Na oddlženie nemocníc dá štát 575 miliónov eur

0
Na snímke minister zdravotníctva SR Marek Krajčí (OĽaNO) odpovedá na otázky novinárov. Foto: TASR

Na oddlženie nemocníc by mali ísť financie do výšky 575 miliónov eur. Ich finančnú stabilizáciu zo štátnych finančných aktív schválila v stredu vláda SR. Návrh ministra zdravotníctva Mareka Krajčího (OĽANO) musí ešte odobriť parlament. Možnosť zapojiť sa majú dostať všetky nemocnice bez ohľadu na ich právnu formu či vlastníctvo.

„Cieľom návrhu je riešiť finančnú situáciu nemocníc vo vzťahu k ich veriteľom v oblasti existujúceho stavu záväzkov po lehote ich splatnosti, ako aj realizáciu opatrení na úrovni nemocníc s cieľom zamedzovať ich ďalšiemu zadlžovaniu. Sprievodným podporným opatrením má byť uvoľnenie zdrojov na oddlženie nemocníc,“ píše sa v návrhu.

Ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že spolu s Ministerstvom financií SR vytvorilo finančný mechanizmus, v rámci ktorého budú mať veritelia možnosť uspokojiť svoje pohľadávky voči nemocniciam. Proces má byť transparentný, efektívny a postavený na princípe rovnakých podmienok účasti pre všetkých.

V prípade, že prihlásená pohľadávka veriteľa nebude v tomto mechanizme uspokojená, práva veriteľa z titulu vlastníctva pohľadávky voči nemocnici nezanikajú a ostávajú nezmenené aj so všetkými právnymi nárokmi. To isté platí aj v prípade, že sa veriteľ do tohto mechanizmu nezapojí.

Predpokladom zapojenia veriteľa do procesu oddlžovania bude vzdanie sa všetkého príslušenstva k pohľadávkam, najmä úrokov z omeškania, rôznych zmluvných pokút, sankcií či poplatkov, ktoré ako dôsledok omeškania so splatením istiny pohľadávky vznikli a diskont z istiny vo výške podľa zvolenej formy oddlžovania.

Celkovo bolo v rámci procesu doposiaľ oddlžených 209 115 pohľadávok a 307 dodávateľov vo výške 267 miliónov eur. Veritelia v rámci oddlženia poskytli diskont v objeme 7,1 miliardy eur. Po poslednej etape oddlženia ku koncu minulého roka zostali nevyrovnané záväzky voči veriteľom vo výške 132,8 milióna eur. Z toho na jeden subjekt, ktorý skupoval pohľadávky za účelom ich ďalšej kapitalizácie, pripadala suma vo výške 112,6 milióna eur. Rezort zdravotníctva objasnil, že tvorbu ďalšieho dlhu pre nasledujúce roky odhadovali na rok 2017 vo výške 81 miliónov eur, na rok 2018 vo výške 67 miliónov eur, na rok 2019 vo výške 55 miliónov eur a na rok 2020 vo výške 43 miliónov eur.

Zdravotnícke zariadenia v pôsobnosti ministerstva zdravotníctva (MZ) predstavovali ku koncu minulého roka napokon záväzky 541,80 milióna eur.

- Reklama -