Irán: Pri atentáte na jadrového vedca bola použitá zbraň riadená družicou

0
Krvavá stopa na ceste po atentáte na popredného iránskeho jadrového fyzika Mohsena Fachrizádeho-Mahábádího v meste Ábsard na severe Iránu v piatok 27. novembra 2020. Popredný iránsky jadrový fyzik podľahol v piatok 27. novembra 2020 zraneniam, ktoré utŕžil pri ozbrojenom útoku neznámych páchateľov. Mohsen Fachrizáde-Mahábádí zomrel po prevoze do nemocnice. Vedec bol dlhodobo podozrievaný západnými, izraelskými, ako aj exilovými iránskymi nepriateľmi islamskej republiky z údajného krytia programu vývoja atómovej bomby, ktorý bol pozastavený v roku 2003. Irán však dlhodobo odmieta tvrdenia, že sa usiluje využiť jadrovú energiu na zostrojenie zbrane. (Foto: TASR/AP)

Iránsky jadrový vedec Mohsen Fachrízáde-Mahábádí bol koncom novembra zabitý streľbou z guľometu riadeného z družice za pomoci “umelej inteligencie”. Podľa AFP to v nedeľu vyhlásil viceadmirál Alí Fadaví, zástupca veliteľa iránskych Revolučných gárd.

Fadaví podľa agentúry Mehr spresnil, že fyzik sa presúval autom typu pick-up a značky Nissan po diaľnici so svojou ochrankou zloženou z 11 príslušníkov revolučných gárd.

Automatická zbraň použitá pri útoku “sa jednoducho zamerala na tvár mučeníka Fachrízádeho, a to tak, že jeho manželku, ktorá bola vzdialená iba 25 centimetrov, nezasiahla ani guľka”, dodal Fadaví. Uviedol, že fyzikovu tvár zasiahlo 13 striel.

Útočné zariadenie bolo “ovládané online” prostredníctvom družice a na nájdenie svojho cieľa použilo “sofistikovanú kameru a umelú inteligenciu,” pokračoval Fadaví.

Dodal, že veliteľ vedcovej ochranky dostal štyri zásahy, keď sa vrhol na Mohsena Fachrízádeho-Mahábádího, aby ho chránil.

“Na mieste nebol žiadny terorista,” poznamenal Fadaví. Agentúra Mehr a ďalšie miestne médiá neuviedli, či sa Fadaví zmienil o smrti ďalších ľudí pri útoku.

Iránske úrady zo zodpovednosti za atentát na Fachrízádeho-Mahábádího obvinili Izrael a opozičnú skupinu Ľudoví mudžahedíni, ktorá je v Iráne zakázaná.

Po smrti Mohsena Fachrízádeho-Mahábádího sa objavilo niekoľko verzií týkajúcich sa okolností jeho smrti – minister obrany Amír Hátamí pôvodne naznačoval, že Fachrízáde-Mahábádí sa stal obeťou útoku s použitím výbušniny a strelných zbraní, zatiaľ čo tlačová agentúra Fars bez uvedenia akýchkoľvek zdrojov niekoľko dní po čine tvrdila, že bol použitý “diaľkovo ovládaný guľomet”.

Hátamí hovoril o Fachrízádem-Mahábádím ako o svojom námestníkovi a šéfovi Organizácie pre výskum a inovácie v oblasti obrany (Sepand). “Riadil protiatómovú obranu,” uviedol.

- Reklama -