Naď: 17. november nepatrí fašistom, extrémistom a komunistom Korčok: Výročie pripomína, že nikto nestojí nad zákonom

0
minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) a minister zahraničných vecí Ivan Korčok (SaS)

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) poznamenal, že 17. november patrí slušným ľuďom a nepatrí fašistom, extrémistom, komunistom a už vôbec nie mafii. Nikdy im patriť ani nebude, uviedol na sociálnej sieti. Na 17. november je mnoho názorov, ale pre ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivana Korčoka (nominant SaS) je výročím, ktoré pripomína význam právneho štátu, t.j. že nikto nestojí nad zákonom.

 “Pred rokom 1989 bol zákon slúžkou pomýlenej ideológie, dnes je rešpektovanie zákona jedinou cestou, ako si zachovať vlastnú slobodu. Platí to aj dnes, keď si 17. november nemôžeme kvôli novému koronavírusu pripomenúť tak, ako každý rok,” uviedol šéf slovenskej diplomacie. “Pre mňa ako ministra zahraničných vecí a európskych záležitostí je dôležité presadzovať princípy právneho štátu nielen u nás doma, ale aj v našej zahraničnej politike a osobitne v rámci EÚ. Toto je slovenský záujem a odkaz 17. novembra pre dnešok,” dodal Korčok.

“Vďaka odvahe ľudí, ktorí nastavili 17. 11. 1989 zrkadlo komunistom, dnes žijeme v slobodnej a demokratickej krajine. V krajine, kde nie je problém kritizovať vládu, mať slobodné médiá, prejaviť slobodne svoj názor, rozhodnúť sa podľa svojich vlastných hodnôt, cestovať kam chceme a kedy chceme, či voliť toho, koho chceme,” povedal Naď. Ako dodal, sloboda je ale aj o zodpovednosti, o tom, že je potrebné konať v rámci zákonov, “a tak ako očakávame svoje práva, tak musíme rešpektovať aj práva iných.”

Zneužívanie hodnôt slobody a demokracie na šírenie extrémizmu, na ohrozovanie majetku či dokonca zdravia občanov, alebo na násilnú snahu o zmenu režimu, to nie je podľa Naďa demokracia a sloboda. Tvrdí, že ide o porušovanie ústavy a zákonov. “Špeciálne v období, keď je nielen Slovenská republika, ale v podstate takmer celý svet zasiahnutý pandémiou, ktorá zabíja milióny ľudí a vyžaduje si zásadné opatrenia,” uviedol minister obrany. Slušní ľudia v utorok podľa jeho slov ostanú doma. “Nepôjdu ničiť majetok a ohrozovať zdravie ľudí, nepôjdu porušovať zákon. Nenechajú sa zneužívať tými, ktorí sa boja spravodlivosti. Slušní ľudia si slušne, nie porušovaním zákonov, pripomenú hrdinstvo ľudí novembra 1989,” dodal šéf rezortu obrany.

“Nenechajme si Deň boja za slobodu a demokraciu ukradnúť ľuďmi, ktorí vychádzajú z komunistickej alebo nacistickej ideológie, ideológií, proti ktorým protestovali a bojovali študenti v roku 1939 a 1989. Láska k slobode nepotrebuje veľké zhromaždenia, v dnešnej situácii potrebujeme skôr každodenné gestá solidarity a zodpovednosti,” uviedla na sociálnej sieti ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Veronika Remišová (Za ľudí).  Všetkých vyzvala, aby november oslávili tým, že sa budú správať zodpovedne.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) poznamenal, že nestačí oslavovať, za demokraciu podľa neho treba bojovať každý deň. “Nič nám nepadne do náručia zadarmo. Ani abstraktné veci ako láska, uznanie a už tobôž nie sloboda. O všetko sa musíme pričiniť, ‘odmakať si’. Ľudia si to v ’89 ‘odmakali’ na námestiach, ale tam to nekončí,” povedal Sulík. O slobodu a demokraciu je podľa neho potrebné sa starať denno-denne, len tak si ju dokážeme zachovať.

Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽANO) považuje 17. november 1989 za symbol pozitívnej zmeny a slobody. Vo svojom profile na sociálnej sieti uviedla, že tento deň Slovákom ukázal, že ako spoločnosť dokážu mnoho vecí, keď sa spolu zomknú. “Dnes prežívame ďalšiu dôležitú skúšku, v ktorej musíme opäť bojovať spoločne. V tejto situácii nemôžeme hľadieť iba na seba, pretože, ak by sme to isté urobili aj v ’89, nikdy by sme si slobodu nevybojovali,” dodala Milanová.

- Reklama -