Maďarská vláda nariadila zjednodušiť proces dovozu a povoľovania vakcín proti COVID-19

0
Flaštička vakcíny proti SARS-CoV-2 od americkej firmy Johnson & Johnson. Foto: TASR/AP

Maďarská vláda nariadila zjednodušiť proces dovozu a povoľovania očkovacích látok proti novému druhu koronavírusu. Informovala o tom vo štvrtok agentúra MTI, podľa ktorej bolo už príslušné nariadenie zverejnené v oficiálnom vestníku.

Komunikačné centrum vlády v tejto súvislosti zdôraznilo, že kabinet o dovoze vakcíny proti koronavírusu rokuje s každou krajinou, v ktorej prebieha jej úspešné testovanie.

„Sme otvorení každej možnosti, či je to vakcína z Číny, Ruska, Izraela, USA, alebo z inej krajiny,” píše sa vo vyhlásení maďarskej vlády.

Podľa kabinetu je preto dôležité odstrániť súvisiace byrokratické prekážky a zamedziť prieťahom, ktoré by mohli trvať aj niekoľko mesiacov.

Vládne nariadenie umožňuje Celoštátnemu ústavu farmácie a zdravia potravín (OGYÉI) udeliť výnimku na povolenie dovozu účinnej očkovacej látky proti vírusu SARS-CoV-2 najviac so šesťmesačnou platnosťou. Z mimoriadnych dôvodov je možné túto výnimku predĺžiť o ďalších šesť mesiacov.

Za uplynulý deň pribudlo v krajine 3927 infikovaných

V Maďarsku pribudlo za uplynulý deň 3927 nakazených novým druhom koronavírusu a 87 úmrtí súvisiacich s ochorením COVID-19. Informuje o tom vo štvrtok stránka operačného štábu koronavirus.gov.hu.

V krajine sa koronavírusom SARS-CoV-2 doteraz infikovalo 126 790 ľudí a 2784 osôb nákaze podľahlo. Z ochorenia COVID-19 sa zotavilo 29.302 osôb. Aktuálne ja nakazených 94 704 ľudí, z nich 24 percent pochádza z Budapešti.

V nemocničnom ošetrení je 6426 pacientov, z ktorých 486 je napojených na umelú pľúcnu ventiláciu.

- Reklama -