USA: Úrady Američanov žiadajú, aby na Deň vďakyvzdania necestovali

0
Foto: PublicDomainPictures, Pixabay

Americké úrady v stredu opätovne vyzvali obyvateľov USA, aby počas štvrtkového (26. novembra) Dňa vďakyvzdania obmedzili cestovanie a zostali doma. Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) Američanom oznámilo, aby počas tohto sviatku zostali doma a oslávili ho len s ľuďmi, s ktorými žijú v spoločnej domácnosti, informovala stanica BBC.

CDC už minulý týždeň obyvateľom krajiny odporučilo, aby počas tohto sviatku a nasledovných dní necestovali. “CDC odporúča necestovať v období (sviatku) vďakyvzdania,” povedal ešte minulý vo štvrtok Henry Walke, lekár zodpovedný v rámci CDC za priebežné riadenie reakcie na pandémiu. “Nejde o príkaz. Je to dôrazné odporúčanie,” dodal.

Walke zároveň upozornil, že počet prípadov nákazy sa výrazne zvýšil po takýchto víkendových oslavách spojených so sviatkami – v máji v čase Dňa obetí vojny (Memorial Day) a v septembri v období Sviatku práce (Labor Day).

Spojené štáty za obdobie menej ako jedného týždňa zaznamenali milión nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, uvádza agentúra Reuters. Viaceré ťažko postihnuté oblasti v USA sprísnili v uplynulých dňoch pandemické opatrenia a okres El Paso v štáte Texas zaviedol nočný zákaz vychádzania.

Celkový počet prípadov nákazy v krajine od začiatku pandémie presiahol 12,5 milióna a viac ako 260.000 ľudí zomrelo v spojitosti s ochorením COVID-19. USA sú v počte nakazených i úmrtí pandémiou najviac postihnutou krajinou.

Deň vďakyvzdania je spomienkou Američanov na udalosti z roku 1621, keď osadníci a miestni Indiáni v americkom Plymouthe vzdali vďaku za úrodu a prežitie. Tento sviatok sa ujal a slávil sa v rôznych termínoch, kým prezident George Washington v roku 1789 vyhlásil národný Deň vďakyvzdania. Jeho návrh vyvolal zmiešané reakcie, nie všade ho prijali. Až Abraham Lincoln v roku 1863 inicioval tradíciu sláviť Deň vďakyvzdania na celoštátnej úrovni pravidelne v novembri.

- Reklama -