Mesík: Premiér Matovič spojil s testovaním svoju politickú budúcnosť. Nezostáva mu iné, než ignorovať fakty a do bezvedomia opakovať aký to bol fenomenálny úspech

1
Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík (Foto:TASR)

“Epidémiu treba riešiť seriózne. Nie podľa nevzdelaného a nepripraveného amatéra a plagiátora, ktorý sa v nešťastnej chvíli ocitol na stoličke premiéra. Každý deň tohoto amaterizmu zabíja ďalších a ďalších ľudí a ničí ekonomiku,” hovorí pre ParlamentneListy.sk analytik globálnych trendov a rizík Juraj Mesík.

Vláda dnes  podľa Vás doslova hasí problém, ktorý spôsobila  v lete tým,  že nereflektovala na koronu a umožnila reimport  pandémie  tým, že ešte aj v septembri otvorila školy – je tak?

Áno, napríklad širokým otvorením cestovania bez najmenšej kontroly vracajúcich sa dovolenkárov v lete vláda otvorila dokorán cestu znovu-zamoreniu vtedy epidemiologicky prakticky čistého Slovenska. Spomeňme si, že  v júni sme tu mávali najviac okolo 20 nových prípadov za deň a v júli maximálne okolo 30. Od polovice mája do začiatku septembra nám za 3 a pol mesiaca pribudlo 5, slovom päť, úmrtí na covid! Dnes máme denne 1500 nových prípadov, aj to len preto, že tu zámerne málo testujeme aby vyšli dobré čísla. Mŕtvych máme dnes denne okolo 30 – a aj to len preto, že vykazujeme len časť zo skutočného počtu obetí covidu.

No a potom 2. septembra vláda katapultovala vírus do spoločnosti tým, že bezhlavo a vyslovene hlúpo otvorila naraz všetky školy. Státisíce detí a žiakov sa natlačilo do autobusov, električiek a tried a to, čo rekreanti a ďalší cestovatelia dovliekli na Slovensko dostalo zelenú na zamorenie celej krajiny. Dalo sa to urobiť omnoho inteligentnejšie a bezpečnejšie! O pár dní uverejním ako.

krivky úmrtí na covid-19 (Foto: TASR)

Ale vláda tvrdí, že oni nič nepokazili, že rovnaká situácia, rovnaký pandemický problém, je aj v iných štátoch.

Vláda klame: mnoho európskych vlád utrpelo také tragické fiasko tak ako tá naša, ale nie všetky! Až do leta sme boli najlepší v Európe, mali sme suverénne najmenej obetí – a tak to mohlo aj zostať. To že to dnes máme tisícky chorých a stovky mŕtvych je smutnou zásluhou amaterizmu vlády SR. Pozrite sa na vývoj počtu mŕtvych v Nórsku,  Fínsku, Dánsku a aj v takom Estónsku a Lotyšsku. Aby sme o tom  nehovorili, pozrite si tento graf: počet známych obetí epidémie na Slovensku od 1. 10. stúpol 12-násobne, z 50 na vyše 600! Reálne ich je omnoho viac – toto sú vraj len pitvou potvrdení ľudia čo zomreli na covidový zápal pľúc.  V Nórsku za ten istý čas pribudlo 25 obetí. Vo Fínsku 30. Aj v Dánsku, ktoré malo veľmi zlú východiskovú pozíciu pribudlo len 120 obetí. To sú inteligentné a zodpovedné vlády. Tá naša je žiaľ spolok improvizujúcich a nezodpovedných amatérov.

Denne počúvame aké sú výsledky po antigénovom testovaní skvelé a riešenia pre budúcnosť  spočívajú v ďalších testovaniach, v nákupe 16 miliónov testov. Túto radosť schladzujú fakty, že rastie percento pozitívnych, že niektoré nemocnice sú už výrazne pod tlakom kvôli covid-19 a ich fungovaniu. Plus tu máme opäť, ak nebude dobrovoľný záujem o plošné testovanie, vyhrážky lockdownom. Váš pohľad na reálny vývoj ochorenia za takýchto okolností?

 A čo majú robiť? Vrazili do testovania okolo 100 miliónov eur, možno aj viac. Lebo samozrejme slovenské zdravotníctvo, lekári a sestry sa topia v peniazoch. Dnes musia všetky nakúpené testy minúť a musia sa tváriť, aký dosiahli ohromný úspech. O efekte tohto pokusu neboli uverejnené žiadne súhrnné dáta a už vôbec nie vedecké. Keď sa ale pozriete na krivky poklesu počtu nakazených napríklad v Česku alebo Belgicku, uvidíte, že tam klesajú rovnako strmo ako u nás – a možno aj strmšie. Žiadne špajdlové spartakiády s nasadením armády pritom nerobili! Ja netvrdím, že nejakých pozitívnych nezachytili – ale stálo to za tie peniaze a za tú kampaň zastrašovania občanov a polarizácie spoločnosti? Moja odpovede je, že nie. Momentálny premiér s tým však spojil svoju politickú budúcnosť a tak mu už nezostáva nič iné, než ignorovať fakty a do bezvedomia opakovať aký to bol fenomenálny úspech.  Pripomína mi tak trochu komunistov, ktorí predstierali, že vedú národ k žiarivej budúcnosti, až kým sa im komunizmus zrazu nezrútil.  Ale kým mu to médiá a jeho fan klub žerú…

Počet úmrtí sa vysvetľuje tým, že teraz takpovediac dobiehajú úmrtia z minulosti, ale ďalšie nebudú  rapídne pribúdať, má to logiku. Ale vy nie ste taký optimistický.  Prečo? 

Ale áno – kým budú pokračovať karantény a masívne obmedzenia, bude počet nakazených klesať a o 2-3 týždne po poklese počtu nových nákaz budú klesať aj počty mŕtvych. Lenže akonáhle sa opatrenia znovu uvoľnia – napríklad pod tlakom verejnosti, Vianoc, novoročných osláv a podobne – epidémia sa znovu rozbehne a znovu budú pribúdať aj mŕtvi. A takto hore-dole to pôjde až do jari. Takto to pôjde za predpokladu, že tento rok nebude zlá chrípková sezóna. Ak sa ale tento rok zjaví nejaký zlý chrípkový vírus, môže to byť oveľa horšie. Z vedeckej literatúry z jari vieme, že úmrtnosť ľudí, ktorí boli naraz nakazení covidom aj chrípkou bola strašidelne vysoká. A Slováci zostali aj tento rok proti chrípke masovo nezaočkovaní – vláda totiž nezabezpečila dostatok vakcín ani len pre seniorov.

Navrhli ste opatrenia  na zníženie zdravotných a ekonomických dopadov covid-19. Sú  na webe. Prečo sú vlastne na webe a nie ste napríklad členom pandemickej komisie alebo poradcom ministra zdravotníctva? 

Ľudia pri moci sa často a radi obklopujú pritakávačmi a pochlebníkmi, ktorí im hovoria presne to, čo chcú počuť. Ja taký nie som – asi by sme nenašli za posledných 30 rokov vládu, ktorú by som za konkrétne zlyhania tvrdo a vytrvalo nekritizoval. O takých ľudí nemajú politici záujem: ľahko podliehajú nákazlivej viere, že keď dostali úrad, dostali s ním aj rozum. Ja som navyše liberálne zmýšľajúci človek a nám tu dnes vládne čosi, čo sa mne javí ako akási čudná náboženská sekta.

Skúsme priblížiť ľuďom, že čoho sa tie opatrenia týkajú? Je pravda, že je to písané dosť odborne, tak to skúsme zjednodušiť.

Vidiac ako táto vláda ťahá Slovensko čoraz hlbšie do tragédie, nie je schopná učiť sa a prísť so zmysluplnou stratégiou som pred týždňom uverejnil asi 10-stránkový Návrh opatrení na zníženie zdravotných a ekonomických dopadov pandémie COVID-10 . (Link na celý návrh je tu, klikni sem).

Podstatou návrhu je zahájiť na Slovensku rozsiahly a ekonomicky nenáročný program profylaxie, ambulantnej liečby a efektívnej nemocničnej liečby covidu vychádzajúci z najnovších vedeckých poznatkov. V linku nájdete odkazy na odbornú literatúru o ktorú sa návrh opiera, ale v kocke:

V oblasti profylaxie navrhujem zahájiť program celoplošného posilnenia odolnosti obyvateľov voči infekcii koronavírusom podávaním pomerne vysokých dávok vitamínu D (4 000 až 6000 IU denne, čo je násobne viac ako sa doteraz bežne odporúčalo), zinku a vitamínu C. Látok o ktorých dnes vedecké práce vedia alebo odôvodnene predpokladá, že majú výrazný profylaktický účinok je viac, patrí medzi ne napríklad aj ivermectine alebo hydroxychlorochín. Tri menované látky sú ale dobrý základ, pretože ich veda veľmi dobre pozná a riziko predávkovania je pri nich úplne minimálne: naopak pomerne dobre aj keď nie celkom presne vieme, že napríklad hypovitaminóza D je u nás v zime a zvlášť u starších a obéznych ľudí masovo rozšírená. A tiež už bezpečne vieme, že ľudia s nedostatkom vitamínu D sú omnoho náchylnejší na covid ochorieť, mať ťažký priebeh a prípadne zomrieť. Náklady na taký program sú prakticky okamžité  a smiešne nízke – zlomok tých 100 miliónov, čo nás odhadom zatiaľ stálo celoplošné testovanie, ktoré nič nevyriešilo. 

Riešite aj ambulantnú terapiu covid-u. Dnes vám povedia – ostaňte doma, po desiatich dňoch ak nemáte príznaky, môžete ísť do práce. Ak sa vám stav zhorší, volajte pohotovosť.

Totiž, čo sa týka ambulantnej terapie covidu, tú dnes Ministerstvo zdravotníctva neodporúča žiadnu. To je absolútne neodborný a nezodpovedný prístup: už 6. augusta – v čase, keď bola epidémia na Slovensku ešte pod plnou kontrolou! – bol v prestížnom časopise The American Journal of Medicine uverejnený zásadný článok od 23 skúsených amerických a talianskych lekárov, ktorý vypracovali kombinovaný protokol ambulantnej liečby COVID-19 na základe všeobecne dostupných a lacných liečiv ako sú zinok, prednison, kolchicín, aspirín a pár ďalších. Podrobnosti nájdete v linku. Odvtedy doň pribudli ďalšie účinné látky, ako napríklad „zázračný liek“ proti červovým ochoreniam ivermectine.

Konečne je nutné začať pacientov efektívne liečiť aj v našich nemocniciach! Bohužiaľ tomu tak nie je a v našich nemocniciach dodnes liečba covidu spočíva na podávani nesmierne drahého a prakticky neúčinného lieku remdesivir – čo balenie, to 2100 eur a nulový účinok. O tom, že je remdesivir pri liečbe ťažších prípadov covidu prakticky neúčinný pritom veda vie od apríla, hoci až včera konečne aj WHO oznámila, že túto liečbu neodporúča. Dovtedy už firma ktorá remdesivir vyrába na jeho predaji počas pandémie zarobila miliardy dolárov – a stovky tisíc mizerne liečených pacientov po celom svete zomrelo. Našťastie u nás oficiálne zatiaľ len niečo vyše 600… Pointa je v tom, že už od apríla skupina špičkových lekárov a pracovísk rozpracovala terapeutický postup ktorý nazvali MATH + založený na komplexnej liečbe covidu kombináciou „za facku“ lacných, všeobecne dostupných a dobre známych liečiv ako sú metylprednisolon, vitamín C, vitamín B, vitamín D, heparín, atorvastatin, aspirín a niekoľkých ďalších. Možno sú to pre laického čitateľa prílišné podrobnosti, ale koho to zaujíma, v mojom Návrhu nájdete všetky podrobnosti a odkazy na vedeckú literatúru.

Čo hovoríte na najnovší návrh nakúpiť 16 miliónov antigénových testov? Chystá sa minimálne jedno celoplošné testovanie do Vianoc a v prípade nie dostatočného záujmu o dobrovoľné testovanie, bol avizovaný premiérom aj možný lockdown? 

Hovorím to, že už by médiá aj občania mali prestať venovať týmto produktom zúfalstva a improvizácie pozornosť a začať epidémiu riešiť seriózne a na základoch vedeckého poznania. Teda nie podľa predstáv úplne nevzdelaného a nepripraveného amatéra a plagiátora, ktorý sa v nešťastnej chvíli ocitol na stoličke premiéra. Ja mu držím palce, ale každý deň tohoto amaterizmu zabíja ďalších a ďalších ľudí a ničí ekonomiku krajiny. Ak sa rýchlo nespamätá, čaká Slovensko dlhá, temná a smutná jeseň a zima a na ich konci “marec – poberaj sa starec”. To nie je poetická nadsázka, to je predikcia vývoja na trase, po ktorej nás táto vláda dnes vedie. Korekcie sú možné – a sú podrobne opísané v mojom návrhu.

Juraj Mesík, analytik globálnych trendov a rizík

Kto je Juraj Mesík?

Dôveryhodnosť človeka v odborných otázkach závisí od jeho vzdelania, relevantných skúseností, nezávislosti a od tzv.„track record“, teda dlhodobého hodnotenia výsledkov práce.

Juraj Mesík je absolventom Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine, patril k najlepším v ročníku. Roky pracoval ako starší špecialista Svetovej banky na štyroch kontinentoch. O globálnych trendoch a rizikách – medzi ktoré patria aj epidémie – učil na dvoch najlepších univerzitách Slovenska a Česka. “Som finančne absolútne nezávislý od  slovenskej vlády, politických strán aj firiem,” hovorí o sebe. O epidémii covid-19 varoval verejnosť na Slovensku ako prvý. Jeho varovania doterajší vývoj – žiaľ – v prevažnej väčšine potvrdil.

- Reklama -

1 komentár

  1. Matovič spôsobil pandémiu dokonca aj v Česku, Poľsku a teraz v Rusku, kde mrtvoly nemá z nemocníc kto odvážať a podľa personálu už zapáchajú. Preplnené márnice v Moskve má na svedomí ten Matovič. My v pandémii vďaka Matovičovi ešte stále zaostávame. Ale snáď vďaka podrazákom to dobehneme.

Comments are closed.