Ministri idú do karantény a na testy

0
Foto: TASR

Lídri koaličných strán a členovia vlády, ktorí boli v kontakte s predsedom vlády SR Igorom Matovičom (OĽANO), nastupujú do domácej karantény, prípadne podstupujú testy. Potvrdili to v nadväznosti na oznámenie o tom, že premiér má nový koronavírus.

Predseda Národnej rady (NR) SR Boris Kollár a líder Sme rodina absolvuje päťdňovú karanténu, po ktorej sa pôjde dať otestovať na ochorenie COVID-19. Kollárova hovorkyňa Michaela Jurcová to uviedla v súvislosti s tým, že sa Kollár stretol vo štvrtok (17. 12.) s Matovičom.

Na testy s celou svojou rodinou a do domácej izolácie sa chystá aj podpredsedníčka vlády SR a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí). “Plánovala som na Vianoce byť aj so svojou 80-ročnou mamou, teraz to nebude možné, budeme spolu aspoň v srdci,” uviedla.

Podpredseda vlády a minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) sa s premiérom naposledy stretol na stredajšom rokovaní vlády, uviedla hovorkyňa rezortu Katarína Matejková. Po rokovaní absolvoval PCR test s negatívnym výsledkom. “Po celý čas mal nasadené rúško a držal si od premiéra odstup. Na štvrtkovom stretnutí koaličných lídrov sa nezúčastnil a dnes opäť absolvuje PCR test,” poznamenala Matejková.

Minister financií Eduard Heger (OĽANO) v piatok zrušil všetky svoje osobné pracovné stretnutia a odchádza do karantény, potvrdil tlačový odbor rezortu financií. Heger podstúpil vo štvrtok PCR test, ktorý bol negatívny. V piatok podstúpi ďalšie testovanie. “Rovní sme si nielen pred zákonom, ale aj pred ‘koronou’,” podotkol Heger.

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) bol v piatok ráno o 6.00 h na antigénový test, ktorého výsledok bol negatívny, priblížila hovorkyňa rezortu Martina Kovaľ Kakaščíková. “V piatok ešte absolvuje PCR test, ktorého výsledok rozhodne o ďalšom postupe. Zatiaľ bude v domácej karanténe,” dodala

V karanténe je i minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽANO), ktorý sa z tohto dôvodu nezúčastnil osobne na tlačovej konferencii po zasadnutí pandemickej komisie.

V piatok popoludní sa testom podrobí aj ministerka kultúry (MK) SR Natália Milanová (OĽANO). “Rovnako budú testovaní najbližší spolupracovníci, s ktorými bola v kontakte,” potvrdila. Svojich kolegov napodobní aj šéf diplomacie, minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok (nominant SaS), potvrdil to hovorca rezortu Juraj Tomaga.

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak (Sme rodina) je už od začiatku týždňa z rodinných dôvodov v dobrovoľnej karanténe. “Na tohtotýždňových rokovaniach vlády sa zúčastňoval on-line, na jeho situácii sa ani teraz teda nič nemení,” uviedla hovorkyňa rezortu Eva Rovenská.

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) zrušil všetky pracovné stretnutia. “Práve je na antigénových a PCR testoch, v pondelok (21. 12.) si testovanie zopakuje, do toho času bude v karanténe, v domácej izolácii,” priblížila hovorkyňa rezortu vnútra Barbara Túrosová.

Hovorca ministerstva dopravy Ivan Rudolf pripomenul, že šéf rezortu Andrej Doležal (Sme rodina) nebol v stredu na zasadnutí vlády. Zastupoval ho štátny tajomník Jaroslav Kmeť. “Obaja sa dávajú pravidelne testovať, testy sú negatívne,” podotkol hovorca.

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (Za ľudí) absolvovala antigénový test, následné aj PCR test. Urobila tak na základe konzultácie s hlavným hygienikom. Po otestovaní ide priamo do karantény a bude čakať na výsledok. “Ak výsledok bude negatívny aj po konzultácii s hlavným hygienikom môžem ísť do práce, avšak pre istotu by som chcela absolvovať ešte raz PCR test v pondelok,” povedala Kolíková.

Podobne ako ministerka absolvoval šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS) najprv antigénový test a potom aj PCR test na ochorenie COVID-19. Išiel do domácej izolácie, kde počká na výsledok.

Z členov kabinetu je z dôvodu kontaktu s pozitívnou osobou už od utorka (15. 12.) v karanténe minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO), šéf agrorezortu, minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Ján Mičovsky (OĽANO) na začiatku týždňa potvrdil, že sa nakazil novým koronavírusom.

O pozitívnom teste premiéra informoval oficiálne Úrad vlády SR. Z tohto dôvodu ruší Matovič všetok svoj pracovný program.

- Reklama -