Ústavný súd pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o verejnom zdraví

1
Predseda Ústavného súdu SR Ivan Fiačan. Foto: TASR

Ústavný súd (ÚS) SR pozastavil účinnosť ustanovenia zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ktoré sa týka práva na náhradu škody a ušlého zisku. Zároveň v stredu prijal návrh prezidentky SR Zuzany Čaputovej na ďalšie konanie, v ktorom posúdi ústavnosť daného ustanovenia. Informoval o tom predseda ÚS Ivan Fiačan.

Za protiústavné považuje prezidentka ustanovenie, ktoré hovorí, že “právo na náhradu škody a ušlého zisku z dôvodu vykonávania opatrení podľa tohto zákona, ktoré sa týkajú neurčitého počtu osôb, je vylúčené”. Hlava štátu argumentuje, že Ústava SR zaručuje každému právo na náhradu škody spôsobenej nezákonným rozhodnutím alebo nesprávnym úradným postupom štátnych orgánov.

ÚS podľa jeho predsedu rozhodol o pozastavení účinnosti ustanovenia, keďže ponechanie možnosti jeho uplatnenia by mohlo ohroziť základné právo dotknutých osôb na náhradu škody spôsobenej pri výkone verejnej moci. Zdôraznil pritom, že toto rozhodnutie “neznamená, že podaný návrh je opodstatnený vo všetkých jeho argumentoch, ani že akýkoľvek nárok na náhradu škody v súvislosti s predmetnými opatreniami Úradu verejného zdravotníctva je uplatňovaní dôvodne”.  

Novelu zákona o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia schválila Národná rada (NR) SR v októbri v skrátenom legislatívnom konaní. Cieľom legislatívy bolo vyjasniť postavenie nariadení Úradu verejného zdravotníctva SR a regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ), podmienky nadobudnutia ich účinnosti a publikácie.

ÚS na stredajšom zasadnutí pléna zároveň označil za protiústavné aj ustanovenie zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktoré napadol generálny prokurátor. Ide o problematiku takzvanej exekučnej imunity. Predmetné ustanovenie vylučuje z exekúcií v zdravotníctve do 31. decembra 2020 rôzny majetok a finančné prostriedky.

- Reklama -

1 komentár

  1. Tak veru!!! Domáca karanténa je nezákonná, nakoľko sa celoplošným testovaním preukázalo, že na Slovensku nie je žiadna pandémia!!! Tým pádom je vyhlásenie o núdzovom stave na Slovenku nezákonné, či nie? Myslíte, že sa mýlim? Podľa môjho skromného názoru 1,06% nakazených podľa výsledkov testovania nie je stav, ktorý by zodpovedal stavu pandémie. Tak, že tak.

Comments are closed.