Holandský politik odstúpil z postu predsedu strany pre nenávistné vyjadrenia

0
Na archívnej snímke z 23. mája 2019 Thierry Baudet, predseda holandskej protiimigračnej strany Fórum pre demokraciu (FvD), odovzdáva svoj hlas vo voľbách do Európskeho parlamentu v Amsterdame. Holandský politik Thierry Baudet rezignoval zo svojho postu predsedu FvD po tom, čo si členovia jej mládežníckeho krídla vymenili niekoľko správ, v ktorých oslavovali nacistov. (Foto: TASR/AP)

Holandský politik Thierry Baudet rezignoval zo svojho postu predsedu protiimigračnej strany Fórum pre demokraciu (FvD) po tom, čo si členovia jej mládežníckeho krídla vymenili niekoľko správ, v ktorých oslavovali nacistov, uviedla agentúra AFP s odvolaním sa na utorkové vyjadrenie strany.

“Baudet dnes z postu predsedu strany rezignoval,” uviedla strana FvD po tom, čo Baudet v neskorých pondelňajších hodinách oznámil svoje odstúpenie. Zo svojej rezignácie viní tamojšie médiá, ktoré podľa neho príliš rýchlo “vzniesli” obvinenie. Baudet naďalej zostáva poslancom parlamentu a v jeho funkcii predsedu strany ho dočasne nahradí podpredseda Lennart van der Linden.

V správach, na základe ktorých sa Baudet rozhodol odstúpiť, jeden zo študentov tvrdil, že “židia majú v rukách medzinárodné siete pedofilov”. Ten istý študent údajne napísal, že “národný socializmus predstavil najlepší ekonomický plán v dejinách,” uviedol amsterdamský denník Het Patrool.

Ďalší člen mládežníckeho krídla FvD si údajne na svojom mobile prehrával piesne nacistického ochranného oddielu SS počas letného tábora v roku 2019 a v ďalšej správe uviedol, že “mu bolo cťou vidieť toto klasické veľdielo na vlastné oči”, pričom odkazoval na antisemitskú knihu z roku 1942 s názvom “Der Untermensch” (Podčlovek), ktorú videl vystavenú v nemeckom múzeu.

Po tom, čo správy vyšli na verejnosť, sa členovia mládežníckeho krídla rozhodli namiesto vinníkov potrestať “donášačov” a z tohto krídla podľa Het Patrool vyhodili najmenej päť členov.

Baudetova strana FvD vyhrala v parlamentných voľbách v roku 2017 dve kreslá a úspech zaznamenala aj vo voľbách do senátu a Európskeho parlamentu v roku 2019.

Pre odmietavý postoj ku klimatickej zmene a antiimigračnú rétoriku však holandské média Baudeta prirovnávajú k americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

- Reklama -