Bieloruská polícia sa vyhráža použitím strelných zbraní voči protestujúcim

1
Policajt v civile sediaci v policajnej dodávke strieka sprej do tváre dôchodkyne na opozičnom proteste proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku v pondelok 12. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Bieloruská polícia v pondelok pohrozila streľbou ostrými nábojmi do protestujúcich. Zdôvodnila to tým, že opoziční demonštranti proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi sa čoraz viac radikalizujú. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

„Policajti a vojaci neodídu z ulíc a v prípade potreby budú používať výzbroj na zvládnutie výtržností a smrtiace zbrane,” napísalo ministerstvo vnútra vo vyhlásení na sociálnej sieti Telegram.

Po spornom oficiálnom víťazstve Lukašenka nad opozičnou kandidátkou Sviatlanou Cichanovskou v prezidentských voľbách z 9. augusta, ktorá sa označila za skutočnú víťazku, vypukli v krajine pokojné protesty.

Dôchodkyňa gestikuluje na opozičnom proteste proti výsledkom augustových prezidentských volieb v Minsku v pondelok 12. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Polícia zatiaľ pripustila, že na rozohnanie protestujúcich ľudí používala iba výzbroj proti výtržnostiam ako vodné delá, gumové projektily a omračujúce granáty.

V pondelkovom vyhlásení, ktoré cituje námestníka ministra vnútra Gennadija Kazakeviča, úrady prvýkrát pohrozili použitím strelných zbraní proti opozičným demonštrantom.

Polícia poslala v nedeľu do ulíc metropoly Minsk vodné delá a použila aj omračujúce granáty a po celej krajine zadržala vyše 700 ľudí, informovalo ministerstvo.

Ministri zahraničných vecí Európskej únie sa v pondelok dohodli na uvalení sankcií na dlhoročného autoritárskeho prezidenta Lukašenka, keďže EÚ sa snaží zvýšiť tlak za tvrdé zásahy jeho režimu proti protestujúcim.

Foto: TASR/AP

EÚ už zaviedla cestovné zákazy a zmrazenie majetku 40 spojencov Lukašenka – dôvodom je zmanipulovanie augustových volieb, ktoré Lukašenkovi vrátili moc do rúk, a tiež organizovanie násilných zásahov proti masovým protestom.

Únia doteraz Lukašenka netrestala, lebo dúfala, že ho presvedčí, aby sa zapojil do dialógu s opozičnými silami a spoločne vyriešili krízu.

- Reklama -

1 komentár

  1. To snáď v Bielorusku nie je covid 19? A ak je prečo Lukašenko nezakáže zhromažďovanie ľudí ako je tomu u nás? Bolo by to čisté a jednoduché riešenie tohoto problému, čo poviete?

Comments are closed.