Briti sa začali zásobovať. Obávajú sa, že po 1. januári nebude dosť tovaru

0
Foto: TASR/AP

Nerobte si zásoby potravín, vyzval britský minister obchodu Alok Sharma obyvateľov. Tí sa totiž obávajú problémov so zásobovaním od 1. januára po skončení prechodného obdobia a definitívnom „odstrihnutí“ krajiny od Európskej únie.

„Som si istý, že dodávateľské reťazce budú fungovať aj po brexite,“ vyhlásil a vyzval ľudí, aby robili len „bežné nákupy“ pre túto ročnú dobu, keď je počas sviatkov dopyt po potravinách väčší.

„Myslím si, že zistíme, že všetko bude úplne v poriadku,“ povedal.

Briti sa aj v marci pred vyhlásením blokád na zastavenie šírenia nového koronavírusu zásobili tovarom s dlhou životnosťou. Doslova vyrabovali niektoré regály v obchodoch. A čakali v dlhých radoch alebo si dokonca zašli na nákupy ďalej ako zvyčajne, aby zohnali tovar ako toaletný papier, konzervované paradajky či ryža.

Britské konzorcium maloobchodníkov (BRC) už pred sviatkami uviedlo, že obchodníci robia maximum pre to, aby sa pripravili na všetky eventuality od 1. januára. Zvýšili svoje zásoby konzervovaných potravín, toaletného papiera a ďalších výrobkov s dlhšou spotrebou, aby mali dostatok základných produktov.

Aj oni upozornili klientov, že nie je potrebné, aby nakupovali viac potravín ako zvyčajne, pretože brexit bude mať vplyv najmä na dovážané čerstvé produkty, ako sú ovocie a zelenina, ktoré maloobchodníci ani spotrebitelia nemôžu dlhodobo skladovať.

BRC od začiatku celého procesu brexitu varovalo pred vyššími cenami potravín, či už s dohodou o obchode s Európskou úniou alebo bez nej.

Maloobchodný reťazec Tesco, najväčší v Británii, odhadol nárast cien potravín v prípade brexitu bez dohody o 3 až 5 %.

- Reklama -