Remišová: Najtvrdšie opatrenia v boji proti covid-19 treba prijímať na regionálnom princípe

0
Podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR Veronika Remišová (Za ľudí) Foto: TASR

Veronika Remišová, ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR a predsedníčka strany Za ľudí pred dnešným zasadnutím Ústredného krízového štábu pomenovala tri kľúčové kroky v boji proti koronavírusu z pohľadu tejto vládnej strany.

“Počty nakazených prudko stúpajú v celej Európe. Vo Francúzsku, Veľkej Británii, Nemecku aj u našich susedov sa opäť zavádzajú prísne opatrenia. Druhej vlne sa nevyhlo ani Slovensko. Vzhľadom na vývoj takmer vo všetkých ostatných krajinách sú naozaj zavrhnutia hodné vyjadrenia niektorých politikov, ktorí zneužívajú krízu a rozprávajú, že Slovensko sa mohlo druhej vlne nejako zázračne vyhnúť,” uviedla Remišová na sociálnej sieti v nedeľu ráno. V čase, keď hygienici navrhujú nové obmedzenia na spomalenie šírenia koronavírusu, sú podľa nej pre stranu Za ľudí kľúčové 3 veci.

“Ťarcha boja s touto najväčšou krízou od druhej svetovej vojny musí byť rozdelená férovo medzi štát a občanov. Ruka v ruke s opatreniami budeme presadzovať, aby vláda rýchlo a efektívne pomáhala ľuďom pracujúcim v zatvorených prevádzkach, ľuďom, ktorí nemôžu pre opatrenia pracovať alebo musia byť doma s deťmi,” to je bod číslo jeden Remišovej.

“Aby opatrenia boli prijímané primerane a proporcionálne. Dnes sú v najhoršej situácii niektoré regióny na severe a východe Slovenska, kde je situácia alarmujúca. Tie najtvrdšie opatrenia, ktoré dopadnú na ekonomiku, malé a stredné podniky, ale aj na školy a občanov treba prijímať na regionálnom princípe. Napríklad na Orave je kvôli šíreniu vírusu s ohniskom najmä na svadbách a rodinných oslavách 10x horšia situácia ako v Bratislave a až 20x horšia situácia ako vo Zvolene,” znie bod číslo 2.

“Štát musí na svojej strane ďalej zlepšovať systém testovania a trasovania. V strane Za ľudí od začiatku leta presadzujeme zásadné zvýšenie kapacít testovania a trasovania cez Úrady verejného zdravotníctva. Hoci s oneskorením, kapacita sa výrazne zvyšuje, stále však nie je dostatočná,” uzatvára tretím bodom priority Za ľudí Remišová.

Na záver svojho ranného zamyslenia nad koronakrízou sa obracia na ľudí s výzvou, aby ľudia dodržiavali opatrenia. “Ešte nikdy nestálo Slovensko pred takouto výzvou. Prosím, dodržujte opatrenia, pomáhajme si. Mám obrovskú dôveru v silu našej spolupatričnosti. A ďakujem všetkým, ktorí bojujú v prvej línii. Spoločne to zvládneme,” uviedla Remišová.

https://www.facebook.com/remisova.veronika/posts/1385286301674322
- Reklama -