Zábojník: Keď začnú zadržaní policajní exfunkcionári rozprávať, nastane nielen tornádo, ale na politických poschodiach aj cunami

2
Juraj Zábojník, bezpečnostný analytik (Autor: TASR)

My máme nálepku „zločinecký štát“, vyhlásil pre ParlamentnéListy.sk bezpečnostný analytik Juraj Zábojník na margo zadržania a obvinenia bývalých najvyšších špičiek Policajného zboru. To je jav, na ktorý som upozorňoval už pred pár rokmi a priebežne v mnohých rozhovoroch, že na USB kľúčoch lieta v povetrí toľko vecí, že raz zlomia niekoľkým ľuďom silno krk. To je jav, že z toho veľkého orchestra, o ktorom sa dlhé roky verejne rozprávalo, ako falošne hrá, začali niektorí zákonne spievať,” hovorí Zábojník.

Sme svedkami policajnej akcie, ktorá nemá obdoby. Policajná Národná kriminálna agentúra (NAKA) včera spustila akciu Očistec, pri ktorej zadržala a obvinila bývalé špičky Policajného zboru. Domové razie prebiehali od skorého rána u bývalého policajného prezidenta Gašpara, bývalého šéfa NAKA Petra Hraška. Už ráno predviedli na Prezídium Policajného zboru v Bratislave exriaditeľa Národnej protikorupčnej jednotky Petra Krajmera a exriaditeľa Národnej jednotky finančnej polície Bernarda Slobodníka. To je absolútne výnimočná situácia a otázka znie: V akom stave teda polícia, ktorá má bojovať proti zločinu, asi musela byť?

To je jav princípu kladiva a kovadliny na nahromadené pravdepodobné zneužívanie zákonov, právomocí vo funkciách a bohorovnosť, aká v tejto spoločnosti panovala. Čestní policajti sa už nemohli pozerať na to, čo sa deje a kam to celé nielenže smerovalo, ale aj prišlo, no a toto je už konečná, s akou mnohí určite nerátali. To je jav, na ktorý som upozorňoval už pred pár rokmi a priebežne v mnohých rozhovoroch, že na USB kľúčoch lieta v povetrí toľko vecí, že raz zlomia niekoľkým ľuďom silno krk.

To je jav, že z toho veľkého orchestra, o ktorom sa dlhé roky verejne rozprávalo, ako falošne hrá, začali niektorí zákonne spievať. Dalo sa predpokladať, že po vzatí do väzby takých rýb z prostredia súdov, prokuratúry, finančnej správy a policajného zboru začnú hovoriť, a dohoda o vine a treste je silným osobitným právnym inštitútom. Netreba zabudnúť na jednu dôležitú vec a to, že čo vedia dvaja ľudia, už nie je tajomstvom.

Vo väzbe je aj špeciálny prokurátor Kováčik, bývalá štátna tajomníčka MS SR Jankovská, viacerí sudcovia – akoby najdôležitejšie posty bezpečnostných orgánov štátu obsadzovali zločinci, a teda toto je zločinecký štát. Súhlasíte alebo ma opravíte?

Nemôžem vás opravovať, pretože je to tak a musím len súhlasiť. My máme nálepku „zločinecký štát“ a, bohužiaľ, nemeckým novinám to musím dať za pravdu, aj keď pani prezidentka Čaputová nebude možno so mnou súhlasiť a mala iný názor. Neviem však, kto jej dáva monitoring správ vyššej dôležitosti v našom štáte, ale zrejme je to následok absencie prítomnosti poradcu pre národnú bezpečnosť v prezidentskej administratíve. Ak začnú rozprávať mnohí z nich, nastane nielen tornádo, a v politických poschodiach možno aj cunami. Otázkou však zostáva, ako sú naformátované špeciálne tímy a akí ľudia sú v nich. Predpokladám, že to dotiahnu do úspešného konca.

Ďalšími vo vyšetrovacej väzbe sú poprední funkcionári štátnych firiem – Kičura, Kožuch… Je to podľa vás vzorka celého obrazu štátnych nominácií alebo ide o výnimky?

To usadené bahno trestnej činnosti z vyliatych riek financií daňových poplatníkov Slovenska, zdrojov z Európskej únie, ktoré sem za roky prúdili a zaujímavo sa roztápali, tvorí neustále sa rozširujúci zoznam obvinených. Nemyslím si, že štátne inštitúcie boli vyskladané len z takých ľudí. Pracuje v nich veľké množstvo čestných a poctivých ľudí. Ale tých vami spomínaných výnimiek bude asi viac, ako predpokladáme, no uvidíme, čas ukáže.

Zhrnuté a podčiarknuté… Treba postupne preveriť všetky kľúčové miesta inštitúcií, kde prúdili milióny, ako boli využité a kde mnohé z nich skončili. S týmto sa musíme raz a navždy vyrovnať, a nielen preto, že treba dodržiavať zákony tohto štátu, ale aj preto, že naši občania z dôvodu takýchto lotrov nežijú plnohodnotný život, či ide o zdravotnú starostlivosť, akú by si zaslúžili, vyššie dôchodky a vôbec celkovú úroveň života.  

Ako hodnotíte toto možno “očisťujúce” dianie, na ktoré ľudia čakali, a kam to môže dospieť?

Ak oddelím prácu čestných policajtov, ktorí začali konať a realizovať zatýkanie ľudí zneužívajúcich roky svoje postavenie na rôznych stupňoch riadenia v štáte, tak to, čo sa tu deje po politickej stránke, hodnotím ako chaos. Slovensko sa dostalo do patovej situácie. Ľudia nevedia, čomu majú veriť, pretože bývalí predstavitelia vedenia štátu sklamali a čím viac ľudí bude políciou braných v putách, tým to sklamanie bude narastať a tí, ktorí ich nahradili, nevedia viesť štát. Mnohí z nich robia hanbu, porušujú to, čo ľuďom nariaďujú a zakazujú, namiesto toho, aby išli vzorom. Doslova sa im svojím konaním vysmievajú. Som presvedčený, že si tieto vládne limuzíny tiež niektorí užívajú naposledy. Aj cisár Marcus Aurélius mal pri sebe jedného, ktorý mu dennodenne niekoľkokrát hovoril: Si iba človek.

Viacerí opoziční politici hovoria, že sa treba teraz zamerať asi na exministra Kaliňáka a expremiéra Fica… Čo myslíte? 

Myslím si, že pôjde aj o iných pánov. Dnes ľudia prežívajú útrapy, lebo po veľkých dažďoch prišli záplavami o svoje celoživotné majetky a to len preto, že grobiani zničili našu krajinu, odlesnili veľké hektáre lesov, zostali len holé kopce a zver sa nemá pomaly kde schovať. Z toho sú povodne, pretože tú vodu nemá čo zachytiť a zleje sa do dolín ako po umelej fólii a odtiaľ do potokov a ľuďom do príbytkov.

Je veľmi veľa káuz, o ktorých sa za posledné roky písalo. Zdevastovali, čo mohli. Veď si zoberte, že za 30 rokov od zmeny režimu sme neboli schopní postaviť jednu súvislú diaľnicu z východu na západ. Nehovoriac o nejakej slušnej ceste zo severu na juh. To by bolo sci-fi. Potom si musíte postaviť otázku, kto viedol tento štát? A odpoveď znie: zodpovedne vyšetriť, zavrieť a zhabať, čo patrí ľuďom.

Premiér Matovič vlastne napĺňa svoje predvolebné sľuby, že zatočí s korupciou. Podľa neho to nebolo ani ťažké, stačilo dať slobodu vyšetrovateľom a prokurátorom.  Myslíte, že to je skutočne také jednoduché alebo sú tu skryté nástrahy?   

Je to jednoduché, keď nežijú vyšetrovatelia v strachu, keď si môžu operatívci jednotlivých zložiek robiť svoju prácu, keď ich neriadia ľudia zneužívajúci svoje právomoci a ľudia, ktorí už dávno prešli na druhý breh rieky, na ten horší. Na tom naozaj nie je nič zložité, pokiaľ niekto nie je skorumpovaný a nekryje trestnú činnosť. Veď si uvedomme, ako môže fungovať štát v prospech občana a jeho inštitúcie, keď úradníci a sluhovia národa bohatnú. To je kruhový objazd, z ktorého sa nedá vyjsť, a to je koniec vývoja a napredovania. Toto máme zanechať našim deťom a vnukom? Že sa nehanbia, také niečo páchať. Nezaslúžia si nič iné, len najvyššie tresty, pokiaľ sú mnohí z nich vinní. Žiť v strachu a mať niekde ukradnuté peniaze, s ktorými nemôžte verejne nakladať, je ten najhorší život, lebo im to zamestnáva myseľ a podvedomie.

Prečo sa akcie volajú Božie mlyny či Očistec? 

Lebo si myslím, že tieto názvy sú adekvátne k tým úkonom a osobám, ktorých sa týkajú. Sú výstižné, obsahovo významné a zároveň i motivačné pre pracovné tímy. Symbolizujú v niektorých prípadoch svetielko na konci tunela a pre tých čestných policajtov je to presvedčivé, že to nie je svetlo vlaku idúceho oproti. Držím im silno palce, a nech ich nič nezastaví v tejto náročnej práci pri rozpletaní zločinnosti u nás. 

- Reklama -

2 KOMENTÁRE

Comments are closed.