Zábojník: Vyjadrenia ministerky Kolíkovej o Lučanskom nemajú logiku. Kde sú zábery z kamier?

1
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik Autor: PL.sk

Nie je možné mať v cele bývalého policajného prezidenta a nemonitorovať ho. Nie je možné  neeliminovať možnosť jeho samovraždy! – hovorí bezpečnostný analytik Juraj Zábojník.

Aký je váš názor na samovraždu bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzenskej cele? Na sociálnych veciach sú mnohé domnienky, príbehy, ťažko posúdiť čo  je pravda a čo nie… 

Nikto nemôže vylúčiť  ani potvrdiť čo sa stalo, pokiaľ pritom nebol  a neexistuje dôkaz prostredníctvom kamerových záznamov, alebo tvrdenie človeka proti človeku, teda svedkovia. Je zrejmé, že tu kopec vecí nemá logiku od vyjadrení  ministerky Kolíkovej a teraz už bývalého generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže Milana Ivana. To skutočne treba vyriešiť. Buď mu niekto  pomohol,  alebo  sa rozhodol sám. Ďalšia alternatíva neexistuje. 

To je pravda, ale nejaký názor prečo k tomu došlo máte?

Rozhodol sa zrejme sám. To postavenie, ktoré človek má a zrazu sa dostane do takého stavu a prostredia, v ktorom sa on ocitol, myslím Prezídium policajného  zboru na Račianskej ulici, ja  som žil v tej budove skoro 18 rokov… A keď niekto riadi celú tú budovu a tie tisíce policajtov  a zrazu sa ocitne na železnej posteli v malom  úzkom priestore, tak  to je aj určitá potupa  a  určitý ťažký pád, s ktorým sa človek aj ťažko vyrovnáva. 

Ťažko sa s tým vyrovnáva človek čestný alebo aj nie celkom čestný, Milan Lučanský bol v pozícii obvineného? 

Neviem a ani nemôžem posúdiť mieru viny alebo, či bol vôbec vinný. Je tam veľmi  tenký ľad. Mnohí policajti sa dostali do stavu korupcie a ani  nepredpokladali, že sa tam raz dostanú. Stiahla ich jednoducho vlna. Keď si zoberieme, že ich dosadzovali do ich pozícií rôzni funkcionári, ktorí potrebovali na každom tom mieste v rámci siete,aby všetko fungovalo, potrebovali svojich ľudí blízkych a zodpovedných.  Ako aj  tí kajúcnici vypovedajú: jedných si dosadil Slobodník,  ďalších Makó,  iných Gašpar… A takto to fungovalo,  až sa to celé vygenerovalo do  takej formácie, že žiaľ, jedni  kradli a  rozkrádali dane občanov cez dph,  vratky a iné  kšefty biznisy, čo boli tzv. podnikatelia  biele goliere, súčasti organizovaného zločinu,  a  druhá partia, ktorá ich mala  zatvárať, tak ich chránila  a  žila z nich,  parazitovali  na nich. Takže prví vedeli, že keď ukradnú milión, oplatí sa im z toho rozdať aj 500 000 a naďalej fungujú. Išlo o ťažké podvody, karuselové obchody a iné schémy.  No a keď  človek zoberie prvých 5000, 10 000 a potom to už ide v desiatkach a stovkách, no a potom si ten človek zvykne a žije s tým.  Ale v podvedomí  to stále má:  že prisahal v rámci nástupu do Policajného  zboru, policajnej prísahy,  že bude dodržiavať zákon, vernosť.

Na druhej strane však už vie, že mnohí vedia z  toho okruhu skorumpovaných ľudí,  že aj on už prešiel na druhú stranu zákona  a má to v podvedomí v hlave, nie  každý sa s tým vyrovná. Dopady  sú  potom také,  ktoré ani nepredpokladali.  Takto to ale funguje aj vo veľkých organizovaných skupinách, už sa z nich nevystupuje.  Ide  sa tým vlakom a buď je ten vlak stále  v  pohybe, alebo raz skončí. Tam neexistuje, ďakujem, mám zarobené, odchádzam. Nuž a potom je aj taká pravda, že s jedlom chutí moc… Ako povedal pred dvoma mesiaci advokát Vačok,  človek sa musí rozhodnúť: buď chce robiť poriadok alebo chce byť bohatý,  ale potom musí odísť a podnikať. Lenže zarobiť dnes 100 000 ako podnikateľ, mať pod sebou zamestnancov a zarobiť každý mesiac na ich výplaty, to nie je jednoduché. A najjednoduchšia forma zarábania peňazí je, keď je človek vo vysokej funkcii, šéfuje zložke štátnej inštitúcie,  ktorá má dozerať na zákonnosť a vytvorí sa choré  prostredie úplatkov. A to sú už iné peniaze. Niekto tu dovolil, aby sa také hnilobné prostredie vytvorilo.

Vráťme sa konkrétne k úmrtiu Milana Lučanského,  je tam veľa  otáznikov. Jednak čo robil sám  na cele, ako vôbec mohlo k  úmrtiu dôjsť? Prečo ministerka vylučovala po prvom vážnom incidente pokus o samovraždu, ktorý bol dokonaný?  

Tu sa skutočne veľmi neodborne vyjadrovala ministerka Kolíková.  Bolo to vidno na vtedajšom riaditeľovi väzenskej a justičnej stráže Ivanovi,  že niečo zastiera, nie je suverénny v tom, čo hovorí. Takže pri Lučanskom možno naozaj došlo k problému, že ho zbili. 

Ako  sa to teda preverovalo?  

A môže tam prísť aj celá vláda a sadnúť si na chodbu, keď raz niet záznamu,  niet dôkazu, ťažko sa bude hľadať pravda.  Ale tu vtedajší generálny riaditeľ Ivan tvrdil, že na záznamoch je jasné, že si neublížil, ale keď treba záznam, aby dokázali,  že sa nič  nestalo,  tak zrazu nie je, lebo človeka nemôžu stále monitorovať… Tak čo to  rozprávajú za sprostosti?  Raz tak, raz onak! Veď  zomrel človek. Sú tam veľké rozpory. 

Čo sa malo  podľa vás po  prvom incidente s vylúpnutým okom a modrinami stať? Ako mali postupovať kompetentní zodpovední?

Ministerka Kolíková mala okamžite  poslať výjazdovú skupinu odborníkov, ktorí by to všetko  zdokumentovali  a potom dávať vyhlásenia, že čo sa stalo a či chcel alebo nechcel spáchať samovraždu… Nie, ona rovno tvrdila,  že nechcel  spáchať samovraždu, neurobil si to  zámerne, nikto mu to neurobil zámerne, všetky iné tvrdenia sú nepravdivé. Teraz ju to dobehlo. Keď niekto umrie,  tak musí byť príčina.

Mne príde priam neuveriteľné,  že bývalý policajný prezident nemá zvýšenú kontrolu vo  väzbe…

Nemalo sa stať, že takú osobu ako bol Milan Lučanský, nehovoriac o tom, že mal ešte aj psychológa,  tak takého  človeka nechať v izbe samého, to neexistuje. Veď Lučanský osobne zatváral Černáka  a podobných zločincov, to nebol hocikto. Bol  všetkými  masťami mazaný človek, obrazne kvalitný žoldnier, vysoko kvalifikovaný policajný odborník, ktorý sa profiluje rokmi.

A čo sa teda stalo?

To môže byť všeličo. Veď napríklad ani mesiac nevidel svoju rodinu. Uvažoval, ako trpia. A opäť  –  prečo ho nemohla prísť navštíviť blízka osoba? Ako je možné, že rodina o ňom nič nevedela, nemala žiadne správy? Čo toto je? 

Pôjde sa to vyšetriť, čo by ste žiadal ako člen takejto vyšetrovacej komisie? 

Ja by som osobne  žiadal vysvetlenia a dôkazy, ako je to s  tým monitorovaním? Veď on  musí byť monitorovaný. Ja neviem,  čo sa tam stalo… Na akej posteli sa mohol obesiť?   Veď dnes spravíte záznam aj na mobilný telefón. Súhlasím, čo ste povedali, nie je možné  mať vo väzbe bývalého policajného prezidenta,  nehovoriac,  že boli vo väzbe dvaja dokonca, a nemať ich pod kontrolou? Ja tomu nerozumiem. To skutočne im len búchajú na okienko a keď si nepreberú  stravu, zistia, že niečo nie je v poriadku a nežije a nedýcha? Toto čo je? Čo to  je? Nech mi nikto nehovorí o nejakom  porušovaní ľudských práv. Toto je zvláštny režim osoby,  ktorá je  veľmi dôležitá pre odhaľovanie celej mašinérie organizovanej skupiny a štát musí takého človeka chrániť, lebo nie  je odsúdený, ale je vo  vyšetrovaní organizovaného  zločinu. Pokiaľ viem a vie to celý svet, v Belgicku sa vďaka záznamu z kamery podarilo vniesť svetlo do prípadu úmrtia slovenského občana a nehovoriac o hajlovaní policajtky. Myslím, že každý pochopil, čo chcem týmto povedať.

Všetko  sa väzňom berie – hodinky,  prstene,  retiazky,  všetko, napriek  tomu sa u Milana Lučanského nepodarilo eliminovať možnosť samovraždy, prečo?

Treba vidieť tie  záznamy, ak ani po prvom incidente nebudú, tak to je škandál.

Prečo mu bolo umožnené, aby zomrel? To je otázka… To sa nemalo stať. Príslušníci Zboru väzenskej a justičnej stráže sú povinní robiť všetko  preto, aby im tam nikto neumrel. Čo za blbosť to  povedala ministerka  spravodlivosti Kolíková, že keď niekto chce spáchať samovraždu, tak mu nezabránite?  No, nezabránite, aby skočil  z mosta v Prahe, ale na piatich metroch štvorcových cely sa tomu zabrániť musí.

- Reklama -

1 komentár

  1. Aj kebyže pán Lučansky sám spáchal samovraždu ,tak to bolo len dôsledok toho čo sa odohralo predtým keď ho napadli a ublížili mu jeleň na zdravý ale aj na psichyke ,a klinec do toho nakoniec udrel pán Žilinka keď oznámil že si to všetko spravyl sám,,, čo zostáva človeku ktorého dopredu bez súdu odsúdili na smrť ,
    Pochybujem o tom aby sa obesil,,,

Comments are closed.