AKTUALIZOVANÉ VIDEO Celoplošné testovanie odhalilo 38 359 nakazených osôb z celkovo 3 625 332 testovaných ľudí

0
Na snímke premiér SR Igor Matovič (OĽaNO). Foto: TASR

Počas víkendového (30. 10. – 1. 11.) plošného testovania odhalili 38 359 nakazených osôb z celkovo testovaných 3 625 332 ľudí. To je 1,06 percenta. Informoval o tom premiér Igor Matovič (OĽANO) po pondelkovom rokovaní vlády.

Premiér skonštatoval, že bežne sme schopní identifikovať 2500 ľudí denne. Počas víkendu sa však podľa jeho slov podarilo výrazne rýchlejšie odhaliť najviac ľudí s najväčšou vírusovou náložou. Ak by neboli v karanténe, nakaziť by mohli ďalších zhruba 50 000 ľudí.

„Práve toto je najdôležitejšie počas epidémie – veľmi rýchlym spôsobom identifikovať čo najviac ľudí, ktorí to môžu šíriť ďalej, tých karantenizovať a ochrániť takýmto spôsobom desiatky, až možno stovky tisíc ľudí,“ povedal.

Najnižšie percento pozitívnych podľa jeho slov zaznamenali v okresoch Revúca (0,27 percenta), Banská Štiavnica (0,28 percenta) a Rožňava (0,29 percenta). Najvyšší podiel zas v okrese Čadca (3,22 percenta), Stará Ľubovňa (2,8 percenta) a Púchov (2,65 percenta).

Porovnal tiež výsledky okresov na Orave a v Bardejove z pilotného testovania. Tvrdí, že v okrese Námestovo sa po týždni znížilo percento zistených nakazených z 4,77 na 1,8 percenta. „To je odpoveď všetkým kuvikom, ktorí hovorili, že používať antigénové testy na identifikovanie ľudí a na boj s COVID-19 jednoducho nie je správna zbraň,“ podotkol s tým, že takýto efekt sa očakáva na celom Slovensku.

Hovorí o zodpovedaní si otázky, či môže byť plošné testovanie alternatívou voči tvrdému lockdownu. „Verme, že toto riešenie na Slovensku zaberie. Samozrejme, za podmienky, že tí, ktorí dostali papier, že sú negatívni, sa naďalej budú správať veľmi zodpovedne a budú dodržiavať opatrenia,“ dodal. Zdôraznil tiež, že pozitívne testovaní majú dodržať karanténu a tiež informovať svojich blízkych, ktorých mohli nakaziť.

Minister obrany Jaroslav Naď. Foto: TASR

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO) si myslí, že v rámci tohto kola celoplošného testovania rezort obrany zvládol úlohu od vlády s úspechom. Zdôraznil, že celú operáciu zvládli dobre aj ostatné zložky vrátane samospráv. „Čísla potvrdzujú, že projekt má zmysel. Je jednoduchý? Nie je. Ani logisticky, ani vzhľadom na personál, ani na ďalšie investície, ale má zmysel,“ podotkol.

Zároveň priblížil, že za sobotu (31. 10.) bolo otestovaných spolu v nemocniciach, firmách či domovoch sociálnych služieb 2,65 milióna ľudí a v nedeľu (1. 11.) 970 000 obyvateľov. Uviedol, že potenciál zúčastniť sa na testovaní malo odhadom zhruba 3,75 až 3,8 milióna ľudí.

Plošné testovanie malo zmysel aj podľa šéfa rezortu vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Verí, že sa podarilo zraziť krivku nakazených novým koronavírusom.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) upozornil, že pandémia zasahuje nielen ľudí chorých na COVID-19, ale „všetkých ľudí, ktorí potrebujú zdravotnú starostlivosť“.

Ministri a premiér vyzdvihli úlohu všetkých zapojených zložiek v celoplošnom testovaní. Poďakovali sa Ozbrojeným silám (OS) SR, hasičom, polícii, dobrovoľníkom, ale najmä samosprávam a zdravotníkom.

VIDEO

Matovič: Najviac nakazených sa podarilo v prvom kole zachytiť v okrese Čadca, najmenej v Revúcej. Zdroj: TASR

- Reklama -