Kiseľ z Únie fitness centier: Máme dosť! Chystáme žaloby proti štátu

0
Na snímke Pavel Kiseľ z Únie fitnesscentier Slovenska. (Foto: TASR)

Máme toho dosť, hovoria si majitelia a prevádzkovatelia fitness centier, ktorí sú nahnevaní na to, že štát nerieši ich situáciu. “Ministerstvo hospodárstva nie je ani schopné odpísať na mail a nie že ponúknuť riešenie,” hovorí Pavel Kiseľ z Únie fitness centier Slovenska, ktorá od svojich členov začala zbierať vyplnené formuláre na podanie žaloby na štát. Raz už fitnesáci štrajkovali, keď na jar blokovali vstup do Bratislavy. A čo teraz? Sú znova pripravení aj na toto riešenie?

Svojich členov ste aktuálne cez web a sociálne siete vyzvali, aby spísali formuláre na žalobu na štát za diskrimináciu, ušlý zisk a odškodnenie prevádzky. Nechcem sa spýtať z dôvodu protiepidemiologických opatrení, ale na stránku odškodnenia. Prečo k tomuto vyzývate, keď pred pol mesiacom dostal váš problém na starosť minister hospodárstva Richard Sulík? Nehýbe sa to?

Zatiaľ sme k našej situácii vôbec nedostali žiadnu odpoveď. V médiách síce prebehla informácia, že premiér poveruje našou vecou ministerstvo hospodárstva, ale my žiadnu reakciu alebo informáciu z ministerstva nemáme. Urgujeme riešenie situácie aj u premiéra, aj u ministra, Bohužiaľ, absolútne bezvýsledne.

Aké sú tie ušlé zisky asi v sumáre za všetkých 2300 prevádzok na Slovensku?

Ťažko to je odhadnúť. Formuláre zbiera advokátska kancelária a spočítava to na základe informácii v nich. Odhad, ktorý v júli uviedol premiér, bol 5,6 milióna eur. Ale išlo o odhad vychádzajúci z informácii štatistického a daňového úradu, z počtu fitness centier, dal sa tam z brucha nejaký priemerný bod a z toho sa vychádzalo.

Chodia vám vypísané formuláre? Sú členovia únie informovaní?

Zatiaľ máme 111 podaní aj s vypracovanou zmluvou, ale frustrácia rastie. Informácie od politikov smerom k Únii fitness centier Slovenska nejdú, takže predpokladáme, že záujem do skončenia opatrení bude určite silnieť.

Fitká zamestnávajú vyše 20 tisíc ľudí, koľko z nich prišlo o prácu?  

Napríklad u mňa pracuje 19 fitness trénerov, šiesti ľudia na skupinové cvičenia, traja recepční. Fitness tréneri stoja, lebo zaberajú miesto platiacemu zákazníkovi, teda sú bez práce a recepčných sme prepustili k 14. októbru ako sme vedeli o ďalších opatreniach. Celkovo segment zamestnáva viac ako 30 tisíc ľudí. A únia zastrešuje 40 percent fitness centier na Slovensku.

Dnešná situácia je u nás taká, že cvičiť môže do šesť ľudí. V Čechách sa situácia povoľuje, vy máte predstavu, kedy sa dostanete k plnohodnotnej prevádzke?

Priame informácie nemáme, len tie zo stretnutia s premiérom. A tam sa profesor Jarčuška vyjadril v zmysle, že nepočítajú, že by sa športoviská, wellnessy, bazény otvárali skôr ako v marci-apríli. Zámerom epidemiologickej komisie je udržať čo najnižšiu mobilitu, neinšpirovať ľudí k pohybu a tak korigovať priebeh vírusu. To dáva logiku, ale tie nariadenia čo potom prichádzajú, ako to podajú jednotliví ministri, ako sa k tomu vyjadria úrady, tam už je zbytočné špekulovať, prečo v kinách môže byť sto ľudí a vo fitku šesť…

Na internete ešte od októbra koluje už druhá petícia za otvorenie fitness centier – koľko máte aktuálne podpisov

Na jar sme dosiahli 17 a pol tisíca podpisov. K tejto druhej petícii – rozumieme situácii, vieme, že obmedzenia musia byť, chápeme aj, že fitká napriek mnohým benefitom, ktoré verejnosti poskytujú, sú prvé z esenciálnych služieb, ktoré sa budú odpisovať ako nie nevyhnutné pre život. Aj tomu rozumieme. Ale búrime sa proti tomu, že nemáme absolútne žiadnu štátnu pomoc napriek tomu, že sme prejavili pochopenie, ústretovosť. Ale oni (ministerstvo hospodárstva, vláda) majú problém odpovedať na mail a nie že ponúknuť riešenie na vzniknutú situáciu a my sme pod obrovským tlakom. Nezáujem vlády a ignorácia sú neuveriteľné a potom som zvedavý, ako budú chcieť od nás odvody, dane a či budeme naozaj plnohodnotní podnikatelia v tomto štáte.

Už na jar ste prejavili štrajk pri blokovaní vstupu do Bratislavy, máte aj teraz pripravený plán B?

Nálady na to sú, sú podporované aj iniciatívou Zachráňme gastro, s ktorou spolupracujeme. Pravdepodobnosť, že by sme išli do generálneho štrajku, sa nám určitým spôsobom črtá, ale na druhej strane chápeme všeobecnú situáciu. Vláda sa však nemôže ku svojim občanom takto správať. Včera sa minister minister zdravotníctva vraj vyjadril, že odškodnení budú tí, ktorí sa dajú zaočkovať a takéto podobné podmienky vznikajú – nám ako podnikateľom to príde tak, že si môžeme robiť všetko pri dodržaní stanovených podmienok a tie sú nastavené tak, že potláčajú slobodu podnikania. Ak by sme spomínaný plán B riešili, tak iba za predpokladu realizácie na začiatok januára. Lebo je možné, že inak si získať pozornosť nevieme.

- Reklama -