Nový Zéland: Ardernová sa ujala svojho druhého funkčného obdobia

0
Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová (uprostred) reaguje počas slávnostného sľubu, ktorý skladá jej nový 20-členný kabinet vo Wellingtone v piatok 6. novembra 2020. Foto: TASR/AP

Znovuzvolená novozélandská premiérka Jacinda Ardernová v piatok zložila prísahu a ujala sa svojho druhého funkčného obdobia. Ardernová a jej ministri zložili sľub v anglickom aj maorijskom jazyku počas ceremónie v sídle vlády vo Wellingtone, píše agentúra AFP.

Na adresu ministrov, medzi ktorými majú veľké zastúpenie ženy a Maoriovia – pôvodní obyvatelia Nového Zélandu, premiérka uviedla, že spoločne reprezentujú širokú škálu perspektív, obrovský talent, skúsenosti a taktiež nesmierne odhodlanie slúžiť krajine.

Ardernovej Strana práce zaznamenala v októbrových parlamentných voľbách historický úspech. Získala až 65 zo 120 kresiel v novozélandskom jednokomorovom parlamente, pričom viac ako polovicu z nich obsadia ženy.

Hoci má Strana práce dosť mandátov na to, aby mohla vládnuť samostatne, v nedeľu podpísala dohodu o vytvorení kabinetu so Stranou zelených, ktorej ponúkla dve ministerstvá. Vytváranie koalícií na Novom Zélande je bežné a politické strany sa snažia dosahovať zhodu, napísala agentúra Reuters.

- Reklama -