Prímerie v Náhornom Karabachu bude kontrolovať rusko-turecké centrum

0
Na snímke z 11. novembra 2020 ruskí mierotvorcovia a ich armádne vozidlá počas presunu z letiska v Jerevane. Foto: TASR/AP

Memorandum o vytvorení spoločného rusko-tureckého centra na kontrolu prímeria v Náhornom Karabachu podpísali v noci na štvrtok ministri obrany Ruska a Turecka, Sergej Šojgu a Hulusi Akar.

Agentúra Interfax s odvolaním sa na informované zdroje uviedla, že centrum pre kontrolu prímeria a ozbrojených akcií v zóne Náhorný Karabach sa bude nachádzať na území Azerbajdžanu.

Úlohou centra bude zhromažďovať, sumarizovať a overovať informácie o dodržiavaní prímeria. Bude zaznamenávať prípady jeho porušenia prostredníctvom vizuálneho pozorovania a dronov a bude vyhodnocovať aj údaje získané z iných zdrojov.

Rokovanie o vzniku tohto centra i podpis príslušného memoranda sa uskutočnili prostredníctvom videokonferencie.

Vznik centra na monitorovanie prímeria súvisí s vyhlásením o zastavení bojov v Náhornom Karabachu, ktoré v noci na 10. novembra podpísali prezidenti Ruska, Azerbajdžanu a predseda arménskej vlády. Súčasťou tohto vyhlásenia je aj klauzula, že na dodržiavanie prímeria budú dozerať ruskí vojaci.

Rusko už do Náhorného Karabachu vyslalo vojenský kontingent zahŕňajúci 1960 vojakov, 90 obrnených transportérov, 380 automobilov a špeciálnu techniku, píše dodal Interfax.

Vo štvrtok by pozdĺž kontaktnej línie v Náhornom Karabachu a v Lačinskom koridore, ktorý je významnou spojnicou medzi Arménskom a Karabachom, malo začať fungovať 16 ruských pozorovacích stanovíšť.

Na snímke z 12. novembra 2020 ruské armádne vozidlá vstupujú do regiónu Stepanakert v separastickom regióne Náhorný Karabach. Rusko už do Náhorného Karabachu vyslalo vojenský kontingent zahŕňajúci 1960 vojakov, 90 obrnených transportérov, 380 automobilov a špeciálnu techniku. Foto: TASR/AP

Vojenské operácie v Náhornom Karabachu sa obnovili 27. septembra, keď sa Azerbajdžan a Arménsko navzájom obvinili z ozbrojených provokácií. Následné boje si vyžiadali obete na životoch, aj z radov civilistov, zranených a materiálne škody.

Dňa 8. novembra azerbajdžanský prezident Ilham Alijev oznámil, že azerbajdžanské jednotky obsadili mesto Šuša (v arménčine Šuši), ktoré je jedným z kľúčových miest v Náhornom Karabachu a leží len niekoľko kilometrov od Stepanakertu, hlavného mesta neuznanej Náhornokarabašskej republiky. O deň neskôr Jerevan potvrdil, že armáda Náhorného Karabachu stratila kontrolu nad mestom Šuši, a oznámil, že azerbajdžanské jednotky sú na okraji Stepanakertu.

Následne bolo v noci na 10. novembra podpísané spoločné vyhlásenie o zastavení všetkých bojový v Náhornom Karabachu, pričom bojujúce strany mali zostať na svojich pozíciách. Kontaktnú líniu budú kontrolovať ruské jednotky. Okrem toho si Baku a Jerevan musia vymeniť zajatcov a telá padlých.

Toto trojstranné vyhlásenie podpísali arménsky premiér Nikol Pašinjan, azerbajdžanský prezident Ilham Alijev a ruský prezident Vladimir Putin.

- Reklama -