Izrael privítal zrušenie cestovného zákazu pre amerického špióna Pollarda

0
Na archívnej snímke z 22. júla 2016 Jonathan Pollard (vľavo), bývalý spravodajský analytik amerického vojenského námorníctva, ktorý bol izraelským špiónom a jeo právnik Eliot Lauer odchádzajú zo súdu v New Yorku. (Foto: TASR/AP)

Izraelskí lídri v sobotu privítali rozhodnutie Spojených štátov ukončiť reštrikcie súvisiace s podmienečným prepustením Jonathana Pollarda, bývalého spravodajského analytika amerického vojenského námorníctva, ktorý si odsedel 30 rokov vo väzení za špionáž pre židovský štát.

Komisia ministerstva spravodlivosti USA, ktorá rozhoduje o podmienečnom prepustení na slobodu, v piatok rozhodla, že umožní, aby Pollardovi vypršal zákaz cestovania. Tento krok podľa tlačovej agentúry Reuters niektorí považujú za “rozlúčkový dar” administratívy prezidenta Donalda Trumpa pre Izrael ako svojho spojenca.

“Premiér Benjamin Netanjahu privítal zrušenie reštrikcií voči Jonathanovi Pollardovi. Premiér poďakoval izraelskému veľvyslancovi v Spojených štátoch Ronovi Dermerovi za zodpovednú a citlivú komunikáciu s administratívou. Premiér dúfa, že čoskoro privíta Jonathana Pollarda v Izraeli,” uvádza sa vo vyhlásení úradu izraelského predsedu vlády.

Pollard sa v roku 1986 priznal k sprisahaniu v súvislosti s tým, že svojim izraelským kontaktom poskytol tajné dokumenty, ktoré získal ako spravodajský špecialista Vojenského námorníctva USA, pričom za to dostal peňažnú odmenu.

V roku 1987 ho odsúdili na doživotie. Po tom, ako si odpykal 30 rokov za mrežami – vrátane času stráveného vo vyšetrovacej väzbe po svojom zatknutí v roku 1985 -, ho v roku 2015 podmienečne prepustili na slobodu s tým, že nasledujúcich päť rokov musí zostať v USA.

Pollard (66) sa hodlá presťahovať do Izraela, ktorý mu počas jeho pobytu vo väzení udelil občianstvo a dlhodobo sa usiloval docieliť jeho prepustenie. Táto špionážna aféra však zaťažila americko-izraelské vzťahy na desaťročia.

K Netanjahuovmu vyjadreniu sa pripojili aj ďalší izraelskí predstavitelia vrátane ministrov a prezidenta Reuvena Rivlina. “Roky sme zdieľali bolesť s Jonathanom Pollardom a cítili zodpovednosť i záväzok dosiahnuť jeho prepustenie. Teraz ho budeme môcť konečne aj s jeho rodinou privítať doma,” vyhlásil Rivlin.

- Reklama -