Najvyšší súd SR rozhoduje o Marčekovom treste v kauze Kuciakovej vraždy

0
Miroslav Marček sa priznal, že strieľal na novinára Kuciaka a jeho snúbenicu Kušnírovú. Foto: TASR

Na Najvyššom súde (NS) SR sa začal odvolací proces s Miroslavom Marčekom, neprávoplatne odsúdeným v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Súd bude rozhodovať o výške jeho trestu, obžalovaný dal súhlas na konanie v jeho neprítomnosti.

Senát Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) ho 6. apríla odsúdil na 23-ročný trest odňatia slobody za vraždu Kuciaka, Kušnírovej aj podnikateľa Petra Molnára. Pristúpil tak k mimoriadnemu zníženiu trestu pre jeho priznanie, spoluprácu a oľutovanie vrážd.

Voči rozsudku ŠTS sa odvolal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Juraj Novocký. „Dôvodom na podanie odvolania je skutočnosť, že podľa môjho názoru nie sú splnené podmienky na zníženie trestu,” povedal vtedy prokurátor.

ŠTS zároveň priznal poškodeným nemajetkovú ujmu. Rodine Kuciakovcov dokopy 140 000 eur, Zlatici Kušnírovej 70 000 eur a pozostalým po Molnárovi, ktorého zastrelil v roku 2016, 40 000 eur.

Senát ŠTS následne 3. septembra oslobodil spod obžaloby v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice obžalovaných Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú. Ďalšieho obžalovaného Tomáša Szabóa súd uznal za vinného a vymeral mu trest 25 rokov odňatia slobody.

- Reklama -