Švajčiarsko nechá lyžiarske strediská cez Vianoce otvorené

0
Na archívnej snímke z 18. marca 2020 pohľad na lanovku Matterhorn-Express pred pohorím Matterhorn vo švajčiarskom lyžiarskom stredisku Zermatt. (Foto: TASR/AP)

Švajčiarska vláda v piatok rozhodla, že počas vianočných sviatkov budú lyžiarske strediská v krajine otvorené. Vo vlakoch a lanovkách však budú platiť kapacitné obmedzenia, informovala agentúra AFP.

Hoci na samotných svahoch nebude počet ľudí limitovaný, všetky uzavreté dopravné prostriedky, ako sú vlaky a kabíny lanoviek, budú môcť byť od 9. decembra obsadené len z dvoch tretín svojej kapacity, pričom cestujúci musia dodržiavať rozstupy. V radoch na vlek či sedačkovú lanovku sú povinné rúška a rozstupy.

Reštaurácie v lyžiarskych centrách môžu zostať otvorené, avšak hostia môžu dnu vojsť len vtedy, ak je k dispozícii voľný stôl. Konzumácia jedál je povolená len v sede a za stolom môžu byť maximálne štyri osoby, výnimku majú rodičia s deťmi.

Švajčiarska vláda ďalej oznámila, že sa zníži aj počet zákazníkov vo väčších obchodoch a občanom odporučila, aby počas Vianoc pracovali v čo najväčšej možnej miere z domu.

Vláda tiež nepovolila spievanie vo vnútorných ani vonkajších priestoroch, výnimku majú rodiny, školy a profesionálne zbory a speváci.

Na Silvestra sa výnimočne predĺži otváracia doba reštaurácií z 23.00 h na 01.00 h, aby sa znížilo riziko spontánnych súkromných stretnutí.

V októbri, keď sa vo Švajčiarsku začala druhá vlna pandémie, zaviedla vláda prísnejšie opatrenia. Počet novonakazených koncom októbra kulminoval a denné prírastky nakazených sa začali postupne znižovať, pripomína AFP. “Epidemiologická situácia vo Švajčiarsku je však naďalej mimoriadne vážna,” varuje vláda. Od vypuknutia pandémie vo Švajčiarsku malo pozitívne výsledky testov 343.101 ľudí a 4832 osôb nákaze podľahlo. Od 14. decembra zavedie Švajčiarsko povinnú desaťdňovú karanténu pre cestujúcich prichádzajúcich zo Spojených štátov, Poľska, Portugalska, Srbska a niektorých regiónov Talianska a Rakúska.

Viaceré európske krajiny vrátane Nemecka, Francúzska a Talianska sú proti otvoreniu lyžiarskych stredísk počas Vianoc, keďže sa obávajú, že by tam mohlo dôjsť k šíreniu nákazy. Vyzvali preto na odloženia začiatku zimnej sezóny v celej EÚ až do začiatku januára.

- Reklama -