Izraelská vláda uzatvára krajinu a stanovuje zákaz návštev, ak nejde o príbuzných

0
Ultraortodoxní Židia s ochrannými rúškami na zabránenie šírenia nového koronavírusu. Foto: TASR/AP

Izrael od nedele už po tretí raz zavedie čiastočný lockdown z dôvodu narastajúceho počtu prípadov koronavírusu SARS-CoV-2, informuje agentúra DPA. Izraelská vláda vo štvrtok ráno rozhodla, že opatrenia zostanú v platnosti predbežne po dobu dvoch týždňov.

Ak denný nárast počtu prípadov za toto obdobie neklesne pod 1000, platnosť opatrení môže byť predĺžená o ďalšie dva týždne.

Ľudia nebudú navštevovať príbytky ľudí, s ktorými nie sú v príbuzenskom vzťahu. Takisto budú zakázané zhromaždenia desiatich a viac osôb vo vnútorných priestoroch a vonku sa nebude môcť zhromaždiť viac ako 20 ľudí

Obyvatelia židovského štátu sa od svojich príbytkov budú môcť vzdialiť na viac než jeden kilometer len vo výnimočných prípadoch. Zatvorené budú nákupné strediská a rekreačné zariadenia a reštaurácie budú môcť ponúkať jedlá len prostredníctvom donáškových služieb

Izrael sprísnil opatrenia na štátnych hraniciach v súvislosti s novou mutáciou koronavírusu, ktorá môže byť nákazlivejšia než ostatné doposiaľ zaznamenané mutácie. Na územie krajiny nesmú vstúpiť ani nijakí cudzinci. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu však uviedol, že existujú výnimky z tohto opatrenia, ako napríklad diplomati.
      Každý, kto pricestuje do Izraela zo zahraničia, musí na 14 dní podstúpiť povinnú karanténu v štátnom zariadení, uvádza na svojej webovej stránke Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Toto obdobie môže byť v prípade dvoch negatívnych testov vykonaných počas karantény skrátené na desať dní.

- Reklama -