Žitný: Generálny prokurátor nemôže byť pre úžitok premiéra. Ten tu dnes je a zajtra nie je. Prokurátor ale zostane

0
Milan Žitný (Autor: Milan Žitný)

Čo znamenal výrok  premiéra Matoviča o dohode koalície a opozície na generálnom  prokurátorovi a odchode OĽaNO z vlády? “Možno si pripravuje alibi, ako z toho zísť a zachovať si pozíciu vo svojom politickom košiari a svojich priaznivcov,”  načrtol  jednu z alternatív bezpečnostný analytik Milan Žitný.  Pre ParlamentneListy.sk rozoberá aj to, aká výživná ryba uviazla v sieti NAKA v podobe Ľudovíta Makóa, ktorý v rámci  sebazáchovy sype informácie z rukáva.

Včera sme boli svedkami ďalšej veľkej akcie NAKA, volá sa  Babylon a kvôli vydieraniu boli zadržaní  viacerí  ľudia,  vrátane exriaidteľa kontrarozviedky tajnej služby Ľubomíra Arpáša či advokáta, tiež bývalého zamestnanca tajnej služby Františka Poláka. Rozširuje sa už aj tak vysoký počet bývalých vysokopostavených ochrancov zákona, ktorí boli zatknutí.

V minulosti,  myslím, že v týždenníku Plus 7 dní bol článok a písala ho Janka Šimíčková, v ktorom uvádza,  že dostali do  redakcie  materiál aj s nejakým zvukovým záznamom, kde sa práve popisuje, ako vydierajú podnikateľa Konkoľa.  Plus k tomu dokumenty, kde boli podklady  o tom, ako človek musel zaplatiť. Išlo tam o niekoľko stotisíc eur.

600  000 eur za to, že Kriminálny úrad Finančnej správy nedá polícii podklady k trestnému stíhaniu podnikateľa…  O to išlo pred rokom. 

Evidentne ide o ten istý prípad. Ak pred rokom boli známe tieto fakty a vidíme, že niektoré orgány tu začali makať, tak  toto je výsledok a určite ten svedecký podklad, o ktorý sa svedecký materiál opiera, je bývalý šéf Kriminálneho úradu Finančnej správy Ľudovít Makó.

Takže sa zdá, že sa to tu naozaj začína prečisťovať?

Toto asi nie je zrovna dobré slovo, pretože pri každých čistkách sa zvykne okrem pliev vysypať aj zrno, ktoré je užitočné. A už sme videli, že kolujú kadejaké špinavé materiály vždy, keď sa začnú pohyby na silových rezortoch, hlavne v polícii a spravodajskej službe. Okamžite sa vtedy objavia anonymné pamflety, ktoré popisujú zločiny kdekoho, kto tam je uvedený a hneď človek  vidí, odkiaľ vietor fúka. Vidíme vtedy nezmysly, pravdy a pololži,  ktoré sú tam namixované. Takže preto som aj v tomto prípade opatrný, lebo tlieskať, že je tu nová metla, ktorá dobre metie, buďme ešte zdržanliví, záverečné  slovo by mal mať súd.

Takže napriek podkladom už spred roka v prípade akcie Babylon,  kde boli zadržaní viacerí ľudia, vrátane exfunkcionára SIS Arpáša a advokáta Poláka, treba byť zdržanlivý? 

V sieti orgánov  činných v trestnom konaní uviazla veľmi vysoká ryba menom Ľudovít Makó  a ten aby zachránil  ešte vo svojom prípade čo sa dá, sype informácie ako z rukáva a keďže niektoré fakty a operatívne poznatky mali orgány činné v trestnom konaní už predtým, tak to pokladali. Môžeme  povedať,  že tento “najnovší zber” ešte nie je posledné slovo.

Pri tejto akcii, áno? Lebo tých akcií je viac.

Áno.

Zatknutých je skutočne dosť exfunkcionárov bezpečnostných zložiek  – od  policajného exprezidenta,  cez exšéfa NAKA, riaditeľa KÚFS Makóa, teraz aj exsiskára… Nuž, bolo  by zaujímavé vedieť, či to má vplyv na ľudí vo funkciách a ich obdobné spôsoby… lebo nie všetci sú asi zatknutí…

Raz, v roku 93 alebo 94,  bude to oblúková odbočka, robili sme v Prahe mesačník Slovenské listy pre menšiny žijúce v Česku a ja som bol  v redakčnej rade.  Po jednej porade sme sa ocitli v Slovenskom dome na jednej veľkej akcii sedeli a zrazu prišiel kultúrny atašé, bývalý hovorca Vladimíra Mečiara, s ktorým sme boli viacerí “na nože” a jeden z nás  ho poslal preč, čo sa ho dotklo. A vtedy zasiahol Fedor Gál,ktorý tomuto exhovorcovi povedal: “Tu si sadni a počúvaj.  Maj na pamäti jedno: na Slovensku sa politické pomery menia niekedy  častejšie ako ročné obdobia. Takže dnes si hore a zajtra môžeš byť na dne.”  Prečo som si to zapamätal? Lebo pár mesiacov na to už tento človek nebol v zložkách ministerstva zahraničných vecí. On si totiž zobral pred odchodom do Prahy nejaké auto na  lízing, zaplatil nejaké splátky a potom sa odmlčal. Lízingovka ho naháňala, dostalo sa to na  verejnosť a on skončil. Vraciam sa naspäť do súčasnosti. Toto by mal mať každý na pamäti:  nech koná tak ako mu zákon ukladá. Lebo ak sa do toho primieša aj nejaké  politické vybavovanie účtov alebo snahy o skrátenie si kariérnej cesty na vrchol takýmito nejakými procesno-právnymi spôsobmi, tak môže mať na pamäti, že tie pomery sa aj vzhľadom k okolnostiam, v ktorých dnes žijeme,  môžu veľmi rýchlo zvrtnúť a tí, čo sa škriabu hore, sa môžu veľmi rýchlo ocitnúť na dne.

Veľmi sledovanou témou týkajúcou sa korupcie, vydierania, jednoducho zločinu a jeho potláčania, je momentálne aj voľba generálneho  prokurátora, človeka s veľmi silným  vplyvom na dianie v štáte v bezpečnostnej  oblasti. Premiér Matovič sa už nechal počuť, že nepodporí kandidáta kvôli ktorému sa spojila opozícia s koalíciou. “sa mi dostalo do uší, že niektoré politické strany urobili dohody s mafiou či jednou alebo druhou” povedal  Matovič a teda je otázka,  ktorého kandidáta by podľa neho mafia trebárs aj politická pretláčala a čakala od neho služby?

Toto je otázka na predsedu vlády,  on musí  povedať, koho mal na mysli a koho by on chcel vidieť v pozícii  generálneho prokurátora. Môžeme si to ale  vyložiť aj tak, že si uvedomuje v akej zložitej  a prekérnej situácii sa svojím chaotickým riadením najmä vo vzťahu k pandémii koronavírusu správa a tá kritika je nielen z radov laikov, ale aj  odborného prostredia a je stále hlasnejšia. Vidíme to na všetkých možných pozíciách vo všetkých možných oblastiach. Jedným z možných vysvetlení teda môže byť snaha o otvorenie si  nejakých zadných dvierok ako  uniknúť z tejto veľmi zlej  a nepriaznivej situácie a zachovať si ešte akú takú vyhliadku do budúcnosti.  Inými slovami, za istých takýchto podmienok, keď on nepovie meno a bude zvolený nejaký generálny prokurátor, môže na každého povedať, že áno, s týmto som ja nesúhlasil, spojili  sa proti mne a  odíde z funkcie. To je taký veľmi voľný výklad jeho vyjadrenia. Je to ale,  opakujem, otázka na neho. 

Je aj nejaké iné vysvetlenie pre toto tvrdenie?

Možno si pripravuje alibi, ako z toho zísť a zachovať si pozíciu vo svojom  politickom  košiari a svojich priaznivcov. Lebo keď to bude pokračovať takto ďalej, skončí to katastrofálne. Keď sa pozrieme do Českej republiky, tam majú teda veľmi nepopulárneho premiéra, ktorý  si ale udržiava svojich 30 percent voliteľnosti, ale vidíme ako sa v Česku uvažuje koncepčne. Aj tam vidno,  že ich premiér sa usiluje zachrániť, pretože pandémia je schopná kdekomu zlomiť väzy. Ale v Česku premiér rozmýšľa ekonomicky, ponúka mimoriadne dobré podmienky  pre podnikateľské subjekty. Už som počul  o slovenských firmách, ktoré  presídľujú do Česka z tohoto dôvodu. V Česku idú na čistú 15 percentnú daň,  čo je ďalšie  lákadlo. Pravicoví  ekonómovia hovoria, že keď sú nízke dane, ľudia viacej dávajú do spotreby, čo pomáha akcelerovať ekonomický život. Tu zatiaľ nič nevidíme. Vidíme len, že sa prešľapuje na mieste, stále sa operuje s nútením ľudí do testov. Počul som už verziu, že sa podmieňuje,  že sa  musia rodičia a deti dať povinne otestovať. Odporúčal by som  týmto predstaviteľom, aby sa pozreli do Ústavy SR.Vzdelávanie nie je možné ničím podmieňovať. Vzdelávanie je a priori prístupné  a musí byť prístupné. Takže my tu vidíme  neuveriteľný chaos a nekompetentnosť.

Vráťme sa ku generálnemu prokurátorovi a jeho voľbe.  Keďže  sa bavíme o hypotézach, ktoré sú možné, ale nemusí to tak byť:  nemôže si premiér Matovič takouto  historkou o dohodách a mafii zabezpečiť, že bude zvolený jeho kandidát?

(smiech) Každý dobrý politik musí byť veľmi dobrý stratég a taktik. Všetky varianty sú  možné.  Každopádne, malo by to byť pre úžitok krajiny a nie pre úžitok jedného premiéra, pretože dnes tu je a zajtra tu nie je, ale ten prokurátor, ten tam zostane. 

- Reklama -