Vedci prosia: Dodržiavajte opatrenia a ponúkajú desať bodov

1
Na snímke slovenskí vedci, z¾ava epidemiologièka Alexandra Bražinová, riadite¾ka Biomedicínskeho centra Slovenskej akadémie vied Silvia Pastoreková, infektológ Peter Sabaka, biochemik Pavol Èekan, matematik Richard Kollár, virológ Boris Klempa a predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský poèas tlaèovej konferencie po prijatí u prezidentky SR Zuzany Èaputovej v Bratislave 15, decembra 2020. FOTO TASR – Dano Veselský

Odborníci apelujú na ľudí, aby dodržiavali opatrenia prijaté v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 a správali sa zodpovedne. Zdôrazňujú, že situácia je vážna. Informoval o tom matematik Richard Kollár po utorkovom prijatí u prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Zúčastnili sa na ňom aj ďalší vedci Pavol Čekan, Alexandra Bražinová, Boris Klempa, Silvia Pastoreková, Peter Visolajský a Peter Sabaka.

 Prijatie nových opatrení podľa Kollára prinesie nádej na zlepšenie situácie aspoň v januári. Víta, že nastala zmena v komunikácii a uvažuje sa o sprísnení opatrení. “Keď teraz poľavíme, hodíme za hlavu to, čo sme robili celý rok,” dodal virológ Boris Klempa.

Vyzval obce a mestá, aby nečakali iba na rozhodnutia vlády, ale boli aktívne a prijímali vlastné opatrenia. Pripomenul, že v najpostihnutejších regiónoch môže podľa neho pomôcť masové testovanie podobne ako v regiónoch na Orave a v Bardejove.

Infektológ Peter Sabaka skonštatoval, že počty obetí ochorenia COVID-19 budú stúpať. “Prírastok odráža situáciu spred dvoch týždňov, ktorá bola oveľa lepšia ako dnes,” vysvetlil. Zabrániť treba kolapsu zdravotníckych zariadení, pri ktorom by zomierali aj tí, ktorí by pri klasickom fungovaní nemocníc prežili.

V súčasnosti sa podľa Sabaku ochorenie už dostalo aj medzi staršie ročníky. Zachrániť sa darí asi 80 percent pacientov. “Zvládame to len vďaka tomu, že máme dostatok prostriedkov a dostatok personálu,” podotkol s tým, že pri zhoršení sa epidemiologickej situácie to už nemusí platiť. Zdôrazňuje preto potrebu obmedzenia mobility a sprísnenia opatrení.
      Ako poznamenal predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, pri podobe lockdownu nie je potrebné hľadať nový model, ale inšpirovať sa v zahraničných krajinách.

Epidemiologička Alexandra Bražinová na stretnutí s prezidentkou predstavila desať bodov, odporúčaní z dielne iniciatívy slovenských vedcov a odborníkov. Sú to:

Ži v bubline – malej skupine ľudí v rámci rodiny a blízkych priateľov, s ktorými sa plánujete počas sviatkov stretávať;

Dodržiavanie izolácie – pred stretnutím s blízkymi sa aspoň sedem dní izolovať, prípadne sa otestovať;

Nos stále rúško;

Vyhýbaj sa blízkemu kontaktu mimo svojej bubliny;

Používaj viac telefón;

Separuj sa – obmedziť pobyt na miestach s množstvom ľudí;

Dodržiavaj hygienu – umývanie rúk, dezinfekcia, pravidelné vetranie a pri strebnutiach mimo bubliny nepodávať ruky;

Buď aktívny – pobyt v prírode;

Izoluj sa pri príznakoch;

Informuj blízkych.

- Reklama -

1 komentár

  1. > “Prírastok odráža situáciu spred dvoch týždňov, ktorá bola oveľa lepšia ako dnes,” vysvetlil.

    Ako je možné, že situácia sa zhoršila, keď bolo prevedené plošné testovanie, ktoré oddelilo nakazených od zdravých?

Comments are closed.