Rakúsky minister vnútra: Útočník vo Viedni pravdepodobne konal sám

1
Na snímke policajti hliadkujú vo Viedni v utorok 3. novembra 2020. Pondelňajší útok v rakúskej metropole Viedeň, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených, pravdepodobne spáchal iba jeden útočník. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Karl Nehammer. (Foto: TASR/AP)

Pondelňajší útok v rakúskej metropole Viedeň, ktorý si vyžiadal štyri obete a najmenej 22 zranených, pravdepodobne spáchal iba jeden útočník. Oznámil to v utorok na tlačovej konferencii rakúsky minister vnútra Karl Nehammer, píše agentúra AFP.

Ešte v pondelok večer minister informoval, že išlo zrejme o teroristický útok, do ktorého bolo zapojených viacero páchateľov. Polícia však po analýze videí z miest útokov došla k záveru, že nateraz neexistuje dôkaz, ktorý by svedčil o prítomnosti ďalších útočníkov, uviedol Nehammer.

Minister ďalej oznámil, že policajti zasahovali na 18 miestach vo Viedni a na viacerých miestach Dolného Rakúska, pričom zadržali 14 osôb.

K sérii útokov došlo v pondelok večer v centre Viedne neďaleko synagógy na ulici Seitenstettengasse a na ďalších piatich miestach. Útočníkom bol podľa polície 20-ročný muž s rakúskym i severomacedónskym občianstvom, ktorého sa podarilo zneškodniť krátko po 20.00 h. V minulosti bol už raz trestne stíhali v spojitosti s členstvom v teroristickej organizácii.

Zneškodnený útočník bol identifikovaný ako Kujti Fejzulai, ktorý sa v apríli 2019 pokúsil vycestovať do Sýrie, kde sa chcel pripojiť k extrémistickej organizácii Islamský štát. Súd mu vymeral trest odňatia slobody v trvaní 22 mesiacov, vlani v decembri však mladíka z väzenia podmienečne prepustili.

Nehammer tiež konštatoval, že útočníkovi sa po prepustení z väzenia podarilo “oklamať” program zameraný na deradikalizáciu, čím sa mu podarilo zabezpečiť si predčasné prepustenie”.

- Reklama -

1 komentár

  1. Asi pred 18-timi rokmi som bol prvý krát na dovolenke v Chorvátsku . Bol som v Pakoštane čo je mestečko asi na pol cesty madzi Zadarom a Šibenikom . Čo chcem vlastne povedať ? Tak ako všade po múroch v mestách a mestečkách boli aj v Pakoštane posprejované rozne nápisy . V Pakoštane my utkveli v pamati dva nápisy ! Jeden bol ten , že ,, HAJDUK je večný ,, a druhý bol ten že ,,Ante Gotovina je GEROJ ,, !? Zaujímavý je TEN DRUHÝ , ktorý ukazuje , že aký malí je rozdiel medzi GEROJOM a ZLOČINCOM !!! Je to len uhol pohľadu ! Ante Gotovina bol pre mnohích Chorvátov GEROJ , ale pre tích iních bol ZLOČINEC !!! Tak isto je to aj s terorizmom .lebo to , čo sa stalo pred pár dňami vo Francúzku a včera vo Vieddni mohlo byť dielom ,, TERORISTU ,, ale aj ,, BOJOVNÍKA ZA SLOBODU ,, !? Je to len uhol pohľadu ! Pre niekoho zločinec a pre iného hrdina !!!

Comments are closed.