Advokát Lipšic: U Beňu nie sú dôvody na väzbu

0
Daniel Lipšic (Autor: TASR)

Sudkyňa pre prípravné konanie na Špecializovanom trestnom súde ukončila po 10.30 h výsluch obvineného Borisa Beňu. Jeho právny zástupca Daniel Lipšic tvrdí, že nie sú naplnené materiálne dôvody väzby. O návrhu na vzatie do väzby pre piatich obvinených z policajnej akcie Judáš by mala sudkyňa rozhodnúť podvečer.

Námestník riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) Boris Beňa je dočasne mimo služby. “Na výsluchu avizoval, že si bude podávať žiadosť do civilu,” pokračoval Lipšic.

V prípade skutkov, ktoré sa týkajú vyzradenia utajovaných skutočností vo vzťahu k nasadeným odposluchom, podľa Lipšica uvádza okolnosti, za ktorých k tomu prišlo. “Vo vzťahu ku skutku vydierania vinu odmieta,” doplnil s tým, že obvinenie je založené na domnienke jedného svedka.

Momentálne sudkyňa Pamela Záleská pokračuje výsluchom bývalého šéfa kontrarozviedky Petra Gašparoviča. Výsluch ešte čaká jedného obvineného a policajného exprezidenta Milana Lučanského, ktorého sudkyňa vypočuje ako posledného v poradí. Rozhodovať o návrhu na vzatie do väzby bude aj v prípade bývalého policajta Ladislava Vičana, ktorého vypočula už v sobotu (5. 12.).

V sobotu rozhodla o väzbe pre dvoch obvinených. Bývalého viceprezidenta Finančnej správy Daniela Čecha a bývalého riaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností ministerstva vnútra Jozefa Reháka. Dôvodom ich väzobného stíhania je obava z ovplyvňovania svedkov.

Na snímke námestník riaditeľa SIS Boris Beňa v sprievode polície prichádza na Špecializovaný trestný súd v Pezinku 6. decembra 2020. (Foto: TASR)
- Reklama -