Ústav štátu a práva SAV navrhuje za generálneho prokurátora sudcu Klimenta

0
Sudca Najvyššieho súdu Juraj Kliment. Foto: TASR

Ústav štátu a práva Slovenskej akadémie vied (SAV) nominuje do funkcie generálneho prokurátora sudcu Najvyššieho súdu (NS) SR Juraja Klimenta. Pre TASR to uviedol riaditeľ ústavu Jozef Vozár.

Generálny prokurátor by mal byť podľa Vozára charakterný človek i bojovník za právo. Kliment sa podľa jeho slov vypracoval na významného odborníka na trestné právo. „Juraj Kliment sa nebál postaviť na Najvyššom súde SR proti takej hydre svojvôle, akou bol Štefan Harabin v čase, keď disponoval najväčšou mocou v súdnictve,” opisuje Vozár v návrhu.

Na šéfa prokurátorov majú kandidovať aj prokurátor ÚŠP Ján Šanta a prokurátor GP SR Jozef Čentéš. Šantu nominoval poslanec Národnej rady (NR) SR Juraj Gyimesi (OĽANO). Čentéša do funkcie navrhli ombudsmanka Mária Patakyová, Rada prokurátorov SR, ako aj viaceré právnické fakulty. Čentéša už v minulosti parlament zvolil za generálneho prokurátora, ale vtedajší prezident Ivan Gašparovič ho nevymenoval.

Návrhy na kandidátov na šéfa GP možno podávať do piatka 16.00 h. Parlament má voliť kandidáta na šéfa prokurátorov na schôdzi, ktorá sa začne 24. novembra. Generálneho prokurátora vymenováva prezident SR.

- Reklama -