Von der Leyenová: EU si objedná 300 miliónov vakcín od firiem BioNTech a Pfizer

0
Rast akcií americkej firmy Pfizer počas obchodovania na newyorskej burze v pondelok 9. novembra 2020. Svetové akciové trhy prudko posilnili po oznámení, že potenciálna vakcína vyvíjaná americkým koncernom Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech má 90 % účinnosť. (Foto: TASR/AP)

Európska komisia (EK) v stredu rozhodne o kontrakte na nákup 300 miliónov dávok vakcíny proti COVID-19, ktorú vyvinuli farmaceutické spoločnosti BioNTech a Pfizer. Uviedla to v utorok v oficiálnom vyhlásení predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Šéfka eurokomisie už v pondelok označila ako “skvelú správu” výsledky klinických štúdii vakcíny proti COVID-19, ktorú vyvíja americký koncern Pfizer v spolupráci s nemeckou biotechnologickou spoločnosťou BioNTech. V utorňajšom vyhlásení spresnila, že bezpečná a účinná vakcína je najlepšou šancou pre EÚ, ako poraziť epidémiu nového koronavírusu a zaistiť návrat k predošlému bežnému životu.

Von der Leyenová pripomenula, že Európska komisia v posledných mesiacoch neúnavne pracovala na zabezpečení dávok potenciálnych vakcín, keď podpísala dohody o predkupných právach na milióny dávok očkovacích látok s viacerými farmaceutickými spoločnosťami. Dodala, že EK chce mať k dispozícii široké portfólio vakcín, ktoré sú založené na rôznych technológiách.

“V stredu autorizujeme kontrakt až na 300 miliónov dávok vakcíny vyvinutej nemeckou spoločnosťou BioNTech a spoločnosťou Pfizer. Toto je zatiaľ najsľubnejšia vakcína,” oznámila Von der Leyenová.

Podľa jej slov len čo bude táto vakcína dostupná, plánom exekutívy EÚ je rýchlo ju nasadiť do celej Európy. Spresnila, že eurokomisia už začala spolupracovať s členskými štátmi EÚ na príprave národných očkovacích kampaní. 

Rozhodnutie o autorizácii kontraktu s firmami Pfizer a BioNTech sa očakáva po stredajšom zasadnutí kolégia komisárov, ktoré prijme viaceré nové opatrenia v rámci celoeurópskeho úsilia o zastavenie šírenia pandémie.

- Reklama -