Matovičovi tečú nervy, prejavuje sa emočná labilita a zlyháva najmä v komunikácii, hovorí politológ Koziak

0
Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore (Foto: archív T.Koziaka)

Že mu hovorí idiot? Matovičovo nadávanie Sulíkovi je jeho osobný defekt, emocionálna labilita, hodnotí výzvu predsedu vlády smerom k ministrovi hospodárstva, aby odstúpil, najlepšie do Vianoc, politológ z Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore Tomáš Koziak.

Zlé vzťahy v rámci koalície vo štvrtok eskalovali výzvou premiéra Matoviča, aby minister hospodárstva a predseda koaličnej SaS odstúpil z dôvodu nezvládnutia nákupu antigénových testov, a najlepšie ešte do Vianoc. Dokonca ho nazval idiotom. Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová z dotknutej strany zase ukazuje na Matoviča, že to on by mal podať demisiu. Čo si o tomto zmätku myslíte?

Konflikt v koalícii sa vyostruje. Ide o najtvrdšie slová zo strany predsedu vlády voči svojmu podpredsedovi a ministrovi hospodárstva. Nazvať svojho koaličného partnera idiotom je ďaleko za všetkými čiarami, ktoré tu doteraz boli. A ani vyzývanie k odstúpeniu sme tu ešte nemali. Je to veľmi zvláštne, ale nemyslím si, že by to mohlo viesť k pádu vlády, respektíve k zásadným zmenám jej podoby. Je to skôr znak zlých vzťahov v koalícii. Ale tie sú osobné medzi Matovičom a Sulíkom. Rovnako je to znakom nevyrovnanosti Igora Matoviča ako človeka, jeho emočnou labilitou. Azda si cez Vianoce oddýchne a vráti sa tak, že sa bude správať inak. Posledné dni mu dali zabrať a je to vidieť. Navyše mu tečú nervy z toho, že jeho plošné testovanie sa v rámci koalície nestretlo s takým pochopením, ako by chcel. Čísla nakazených rastú a tým aj to, ako je braný na zodpovednosť ako predseda vlády. Jeho komunikácia sa nestretáva s pochopením nielen u širokej skupiny ľudí, ale ani u najpopulárnejšieho politika u nás, pani prezidentky. A ani zo súčasných preferencií OĽaNO mu zrejme dobre nie je. Časť voličov mu preberá SaS – Sulík vie, že keď provokuje premiéra mäkšími opatreniami, tak mu rastú preferencie. Druhá vec je, či Sulíkove opatrenia sú správne, ale stačí mu byť dobrým policajtom.

Prečo Sulíka neodvolá sám Matovič? Ide o nejaký kalkul?

Keď ho vyzýva, aby odstúpil sám, tak ide o gesto. Dávam ti príležitosť, aby si sám opustil politický súboj. A tým tie vzťahy v koalícii eskalujú. Neviem, čo by to znamenalo pre fungovanie vlády a domýšľať to je predčasné. Nie je známy postoj koaličných partnerov – keby tlak na pozíciu ministra narastal a keby hrozil skutočne odvolaním. Je to politické gesto, ktoré vyplýva z emočnej lability premiéra. Je to unikátne v dejinách Slovenska. Boli výzvy, aby predseda strany stiahol svojho ministra, ale aby predseda vlády navrhoval predsedovi koaličnej strany, aby odstúpil, to nie. A ešte aby niekto niekoho nazval idiotom…Sulík to ale interpretoval tak, aby neuškodil.

Čo by znamenalo pre vládu a pre koalíciu, keby Richard Sulík odstúpil?

Predčasné voľby by to ešte nemuselo znamenať. Ale veľmi špekulujeme. Sulík je predseda koaličnej strany, naozaj ťažko povedať, čo by to spravilo s tou koalíciou, ak by k tomu došlo. Mohlo by to viesť teoreticky k odchodu SaS z koalície. Ide o to, ako by to zobral Sulík, či by obetoval svoje politické poníženie a odchod z funkcie za vydržanie vlády. Podľa mňa by aj z jeho strany bolo nerozumné, keby chcel vládu opustiť, dať ju dole, keby to rozrástlo do takej krízy, že by to viedlo k predčasným voľbám. Stačí sa pozrieť na preferencie politických strán, do parlamentu by sa nemuseli dostať Za ľudí, ani Sme rodina, OĽaNO by mala obrovský prepad preferencií a jediná strana, ktorá by dnes získala, je SaS. Ale od Sulíka by to bolo krátkozraké. Mal by viac hlasov, ale koalíciu by zrejme skladal Pellegrini. A keby sa chcel na nej podieľať, tak ťažko odhadovať, ktorá strana by do nej ešte vstúpila. Ale už by nešlo o tak názorovo blízku koalíciu ako je dnes. Jeho zisk by bol vykúpený oveľa väčšími kompromismi vo vláde ako musí znášať dnes, keď mu Matovič nadáva do idiotov.Teraz môže presadzovať aspoň časť svojej agendy. Navyše sa postupne očisťuje prokuratúra, súdy, to je tiež niečo, na čom Sulíkovým voličom záleží. Snaha, aby táto zostava dovláda, je silne podmienená aj tým, ako by mohlo Slovensko vyzerať po predčasných voľbách. Druhá vec je otázka politickej dôstojnosti. Toto, čo si Sulík nechá nakladať, asi u koaličných partnerov vyvolá to, že Matovičovi dohovoria, aby sa správal inak. Lebo ide o osobnostný defekt.

Prvé články a názory o tom, že to Matovič komunikačne nezvláda, sú ešte z apríla, z čias tesne po vymenovaní do funkcie. Čo sa dá k jeho správaniu povedať dnes? Udržia sa ešte nejaké mantinely, aby vládu nezničil?

Chýba mu hlavne profesionálna komunikácia. Nie som sám, kto sa pozastavuje nad tým, že vláda nemá za sebou nejakú komunikačnú konzultačnú firmu na krízovú komunikáciu. A tak to aj vyzerá. Štyridsať percent ľudí sa nechce dať očkovať, veľká časť ľudí odmieta existenciu COVID-19 a jeho nebezpečenstvo. Opatrenia, ktoré sa prijímajú v iných krajinách, sú aj ďaleko tvrdšie a sú tam odkomunikované oveľa lepšie. Matovič vyhral voľby aj svojou bezprostrednou komunikáciou, ktorá bola blízko ľuďom, ich emóciám. Ľudia mu uverili. Ale od predsedu vlády očakávame komunikáciu, ktorá bude racionálna, múdra, uveriteľná pre širokú skupinu ľudí. Komunikácia v čase opatrení musí byť sofistikovaná, profesionálna. Keby ju zobrali do rúk profesionáli, tak by ju navrhli na mesiace dopredu, vrátane starostlivo vybraných slov, ktoré sa majú použiť. To by mal byť štandard pre vládu v takejto zlej situácii. Dôsledky nezvládnutej komunikácie sú zlé nielen pre krajinu, ale aj pre preferencie vládnych strán. Krajiny, kde vlády vládnu na profesionálnych základoch v komunikácii, sú na tom z tohto pohľadu lepšie.

Ako sa pozeráte na možné dôsledky obvinenia Petra Žigu po obvinení na základe výpovede Moniky Jankovskej? Môže to zastaviť vzostupný trend ich preferencií?

Určite im to nepolepší. Pokazilo to imidž Hlasu v zmysle ich tvrdenia, že sú inou stranou ako bol Smer. Že to zlé ostalo tam a oni sú čistí. Ukázalo sa, že to pravda nie je. Odišli zo Smeru v čase, kedy sa začali prevaľovať škandály a je jasné, že vrcholní funkcionári o kauzách museli vedieť, pokiaľ neboli do nich namočení. Teraz sa to ukázalo u Žigu a on zrejme nebude posledný. Teraz sa až začína ísť po aktívnych či bývalých politikoch. To je prvý krok NAKA smerom k nim a viem si predstaviť, že zaklope na dvere ďalším, či už z Hlasu, alebo zo Smeru a je to otázka času. Pellegriniho imidž je už nabúraný. 

- Reklama -