Členské štáty EÚ schválili pobrexitovú obchodnú dohodu s Britániou

1
Predseda Európskeho parlamentu David Sassoli (Foto: TASR/AP)

Členské štáty Európskej únie v pondelok jednohlasne schválili predbežnú pobrexitovú obchodnú dohodu so Spojeným kráľovstvom. Informovali o tom tlačové agentúry AP a AFP.

Dohoda bola schválená na úrovni veľvyslancov 27 členských štátov EÚ (COREPER). Tí v pondelok predstavili súhlas svojich národných vlád s tým, aby obchodná dohoda, ktorú sa podarilo uzavrieť v prvý vianočný deň (24.12.) začala platiť od 1. januára. Informáciu potvrdil hovorca Rady EÚ.

Tento krok umožní, aby obchod bez používania ciel a obchodných bariér medzi euroblokom a Britániou pokračoval aj po Novom roku, keď Spojené kráľovstvo opustí jednotný trh Európskej únie.

Dohoda o budúcom partnerstve, ktorá zahŕňa aj obchodné kontakty, nadobudne platnosť až po odsúhlasení britským parlamentom a Európskym parlamentom (EP).

Európski zákonodarcovia však upozornili, že nie je dostatok času, aby do konca tohto roka podrobne preskúmali uzavretú dohodu prostredníctvom jednotlivých pracovných výborov a odobrili ju na plenárnom hlasovaní. Europarlament sa k dohode vyjadrí až v januári – predseda EP David Sassoli však zdôraznil, že poslanci predbežnú pobrexitovú obchodnú dohodu podporia, aby zabránili chaosu, ktorému by ináč mohli čeliť občania a podniky EÚ a Spojeného kráľovstva.

- Reklama -

1 komentár

  1. Je zaujímavé , že UK (Spojené Kráľovstvo ) sa cíti bez EU lepšie , ako by bolo súčasťou EU !!! To len dokazuje , že niečo v EU nie je zdravé ! Podľa mňa je to REŽIM , ktorý tam vládne ! Podstatou politiky tohoto režimu je totiž VYDIERANIE , ZASTRŠOVANIE , VYHRÁŽANIE SA a vobec BEZPRECEDENTNÉ zasahovanie do vecí ktoré by si mali riešiť samotní členoviA EU ?! Podľa mojho skromného názoru , tak ako MÍCHOVSKÁ DOHODA uzavretá 29.09.1938 medzi NEMECKOM (Adolf Htler) , SPOJENÝM KRÁĽOVSTVOM (Arthur Neville Chamberlain ) , FRANCÚZKOM ( Eduárdo Daladier) a TALIANSKOM ( Benito Musoliny) nezabránila WWII , tak ani pobrexitová dohoda medzi EU a UK nezabráni hádkam a obviňovaniam sa v BUDÚCNOSTI !?

Comments are closed.