Aj exšéfa NAKA Hraška budú stíhať väzobne

0
bývalý riaditeľ NAKA Peter Hraško (Foto: TASR)

Bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Petra Hraška budú stíhať väzobne. Rozhodol o tom v nedeľu večer sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku (ŠTS). TASR o tom informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková.

 “Sudca rozhodol o vzatí obvineného P.H. do väzby. Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov a z pokračovania v trestnej činnosti, teda kolúzna a preventívna väzba. Sudca o väzbe rozhodol na základe návrhu prokurátora bez výsluchu obvineného P.H., keďže zdravotný stav obvineného neumožňoval jeho výsluch. Rozhodnutie nie je právoplatné,” objasnila Kudjáková.

Peter Hraško je podľa slov jeho obhajcu Ľubomíra Hlbočana hospitalizovaný v zlom psychickom stave a nebol schopný v sobotu (7.11.) absolvovať výsluch pred sudcom ŠTS.

Sudca ŠTS rozhodoval od soboty od 12.00 hodiny o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) väzobne stíhať ôsmich bývalých policajných funkcionárov, vrátane bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara. V sobotu prebehli výsluchy a v nedeľu od 15.00 hodiny postupne oznamoval obvineným a ich obhajcom svoje rozhodnutie.

Šesť z obvinených bude stíhaných väzobne. Rozhodnutia nie sú právoplatné. O sťažnostiach obvinených a ich obhajcov bude rozhodovať Najvyšší súd SR (NS SR).

Dvoch obvinených prepustil sudca na slobodu, keďže prokurátor ÚŠP vzal návrh na ich väzobné stíhanie späť. Ide o bývalého riaditeľa finančnej jednotky NAKA Bernarda Slobodníka a bývalého príslušníka NAKA Ivana Bobockého.

NAKA vo štvrtok od ranných hodín zasahovala v rámci akcie Očistec v dome bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara v mestskej časti Janíkovce v Nitre. Zasahovala aj u ďalších policajných exfunkcionárov, okrem iného v Ivanke pri Dunaji u spomínaného bývalého šéfa NAKA Petra Hraška a v Leviciach u Bernarda Slobodníka. Následne s nimi prebiehali výsluchy na Prezídiu Policajného zboru v Bratislave.

Dovedna mala skupina pozostávať z 13 obvinených. Podľa obvinení ju mal riadiť nitriansky podnikateľ a väzobne stíhaný Norbert Bödör. Medzi obvinenými je aj špeciálny prokurátor, v súčasnosti väzobne stíhaný Dušan Kováčik.

- Reklama -