Francúzsko: Priateľa Epsteina obvinili zo spáchania sexuálnych trestných činov

0
Bývalá modelka Thysia Huismanová, jedna zo žien, ktoré obvinili zo znásilnenia Francúza Jeana-Luca Brunel, pózuje v Amsterdame 17. decembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Bývalého modelingového agenta, Francúza Jeana-Luca Brunela, obvinili a vzali do väzby pre podozrenie zo spáchania sexuálnych trestných činov. Brunel bol blízkym spolupracovníkom zosnulého amerického finančníka a odsúdeného pedofila Jeffreyho Epsteina. Oznámila to v sobotu francúzska prokuratúra, píše agentúra AFP.

Brunel čelí obvineniam zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia maloletých starších ako 15 rokov. Podľa vyhlásenia prokuratúry ho zadržali ešte v stredu na parížskom letisku Charlesa de Gaulla, keď sa chystal odletieť do Senegalu.

Brunelov právnik vlani v októbri povedal, že jeho klient obvinenia dôrazne odmieta. Odmietol pritom tvrdenia o tom, že Brunel je na úteku a trval na tom, že jeho klient ochotný dostaviť sa na výsluch.

Obvinenia voči Brunelovi sú súčasťou širšieho vyšetrovania údajného zneužívania žien a dievčat Epsteinom a blízkym okruhom jeho spoločníkov. Vyšetrovanie sa vo Francúzsku spustilo vlani v auguste.

Brunel, ktorý bol šéfom modelingovej agentúry, udržiaval priateľské a finančné vzťahy s Epsteinom, obvineným v Spojených štátoch z obchodovania s ľuďmi a sexuálneho násilia na maloletých. Práve Brunel podľa amerických súdnych dokumentov získaval pre Epsteina mladé dievčatá.

Stíhanie samotného Epsteina v USA bolo zastavené po tom, ako ten 10. augusta vo vyšetrovacej väzbe na Manhattane v New Yorku spáchal samovraždu.

- Reklama -