Tarabov odkaz vláde: Ste v rozklade. Predlžujete núdzový stav, aby ste mohli vládnuť neobmedzene

0
Na snímke poslanec NR SR Tomáš Taraba (nezaradený) (Foto: TASR)

Vodíková ekonomika? No to azda nie! Núdzový stav v koalícii umožňuje nakupovať bez verejného obstarávania. Robia si, čo chcú. Pokiaľ ide o oblasť práva, tak to je vrchol amaterizmu. A koronavírus je pre nich len náhradná téma, kritizuje vládu opozičný poslanec Tomáš Taraba (nezávislý). 

Na svojom profile ste napísali, že keby vás Maroš Žilinka, dnes už generálny prokurátor, požiadal o stretnutie tak, ako cez Michala Gučíka žiadal Richarda Sulíka, stretli by ste sa s ním. Pretože nie ste „blbeček, ktorý sa bude báť stretávať s ľuďmi“. Stretli by ste sa aj s iným kandidátom, keby o to požiadal?

Stretol by som sa s kýmkoľvek, kto by chcel prezentovať svoju víziu.

Prečo sa ale vaša strana tiež rozhodla voliť Žilinku, a to jednotne?

Pretože Igor Matovič povedal, že pre neho je na odstúpenie, že ak opozícia bude hlasovať za  nejakého kandidáta, ktorý bude mať podporu koaličnej strany. SaS stála za kandidátom Honzom, ktorého by ĽSNS nikdy nepodporila a Sme rodina sa hlásila k Marošovi Žilinkovi. A keď raz premiér postavil situáciu na hranu, pre opozíciu pred jedinú alternatívu – hlasovať za niektorého z kandidátov, ktorý má podporu koaličnej strany a iný s oficiálnou podporou niektorej strany nebol známy, tak sme hlasovali tak, ako sme hlasovali. Keby sme voľbu ignorovali, mohlo by sa stať, že by prípadný nejednotný postup opozície mohol opozičný volič vnímať akože nedvihneme Matovičovu hodenú rukavicu.

V statuse ste ostro kritizovali Ondreja Dostála, ktorý prináša Sulíkovu správu o kontakte s Gučíkom. Pre vás ten lobbing nebol problém?

Neviem prečo to mali potrebu vytiahnuť. Keď som z diaľky sledoval miestami nedôstojné verejné vypočúvanie Maroša Žilinku, tak ten povedal, že Gučíka pozná. Problém ale je, že ľudia sa začínajú hrať na to, ako keby nikto nikoho nepoznal. Podobne, ako keď Mečiar hovoril, že má len Korzičku. Sú to dve úplne odlišné veci. Je normálne, keď ľudia niekoho druhého poznajú a pritom ostanú sami sebou. Ani Sulíkovi nemám za zlé, že sa s ním stretol. Transparentne to vysvetľuje.

Od piatka platí prvá fáza lockdownu, ako ju hodnotíte? K vláde ste veľmi kritický, prečo podľa vás nezvláda boj s pandémiou?

Štát je v rozklade. Korona sa stala náhradnou témou. Odkedy bojujú proti koronavírusu, zomrelo 24 tisíc ľudí na kardiovaskulárne a onkologické ochorenia, to je úplne v úzadí. To, čo sa deje v školstve, že verejne priznajú, že deti boli doma držané len preto, lebo sa Sulík Matovičovi neospravedlnil, čo priznala koaličná poslankyňa (Jana Bittó Cigániková, pozn. red ), je nonsens. Keby ste videli, koľko chaosu je v poľnohospodárstve… A to sa ani tejto agende nevenujem, to len vnímam z chodieb parlamentu, kde sa to dá krájať. Neviem, či si uvedomujú, že treba bojovať nielen s koronou, ale aj s jej ekonomickými následkami. Verejný dlh vyletel na 23 miliárd, to je takmer päťtisíc eur na občana. Už je to na hrane únosnosti, čo sa tu deje a korona je pre nich náhradnou témou, ako týmto spôsobom riadia štát. A to je veľké sklamanie.

Spor medzi premiérom a niektorými ministrami – hospodárstva, alebo školstva, prerástol do osobnej roviny. Vydrží súčasná koalícia?

Myslím si, že sa zubami-nechtami udrží. To je v poriadku, dostali mandát, nech sa ukážu. Ale problém je v tom ako sa SaS správa v parlamente. Sulík sa vo vláde zdrží, ide pred mikrofóny, kritizuje nariadenia a potom za všetky všetci v parlamente hlasujú. To považujem za dlhodobo neudržateľné. SaS, ktorá mala chrániť slobody ľudí, hlasuje za to, aby nejaký Úrad verejného zdravotníctva, ktorý nikto nevolil, mohol vydávať všeobecne záväzné predpisy. Ako vláda sa báli vyhlásiť lockdown, tak ho vyhlásil hlavný hygienik Ján Mikas. Ani parlament nemá informácie, nevieme, kto je v ústrednom krízovom štábe. Je to uzurpovanie moci a mám s tým zásadný problém. Nech si prijímajú to, čo prijímajú, ale riadnym legislatívnym procesom. V septembri generálna prokuratúra (GP) rozhodla, že všetko, čo dovtedy prijímali, vydával vecne nepríslušný úrad. Ako keby vás neodsúdil sudca, ale vrátnik. Boli to protiprávne akty. Myslel som si, že budú dobrí odborníci na oblasť práva. A v tom sú veľkí amatéri, čo dokazuje práve to, že konali protiprávne, na čo ich upozornila GP. Ale to, že idú zabrániť ústavnému súdu právo sa vyjadrovať k ústave, je vrchol. Zvolia si tam Fiačana (predseda ÚS SR) a ten príde do parlamentu a rozpráva, že sa chystá predpoklad na rozklad demokratického zriadenia. A to po ôsmich mesiacoch. Toto keby robil ktokoľvek iný, tak je Slovensko hore nohami. 

Ústavu vedia zmeniť za víkend. Prezidentka im povie, aby neprijímali zákony v skrátenom legislatívnom konaní a oni začnú meniť ústavné zákony. Návrhy na ústavné zmeny dostaneme ráno a poobede to má byť prijaté. Kde inde sa takto mení ústava? Oni menia ústavný systém v núdzovom stave. Na všetko toto majú čas, ale na zákon o trestnoprávnej a hmotnej zodpovednosti politikov nie. A vedia prečo. Alebo že SaS-ka hlasovala za to, že chceli zakázať podnikateľským subjektom mať právo na náhradu škody. Čo je to za divadlo? Svojím spôsobom chápem Matoviča, že je frustrovaný.

Minister obrany Jaroslav Naď vidí za pádom preferencií OĽaNO len boj s pandémiou a hovorí, že žiadnu kauzu hnutie nemá. Pritom tolerujú správanie sa predsedu parlamentu v nemocnici. Má alebo nemá? 

Osemdesiat percent času vládnu v núdzovom stave. Ten predpokladá, že nemusia robiť žiadne verejné obstarávania, všetko ide priamymi zákazkami. A teraz menia zákon, aby núdzový stav mohli predlžovať v podstate neobmedzene. Tým, že nás nahnali na plošné testovanie, dokázali, že tu pandémia v tom čase nebola a nemali právny predpoklad na predĺženie núdzového stavu. Moja sestra je anesteziologička, oni v nemocnici všetci padajú na hubu. Je to tam personálne poddimenzované a to sú dôsledky. Urobili z ľudí otrokov. 

SaS a Za ľudí chcú preveriť okolnosti okolo odvolania zamestnankýň z Nemocnici sv. Michala, kde bol Boris Kollár hospitalizovaný. Pridáte sa k nim?

Určite na to budem interpelovať v rámci hodiny otázok. Ak to nevyhlásia za utajovanú skutočnosť. Je to číry papalášizmus, čudujem sa Borisovi Kollárovi, že sám do toho nezasiahol, aby sa to takto neeskalovalo. Celkovo sa čudujem Sme rodina. Oni sami v parlamente rušia zákony, o ktorých sami hovorili, že sú za ne a nevstúpia do vlády, ktorá by ich rušila.

Dôchodkový strop?

Napríklad. Alebo rušenie obedov zadarmo. Samozrejme, že tie neboli zadarmo. Ale oni na jednej schôdzi prijmú zákon, ktorý bankám vráti 380 miliónov a potom povedia, že nie sú na obedy peniaze. Obedy zdarma mali pozitívny vplyv na tri veci – na spomalenie rastu obezity medzi deťmi, na povinnú školskú dochádzku detí. Sociálne slabé skupiny mali o dvadsať percent vyššiu návštevnosť škôl. A ak rodinám povedia, že si môžu odrátať nejaký daňový bonus, tak tí si ho ani nemajú z čoho odpočítať. Vznikla kategória rodičov, ktorí prepadávajú sitom – nemajú ani obedy a ani na bonus a prezidentka to našťastie vrátila. Čudujem sa kollárovcom, že robia antisociálnejšiu politiku ako SaS.

Ešte sa vráťme k rozpočtu. Pre Mariana Kotlebu bol taký tragický, že blokoval rečnícky pult. Ako sa pozeráte na prvý rozpočet tejto vlády?

Keď smeráci produkovali dlh 1,3 miliardy eur, tvrdili, že je to neudržateľné. Tento rok máme naplánovaných sedem a pol miliardy. Keby sme dnes mali slovenskú korunu, tak sme v bankrote. Keď máte vlastnú menu, môžete si len požičiavať za vysoké úroky na medzibankovom trhu, čo sa dialo za Mečiara. Koalícia sa smeje, že má mínusové úroky. Ale to je spôsobené len umelým tlačením peňazí, čo je neudržateľný inflačný model. To raz buchne. Z Radičovej vlády SaS utiekla pre grécky dlh a dnes vďaka tomuto mechanizmu spoluručíme za dlhy Talianska, Portugalska, za krajiny, ktoré ho nikdy nesplatia. Makroekonomická situácia sa výrazne zhorší a budeme odkázaní na podobné pofidérne financovanie cez Európsku centrálnu banku. V tomto sme stratili samostatnosť. 

Čo by ste vy navrhli v danej situácii?
Keby sme napríklad európske peniaze, ktoré máme dostať, využili na zníženie odvodového zaťaženia, keby sme znížili dane pre ľudí so zárobkom do 50-tisíc ročne na 10 percent, zvýšila by sa kúpyschopnosť obyvateľstva. Ale oni snívajú o akejsi vodíkovej ekonomike, čo je ďalšia hlúposť, do ktorej natlačíme miliardy. Výroba vodíka je extrémne drahá, preto sa produkuje z fosílnych palív, čiže nie čistou metódou. O tomto oni snívajú. Alebo o vedomostnej ekonomike. Máme tu plno vysokých škôl. Budujú vzdušné zámky, namiesto toho aby znížili DPH, znížili odvodové zaťaženie, ktoré robí pre zamestnávateľov pracovnú silu veľmi drahú.

- Reklama -