Pompeo naznačil, že USA neuznajú voľby vo Venezuele ako legitímne

0
Na snímke volička hlasuje počas parlamentných volieb v Caracase 6. decembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v nedeľu odsúdil parlamentné voľby vo Venezuele ako “podvod a falšovanie” z dielne prezidenta Nicolása Madura.

Pompeo vo svojom tvíte podľa agentúry AFP napísal, že vo Venezuele, kde sa v nedeľu konajú parlamentné voľby, “už došlo k volebným podvodom”.

Deklaroval, že výsledky “oznámené nelegitímnym režimom” Nicolása Madura “nebudú odrážať vôľu obyvateľov Venezuely”.

Naznačil tiež, že Spojené štáty preto neuznajú výsledok takýchto volieb, pretože “to, čo sa dnes deje, je podvod a falšovanie”.

Agentúra AFP uviedla, že víťazstvo vo voľbách by Madurovi umožnilo oslabiť vplyv svojho – Spojenými štátmi podporovaného – rivala Juana Guaidóa, ktorý vyzval svojich priaznivcov z radov voličov na bojkot volieb.

Odporcovia súčasnej vlády na čele s Guaidóom, ktorí ovládajú parlament – Národné zhromaždenie -, opakovane obviňovali vedenie krajiny z nezrovnalostí pri príprave volieb.

Aj preto sa 27 opozičných strán rozhodlo parlamentné voľby bojkotovať. Niekoľko kandidátov týchto politických strán sa však rozhodlo napriek vyhlásenému bojkotu bojovať o hlasy voličov individuálne.

Ako informovala agentúra AFP, počiatočná účasť na voľbách bola v nedeľu nízka: veľa volebných miestností v Caracase bolo prázdnych alebo len s pár voličmi.

Ak by voľby vyhrala Madurova vládnuca Zjednotená socialistická strana Venezuely, získala by kontrolu nad 227-členným Národným zhromaždením – jedinou inštitúciou vo Venezuele, ktorá nie je v Madurových rukách.

Voľby, v ktorých sa o hlasy voličov uchádza približne 14.000 kandidátov z viac ako 100 politických strán, sa pritom konajú v čase, keď je Venezuela v hlbokej kríze: ekonomiku dusí stúpajúca inflácia, ľudia zápasia s výpadkami v dodávkach vody a plynu a často nemajú ani elektrinu. Venezuelčania sa boria aj s nedostatkom potravín, liekov a iných tovarov.

Venezuelu vážne zasiahla aj pandémia infekčnej choroby COVID-19 spôsobovanej koronavírusom SARS-CoV-2. AFP dodala, že voliči vo Venezuele sú v nedeľu povinní mať nos a ústa prekryté rúškom a vo volebných miestnostiach zachovávať bezpečné rozstupy.

Spolu so svojimi spolupracovníkmi Guaidó naplánoval od pondelka 7. decembra týždňové referendum, v ktorom sa budú snažiť o získanie podpory verejnosti pre predĺženie mandátu Národného zhromaždenia.

Podľa Guaidóa Madurovi nejde o získanie legitimity, ale o “zničenie demokratickej alternatívy vo Venezuele”.

Maduro, bývalý vodič autobusu, ktorý sa stal prezidentom v roku 2013 po smrti svojho mentora Huga Cháveza, bol v roku 2018 znovuzvolený na post prezidenta. Opozíciou ovládaný parlament i medzinárodná komunita označili tieto voľby za nelegitímne, keďže boli všeobecne pokladané za zmanipulované, a za úradujúceho prezidenta sa začiatkom roku 2019 vyhlásil 37-ročný Guaidó.

- Reklama -