ĽSNS neverí verzii samovražda v prípade Lučanského, chce svojho zástupcu v komisii

0
Obvinený predseda ĽSNS Marian K. prichádza na hlavné pojednávanie na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku 21. septembra 2020. Foto: TASR

Opozičná strana ĽSNS žiada okamžité odstúpenie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej (Za ľudí). Dôvodom je incident bývalého policajného prezidenta Milana Lučanského vo väzbe. Strana hovorí o zlyhaní zodpovedných osôb rezortu spravodlivosti. Spochybňuje tiež, že išlo o samovraždu. Chce mať preto zástupcu vo vyšetrovacej komisii.

“Nech boli dôvody na jeho uväznenie akékoľvek, je obzvlášť neprijateľné, aby k ,pokusu o samovraždu’ došlo práve po zavedení špeciálnych bezpečnostných opatrení v súvislosti s výkonom väzby generála Lučanského,” uviedol hovorca strany Ondrej Ďurica.

Verzia o samovražde nie je pre ĽSNS vzhľadom na podozrivé okolnosti uveriteľná. “Zároveň však nechceme vynášať unáhlené závery, a preto žiadame o dôkladné vyšetrenie prípadu a účasť zástupcov ĽS Naše Slovensko v špeciálnej vyšetrovacej komisii,” uvádzajú. Len skutočne objektívne vyšetrovanie môže podľa nich preukázať, či k incidentu došlo v dôsledku zlyhania jednotlivcov alebo väzenského systému ako celku. “Zároveň len takéto vyšetrovanie môže očistiť meno príslušníkov ZVJS, z ktorých drvivá väčšina vykonáva svoju prácu absolútne poctivo a v súlade so zákonom,” dodali. Vyjadrili tiež súcit Lučanského rodine.

Lučanský, ktorý je väzobne stíhaný, sa pokúsil v utorok (29. 12.) o samovraždu. Jeho stav je kritický. Generálny riaditeľ ZVJS Milan Ivan po udalosti odstupuje zo svojej funkcie. Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) oznámila, že zriadi širokú komisiu na prešetrenie prípadu. Potvrdila, že zvažovala aj vyvodenie politickej zodpovednosti.

- Reklama -