Macron vyzval Európu na rýchlu a koordinovanú reakciu voči terorizmu

0
Francúzsky prezident Emmanuel Macron (vpravo) a rakúsky kancelár Sebastian Kurz prichádzajú na videokonferenciu s holandským premiérom Markom Rutteom, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, predsedom Európskej rady Charlesom Michelom a ppredsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou v Elyzejskom paláci v Paríži 10. novembra 2020. (Foto: TASR/AP)

Francúzsky prezident Emmanuel Macron počas utorkového online summitu vyzval európske krajiny na rýchlu a koordinovanú reakciu voči teroristickým útokom, ktoré v uplynulých rokoch sužujú kontinent, píše agentúra AFP.

 Podľa Macrona by malo ísť najmä o “vytváranie spoločných databáz, výmenu informácií alebo posilnenie stratégií v trestnej oblasti”. Prezident navyše dodal, že európsky azylový systém zneužívajú ľudia, ktorí chcú do Európy vstúpiť s nekalými úmyslami.

“Vo všetkých európskych krajinách sme svedkami toho, ako právo na azyl zneužívajú pašeráci, kriminálne skupiny alebo ľudia z krajín, ktoré nie sú vo vojnovom stave,” dodal Macron.

Online summit sa uskutočnil týždeň po tom, čo sa v centre Viedne odohral teroristický útok, počas ktorého 20-ročný rakúsky mladík macedónskeho pôvodu zabil štyroch ľudí, a po útokoch, ktoré sa odohrali minulý mesiac v bazilike vo francúzskom meste Nice a na severe Paríža, kde došlo k vražde francúzskeho učiteľa dejepisu, ktorého pripravil o život mladý moslim čečenského pôvodu.

Na summite sa okrem Macrona zúčastnil aj rakúsky kancelár Sebastian Kurz, nemecká kancelárka Angela Merkelová, holandský premiér Mark Rutte, predseda Európskej rady Charles Michel a predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

- Reklama -