Huawei predáva svoju značku smartfónov Honor inej čínskej štátnej firme

0
Mužž stojí pri reklamnej tabuli čínskeho telekomunikačného gigantu Huawei v utorok 17. novembra 2020. Huawei oznámil, žže predáva svoju značku cenovo dostupných smartfónov Honor v snahe zachrániť ju, keďže ju ochromili sankcie USA. (Foto: TASR/AP)A man stands near an advertisement for Huawei's Honor brand 5G phones in Beijing on Thursday, Feb. 27, 2020. In an announcement Tuesday, Nov. 17, 2020, Chinese tech giant Huawei says it is selling its budget-price Honor smartphone brand in an effort to rescue the struggling business from damaging U.S. sanctions imposed on its parent company. (AP Photo/Ng Han Guan) *** Local Caption *** reklamná tabu¾a 5 G sie

Čínsky telekomunikačný gigant Huawei v utorok oznámil, že predáva svoju značku cenovo dostupných smartfónov Honor v snahe zachrániť ju, keďže ju ochromili sankcie USA.

Huawei vo svojom vyhlásení uviedol, že jeho spotrebiteľská divízia je pod „enormným tlakom“ pre nedostupnosť komponentov potrebných pre výrobu smartfónov.

Administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa zaradila totiž Huawei na čiernu listinu. To znamená, že firmy z USA nemôžu s čínskym gigantom obchodovať bez špeciálneho povolenia. Dôvodom je podozrenie, že Huawei uľahčuje vláde v Pekingu špionáž, čo čínsky koncern opakovane poprel. Sankcie bránia Huawei nakupovať americké procesorové čipy a ďalšie technológie.

Rozhodnutie o predaji divízie cenovo dostupných inteligentných telefónov bolo „prijaté priemyselným reťazcom Honor s cieľom zabezpečiť svoje vlastné prežitie,“ uviedol Huawei.

Huawei tvrdí, že po dokončení predaja nebude vlastniť žiadne podiely, ani sa nebude podieľať na riadení novej spoločnosti.

Kupujúcim je firma Shenzhen Zhixin New Information Technology, štátna spoločnosť z mesta Šen-čen na juhu Číny, kde má svoje sídlo aj Huawei.

Finančné podrobnosti dohody neboli zverejnené. Spoločnosť Huawei uviedla, že ročne dodáva na trh viac ako 70 miliónov smartfónov Honor.

USA s odvolaním na bezpečnostné obavy tlačia na európske krajiny a ďalších spojencov, aby pri budovaní svojich sietí 5G nevyužívali technológie od Huawei.

- Reklama -