Mesík: Ak Matoviča neomrzelo byť premiérom, nemal by si liečiť COVID-19 podľa inštrukcií Krajčího rezortu

1
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

Ak Matoviča už život a premiérovanie omrzelo, môže si liečiť COVID-19 aj podľa oficiálnych odporučení Ministerstva zdravotníctva SR, hovorí pre ParlamentneListy.sk analytik globálnych rizík Juraj Mesík. Ako by mal teda podľa neho postupovať ?

Premiér Matovič má CVID-19. Vy dlhodobo kritizujete vládu za neefektívne antigénové testovanie, za používanie 2000 eurového remdesiviru v nemocniciach, hoci je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie nielenže neúčinný, ale možno aj kontraproduktívny. Hovoríte, že sa netreba spoliehať na očkovanie, ale sústrediť sa na lacný liek, o ktorom sa vo svete v štúdiách uvádza, že zaberá na koronavírus – invermectin. Čo by ste odkázali premiérovi Matovičovi, aby čo najskôr vyzdravel?

Vtipná otázka – jeho predsa musí liečiť sám MUDr. Krajčí, či nie? To bol vtip – neželám koronavírus nikomu. Neviem v akom klinickom stave súčasný premiér je, ani aké má laboratórne parametre, takže sa môžem vyjadriť len veľmi orientačne. Ak je len v ľahkom stave a nie je samovrah, nemal by postupovať podľa odporúčaní MZ SR a neliečiť sa – čo je po celý čas epidémie oficiálne odporúčanie MZ SR pre ľahké prípady COVID- 19. Určite mu neuškodí, ak si dá hneď na začiatok solídne dávky vitamínu D a zinku. Solídne znamená aspoň 10 000 IU vitamínu D a 100 mg zinku, ideálne s quercetínom alebo zeleným čajom. Ak nevie, akú má hladinu vitamínu D v krvi, nech si ju dá skontrolovať, ak ju má pod 50 nmol/l, nech svojho lekára požiada o podanie kalcifediolu. Ak nemá poruchu zrážania krvi a neberie aspirín, nech si nasadí aspoň 100 mg denne – možno aj viac. Ak má ťažší klinický stav a chce prežiť, nech sa svojho lekára spýta, či má dôkladne naštudované protokoly MATH+ a I-MASK a ak nie, nech si ich naštuduje. Ak ho ale už život a post premiéra omrzeli, môže postupovať aj podľa oficiálnych odporučení MZ SR.

Ale na Slovensku sa predsa ivermectin, ktorý je súčasťou protokolu I-MASK nedá zohnať?

Premiér určite môže zavolať veľvyslancovi do Paríža, Amsterdamu alebo ešte lepšie do Dillí alebo Pekingu, nech mu ho najbližším lietadlom pošlú v diplomatickej pošte.

- Reklama -

1 komentár

  1. Keby ho to malo priviesť do hrobu, tak nech sa toho drží. Mne osobne istotne chýbať nebude. Myslím si, že by sa mi dokonca uľavilo a zlepšilo by mi to i náladu.

Comments are closed.