ANALÝZA NBS Rastie počet domácností, ktoré plánujú požiadať banky o odklad splácania úverov

0
bank, banking, buy
Ilustračná snímka. Foto: Pixabay

Ďalší negatívny a hmatateľný efekt korony je tu. Výrazne rastie počet domácností, ktoré plánujú požiadať banky o odklad splácania svojich úverov. Kým ešte nedávno bol podiel takto uvažujúcich domácností  0,1 percenta, dnes nad týmto krokom uvažujú rovno štyri percentá domácnosti. Nejde pritom o domácnosti, ktoré už na jar žiadali o odklad splátok, ale o všetky domácnosti, ktoré majú nejaký úver. Vyplýva to zo zverejnenej analýzy Národnej banky Slovenska.

NBS skúma finančnú kondíciu domácnosti pravidelne. Posledná vlna prieskumu sa uskutočnila od 20. októbra do 2. novembra 2020, teda už v období druhej vlny pandémie, a prekvapila negatívnym nárastom depresií zadlžených rodín. Kým v predchádzajúcej vlne iba nepatrná časť domácností bez zmeny úverových podmienok plánovala požiadať o odklad (0,1 percenta), ich podiel v tejto vlne presiahol štyri percentá. Rastie tiež podiel domácností, ktorých zamestnanie či podnikanie kríza zasiahla. 

Z dôvodu koronakrízy využilo odklad splátok vyše šesť percent zadlžených domácností, čo predstavuje približne 10 percent objemu retailových úverov. Ďalších 5,5 percenta si vybavilo iné zmeny úverových podmienok, ako napr. zníženie mesačných splátok či refinancovanie úveru – čo je nižší odhad, než NBS očakávala pred mesiacom. Zo zadlžených domácností, ktoré si vybavili odklad splátok, očakáva výrazné problémy so splácaním po vypršaní moratória vyše štyri percentá.  

V skupine domácností so zmenou úverových štandardov (vrátane odkladu splátok) sa prehĺbil aj pokles príjmu v porovnaní s predkrízovým stavom, a to z – 12 percent v tretej vlne analýzy spred mesiaca na súčasných 16 percent.

Nastupujúca druhá vlna koronakrízy sa prejavuje najmä v náraste podielu dlžníkov, ktorých príjmy alebo podnikanie boli negatívne ovplyvnené. Ide najmä o výrazný nárast dočasných práceneschopností (PN) respektíve ošetrovanie člena rodiny (OČR), čiastočne aj o nižšie mzdy alebo dokonca skrátený pracovný čas pri zamestnancoch. Podiel zamestnancov so zníženým príjmom stúpol z 28,8 % na 33,8 percenta. Pri podnikateľoch vidíme, že NBS registruje obdobný trend – vyšší podiel živnostníkov s nižšími tržbami alebo dočasne uzavretých prevádzok. Ten sa zvýšil zo 44,9 % na 47,4 percenta.   

- Reklama -