Pri výbuchu v Mali zahynuli francúzska vojačka a vojak

0
francúzsky prezident Emmanuel Macron (Foto: TASR/AP)

Dvaja príslušníci francúzskej armády zahynuli v sobotu pri výbuchu nálože v severovýchodnej časti afrického štátu Mali – len niekoľko dní po tom, čo tam podobným spôsobom zahynuli ich traja kolegovia. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona.

Prezident Macron “sa s veľkým smútkom” dozvedel o úmrtí 33-ročnej seržantky Yvonne Huynhovej a 24-ročného brigádneho veliteľa Loica Rissera v regióne Menaka, kde ich obrnené vozidlo zasiahol výbuch improvizovaného výbušného zariadenia, uviedla kancelária prezidenta.

Huynhová bola prvou vojačkou vyslanou do oblasti Sahelu, odkedy tam Francúzsko spustilo svoju operáciu. Spolu s Risserom boli príslušníkmi pluku špecializovaného na spravodajskú prácu.

Podľa údajov armády sa tak na 50 zvýšil počet francúzskych vojakov zabitých v Mali od januára 2013, keď tam Francúzsko po prvý raz vojensky zasiahlo s cieľom vyhnať džihádistov, ktorí obsadili rôzne časti krajiny.

Francúzsko v rámci svojej operácie Barkhane, ktorá sa začala v roku 2014, nasadilo v rozľahlom regióne Sahel približne 5100 vojakov, aby podporili miestne sily proti islamistickým skupinám. Francúzi bojujú po boku vojakov z Mauritánie, Čadu, Mali, Burkiny Faso a Nigeru – tieto štáty spoločne tvoria skupinu G5 Sahel.

Traja iní vojaci zahynuli v pondelok v strednej časti Mali po tom, ako ich obrnené vozidlo zasiahol výbuch improvizovaného výbušného zariadenia. K ich zabitiu sa prihlásila Skupina na podporu islamu a moslimov (GSIM) napojená na teroristickú sieť al-Káida. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters s odvolaním sa na americkú spoločnosť SITE Intelligence Group, ktorá monitoruje aktivity džihádistov na internete.

Macron v pondelok vo vyhlásení vzdal poctu trom mŕtvym vojakom a zdôraznil “odhodlanie Francúzska naďalej bojovať proti terorizmu”.

Francúzski vojaci zahynuli počas vojenskej operácie v oblasti Hombori v malijskej provincii Mopti. Podľa francúzskeho rezortu obrany ide o región, kde teroristické skupiny opakovane útočia na civilné obyvateľstvo, píše agentúra AP.

- Reklama -