Vysokoinfekčnú mutáciu nového koronavírusu hlási aj Kanada

0
Na snímke matka učí svoju dcérku korčuľovať. (Foto: TASR)

Kanadské úrady verejného zdravotníctva v sobotu potvrdili prvé dva prípady nákazy mutáciou nového koronavírusu, ktorá sa považuje za veľmi infekčnú a po prvý raz sa objavila v Británii.

Podľa úradov nakazenými je pár z Durhamu, ktorý nemá cestovateľskú anamnézu a nebol ani v kontakte s vysokorizikovými osobami.

Obaja nakazení sú domácej izolácii, uvádza sa v stanovisku kanadských úradov, zverejnenom v deň, keď kanadská provincia Ontário pre prudký nárast prípadov nákazy chorobou COVID-19 opätovne pristúpila k obmedzeniu pohybu ľudí i ekonomických aktivít.  

Po tom, ako sa v Británii objavil nový variant koronavírusu SARS-CoV-2, Kanada až do 6. januára pozastavila všetky lety zo Spojeného kráľovstva.

Detekciu mutácie koronavírusu SARS-CoV-2 oznámili v sobotu napr. Taliansko, Švédsko, Španielsko alebo Japonsko. Predtým takéto prípady avizovali aj vo Francúzsku, Nemecku, Libanone a Dánsku.

Úrady provincie Ontário v súvislosti s prvými prípadmi novej mutácie SARS-CoV-2 apelovali na obyvateľov, aby vo zvýšenej miere rešpektovali odporúčania odborníkov a opúšťali svoje domovy len v nevyhnutných prípadoch.

Lockdown v Ontáriu, najľudnatejšej kanadskej provincii so 14 miliónmi obyvateľov, bude trvať 28 dní na juhu provincie a 14 dní na severe. Zakázané sú najmä súkromné zhromaždenia v interiéri – okrem tých konaných v úzkom rodinnom kruhu. Otvorené môžu zostať len obchody s potravinami alebo lekárne. V reštauráciách je možný len výdaj stravy cez okienko alebo rozvoz.

Podľa bilancie zo soboty Kanada od vypuknutia koronavírusovej epidémie eviduje na svojom území viac ako 534.000 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a viac ako 14.700 súvisiacich úmrtí.

- Reklama -