, napríklad letecké spoločnosti alebo veľké banky, sa môžu ako vždy spoľahnúť na to, že do ich “bail-outu” – čiže  finančnej záchrany – nalejú štáty obrovské miliardy eur a dolárov. Vlády ich vyhlásia za “v štátnom záujme nevyhnutné” a napumpujú do nich, koľko si zapýtajú. Odkiaľ peniaze na záchranu vyvolených zoberú? No z tých dlhov, ktoré potom budeme svojimi daňami a odvodmi splácať my všetci, vrátane tých  skrachovaných majiteľov a zamestnancov reštaurácií a ich detí.

Podľa viacerých psychológov alebo aj štúdií ľudia vo zvýšenej miere trpia  aj psychickými a duševnými ochoreniami, izolácia ochromuje vzťahy… Myslíte, že sa toto podarí  v roku 2021 zmeniť?

Pokiaľ premiér tejto krajiny urýchlene nezaháji masívnu profylaxiu a nedovolí na Slovensku včasnú a účinnú ambulantnú terapiu covidu, čaká nás najmenej po celú zimu až do jari pokračovanie takých či onakých karantén, lock-downov, zatvorených škôl sprevádzané nepretržitým tokom deprimujúcich informácií o tom, koľko ľudí práve zomrelo, koľko nemocníc je preťažených a ktorá ďalšia firma vyhlásila bankrot. V kombinácii so zimným šerom a tmou budú izolácia a obavy o svojich blízkych i seba olejom do ohňa úzkostí a depresií. Zlepšovať sa to začne niekedy v apríli, keď vďaka prírode – a keď pôjde všetko veľmi dobre možno už trochu aj vďaka vakcináciám – začnú mŕtvi postupne ubúdať a bude viac svetla. 

- Reklama -

4 KOMENTÁRE

  1. Mudrlant vždy dáva vinu vláde. V Čechách za všetko môže Babiš, hoci keď nariadil rúška, tak ich nazvali Babišove náhubky. Na Slovenku ak chcel Matovič povinné testovanie, pretože iba to má zmysel, tak prezidentka vystúpila, že to nezvládneme a nič nesmie byť povinné, lebo máme slobodu. Tak máme slobodu a mnoho mrtvych. Ale to najpopulárnejšia politička chcela.
    Totálne chybná analýza.

  2. Nepovoľuje možnosť použitia Ivermectínu EK?
    Naša vláda našla spôsob ako sa vyhnúť lockdownom. Volá sa celoplošné testovanie. To je od EK povolené.

  3. To je tak, keď štát majú v rukách hlupáci a plagiátori!!! Ale čo si ľudia zvolili tak to teraz majú. Dobre im tak!!! Každému čo jeho je!!!

Comments are closed.