Gröhling: Otvoria sa niektoré školy Matovič: Nepoviem čo bude na Vianoce, kým sa niektoré autority neospravedlnia

1
Premiér SR Igor Matovič. Foto: TASR

V pondelok (7. 12.) a v ďalších dňoch otvoria svoje brány niektoré školy na Slovensku, ktoré o to prejavili záujem. Po piatkovom mimoriadnom rokovaní vlády to oznámil minister školstva Branislav Gröhling (SaS) s tým, že pôjde o pilotný projekt. Otvoreniu bude predchádzať testovanie žiakov, ich rodičov i zamestnancov škôl. Gröhling spresnil, že v decembri budú nastavovať a dolaďovať podmienky, aby už boli na januárové otvorenie škôl pripravené.

Testovanie v školách bude závisieť od konkrétnej situácie v okrese. Tam, kde je zlá epidemiologická situácia, bude testovanie prebiehať raz za 7 dní. V lepších regiónoch bude raz za 14 dní. V tých najlepších raz za 21 dní.

Premiér Matovič vyhlásil, že očakáva od autorít štátu, ktoré kritizovali plošné testovanie, že sa postavia pred ľudí a povedia, že kvôli nim bude lockdown. Premiér nechce povedať, či sa budú cez Vianoce sprísňovať opatrenia, kým sa „autority“ neospravedlnia.

Matovič očakáva, že autority štátu, ktoré bližšie nešpecifikoval, priznajú, že sa mýlili, keď spochybňovali plošné testovanie a vypli tak “veľmi účinnú zbraň”. “Nech cez víkend prídu a povedia, čo spôsobili tým, že v ľuďoch vytvorili nenávisť voči plošnému testovaniu a vrhli nás do pasce lockdownu,” poznamenal premiér.

Tvrdí, že mu ľudia doniesli truhlu pred domom a jeho dcéram sa vyhrážajú dôsledkom nezodpovedného správania sa kľúčových ľudí v štáte, ktorí miesto toho, aby boli zodpovední, hovoria o dobrovoľnosti plošného testovania. “Spôsobilo to, že je tu nenávisť,” skonštatoval Matovič.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová na konci novembra uviedla, že ak by sa malo realizovať ďalšie kolo celoplošného testovania, považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Matovič vtedy reagoval, že dobrovoľné celoplošné testovanie nie je efektívne. V piatok takéto testovanie označil za “blbosť”.

-red, TASR-

- Reklama -

1 komentár

  1. “Nepoviem, čo bude na Vianoce, kým sa niektoré autority neospravedlnia”… Panebože, kam ešte musíme padnúť, aby sme sa prebudili!!! Halóóó, ľudia, zhoďme toho blázna, veď toto nemôže byť predsedom vlády!!

Comments are closed.