Pri útoku vo Viedni zahynuli traja okoloidúci

0
Policajtka zasahuje na mieste po streľbe neďaleko synagógy 2. novembra 2020 vo Viedni. Foto: TASR/AP

Pondelňajší teroristický útok v centre Viedne mal islamistický motív, uviedol v utorok ráno rakúsky minister vnútra Karl Nehammer.

Polícia informovala, že pri útoku zahynuli traja okoloidúci – dvaja muži a žena. Zranenia utrpelo 15 ľudí vrátane policajta. Ten skončil s ťažkými zraneniami.

Útočníka polícia zastrelila. Podľa Nehammera bol stúpencom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Bol vyzbrojený útočnou puškou, mal na sebe atrapu vesty s výbušninami a zjavne chcel spôsobiť paniku, uviedol Nehammer.

Podľa neho spáchal útok v centre Viedne najmenej jeden islamský terorista.

„Nemôžeme nateraz vylúčiť, že existujú aj ďalší páchatelia,” uviedol Nehammer. Podľa agentúry AP označil streľbu za útok na rakúske hodnoty a demokratickú spoločnosť.

Vo Viedni je momentálne nasadených približne 1000 policajtov. Úrady varovali, aby sa ľudia vyhýbali centru mesta.

Policajt kráča okolo sanitiek po streľbe neďaleko synagógy vo Viedni v pondelok 2. novembra 2020.Už druhá obeť podľahla zraneniam po teroristickom útoku v pondelok večer v centre rakúskej metropoly Viedeň. Zahynul aj útočník, ktorého smrteľne postrelila polícia. Foto: TASR/AP

Strelci spustili v pondelok okolo 20.00 h SEČ paľbu na ľudí, ktorí si užívali vo viedenských kaviarňach a reštauráciách poslednú noc pred začatím lockdownu, zameraného na zastavenie šírenia koronavírusu. Podľa úradov išlo o dobre pripravený teroristický útok a páchatelia mali útočné pušky.

K útokom došlo na šiestich miestach vrátane synagógy. Neoverený záznam zverejnený na sociálnych sieťach zachytával strelcov kráčajúcich po uliciach a náhodne strieľajúcich do ľudí.

Americká spoločnosť SITE Intelligence Group, monitorujúca aktivity džihádistov na internete, na svojej webstránke citovala vyjadrenie džihádistu k pondelňajším útokom vo Viedni. Tie sú podľa slov islamistu “súčasťou zúčtovania” za účasť Rakúska v medzinárodnej koalícii bojujúcej proti Islamskému štátu (IS) a vedenej Spojenými štátmi. Informovala o tom v noci na utorok agentúra APA.

- Reklama -