Právnik Drgonec: Stav základných práv je horší ako v novembri 89. Súčasná vláda nás o tieto práva brutálne okráda

3
Ján Drgonec (Autor: TASR)

“Keď to zhrniem pri príležitosti výročia 17. novembra – súčasný stav základných práv a slobôd na Slovensku je horší ako v novembri 89,” vyhlásil pre ParlamentneListy.sk bývalý sudca Ústavného súdu, expert na ústavné  právo Ján Drgonec. Vysvetľuje, že ľudské práva na nás nepadajú, keď sneží alebo prší, treba si ich od štátu vynucovať.

November 89 bol hlavne o slobode. Našej vlastnej ľudskej slobode. Sme po 31 rokoch naozaj aj vnútorne slobodní? Uvedomujeme si tie svoje práva dané Ústavou a zákonmi, sme vďaka tomu sebavedomí a napredujeme? 

Žiaľ, vonkoncom nie.   

A tušíte prečo nie? Veď tie práva sme získali…

Do istej miery preto, že máme za sebou niekoľko storočí poddanstva, čo  svojím spôsobom je fixované v génoch tohto ľudu a väčšina obyvateľstva je šialene dôverčivá. Proste, každú blbosť,  ktorú vláda posvätila, tú sme si  osvojili ako vysvetlenie, s ktorým jednoducho ideme ďalej. 

Nie je  to trošku tak, že ľudia sa častokrát správajú ako  keby tie práva ani nemali? Nechcem  zacykliť túto debatu, ale oni s nimi možno nevedia  narábať.

Základný problém s ľudskými právami je taký, že oni nepadajú vo chvíli, keď sneží  alebo  prší, oni na nás nepadajú zhora a nelepia sa na nás samé od seba. Základné  práva si treba strážiť a brániť. Jednoducho,  je nezmyselné myslieť si,  že stačí pasívne byť a oni sú predsa tu. Nie sú tu. Základné práva sú vec, ktorú si treba voči štátu vynútiť a my si ju nevynucujeme.

Sme súčasťou Európskej únie, hranice sú otvorené,  teraz nehovorím  o aktuálnom probléme covid a hraniciach, ale roky ľudia voľne cestujú, vidia, že v zahraničí to funguje inak… Je nádej, že o ďalších 31 rokov sa posunieme v oblasti uvedomenia si svojich práv a slobôd na túto úroveň? 

Funguje to inak, to je konštatovanie faktu. Pri  tom, čo sa v súčasnosti deje na Slovensku,  pretože súčasná vláda nás brutálne okráda o základné práva, ona nie že ich obmedzuje, oni nám základné práva upierajú. Neverím, že o 30 rokov sa tento súčasný stav nezmení, ale to nie je o zlepšení, ale o zhoršení v priebehu 30 rokov. 

Čo napríklad máte prioritne na mysli pri spojení “vláda nás brutálne okráda o základné práva”?

Zoberme si len zákon 286, to  je novela zákona o verejnom zdraví,  tam napríklad je  možné aby Úrad verejného zdravotníctva obmedzil alebo de facto odňal osobnú slobodu nútenou izoláciou a karanténou, ktorú nikto nechráni, nie je povedané na ako dlho sa to môže udiať, je to  absolútne bezbrehé oprávnenie hygienikom. Prečo hygienikom? Lebo celý Úrad verejného zdravotníctva je len verejné vyjadrenie prestíže hygienikov a oslobodzovanie sa od ich komplexov. Jednoducho, bezvýznamná štátna inštitúcia si vypestovala právne postavenie, ktoré jej umožňuje siahať na základné práva neuveriteľným spôsobom. 

Ako sa vám ako expertovi na ústavné právo na  toto  pozerá?

Veľmi zle. Ja sa usilujem v posledných mesiacoch verejne v médiách hovoriť svoj názor a odpor k tomu,  čo robí vláda.  Keď to zhrniem pri príležitosti výročia 17. novembra – súčasný stav základných práv a slobôd na Slovensku je horší ako v  novembri 89.  

Dnes sa očakávajú aj protesty, okrem nespokojných ľudí a politikov na nich má byť aj krajná pravica a minister vnútra Mikulec vyzýval ľudí, nech radšej ostanú doma, účastníci protestov vraj nechcú  prejaviť svoj názor,  ale  pobiť sa, narúšať verejný poriadok… 

Uvidíme ako protesty dopadnú. Čo  vládu spája, je strach. Strach z obyvateľstva. Celkom určite tie opatrenia, ktoré tu napríklad pri príležitosti novembra pácha minister vnútra, sú jasným prejavom strachu. Uvidíme, kto bude  mať väčší strach a či  sa pôjde protestovať alebo sa nepôjde protestovať.  

- Reklama -

3 KOMENTÁRE

  1. Minister p.OBUŠOK (minister vnútra) Vám všetkím ukáže ľudské prava ! Všetci dostanú masáž obuškamy a schladia nás vodou z vodních diel !?

  2. Veru ani ja. Veď “aktívne” veril Dzurindovi a jeho pusipajtášom a teraz toto! To sa nám dejú veci. O desať rokov možno precitne aj Mikas, a dnešná, dočasne vládnuca svoloč. Lenže, to máme toľký čas čakať?

  3. Tak veru. Sám som prekvapený, že teraz musím súhlasiť!!! Nebolo tomu vždy tak, aby som s ním zdieľal rovnaký názor.

Comments are closed.