Ústavný právnik Bujňák má pripomienky k novele ústavy, ktorá sa mení pre núdzový stav

0
Ilustračná snímka. Foto: TASR

Novela ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu príliš posilňuje moc štátu a mala by sa o ňom ešte viesť diskusia. Pre TASR to uviedol ústavný právnik z Katedry ústavného práva Univerzity Komenského v Bratislave Vincent Bujňák.

 Je názoru, že novela kladie príliš veľa na misku váh v prospech posilnenia moci štátu. Prijal by aj opatrenia, ktoré by moc štátu aj čiastočne obmedzili. „Riešením by bolo napríklad rozšírenie subjektov, ktoré môžu Ústavnému sudu navrhnúť preskúmanie núdzového stavu. K prezidentke, skupine 30 poslancov a generálnemu prokurátorovi by mala pribudnúť verejná ochrankyňa práv či parlamentný výbor pre ľudské práva a národnostné menšiny. Teraz je to príliš jednostranné v prospech štátu,“ mieni Bujňák.

Nepozdáva sa mu ani mechanizmus dodatočného schvaľovania predĺženia núdzového stavu parlamentom. „Môže nastať taká situácia, že sa predĺži núdzový stav, o dva týždne sa zíde Národná rada SR a ona nevysloví súhlas. To pre ľudí nebude dôležité, lebo už ten stav bude predĺžený, a to vnímam ako riziko,“ dodal Bujňák.

Ďalším problémom podľa neho je, že bude možné po novom robiť závažnejšie zásahy do základných práv. V nevyhnutnom rozsahu a na nevyhnutný čas bude môcť vláda prikázať pobyt v obydlí. “To dodnes nebolo, lebo aj v novembri bol síce zákaz vychádzania bol, ale bolo tam časové okno, kedy zákaz neplatil a boli široké výnimky, teraz to má byť nútený pobyt. O tom by sa malo viac diskutovať, pretože takto by zákaz vychádzania mohol byť teoreticky aj 24 hodín,“ upozornil právnik.

Zároveň podľa neho nie sú splnené podmienky na skrátené legislatívne konane, ktoré pri novele navrhuje vláda.

Vláda v pondelok schválila návrh novely ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu. Vyhlásený núdzový stav by podľa neho mohla opakovane predlžovať najviac o 40 dní. Schváliť to však musí Národná rada SR.

- Reklama -