Počas nedeľňajších protestov zadržala bieloruská polícia 317 ľudí

0
Demonštrant drží starú bieloruskú vlajku počas zhromaždenia v Minsku v nedeľu 4. októbra 2020. Desaťtisíce demonštrantov vyšli v nedeľu opäť do ulíc bieloruského hlavného mesta Minsk. Protesty proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi sa už ôsmy víkend po sebe konali Minsku a ďalších bieloruských mestách; celkovo sa na nich zúčastnilo vyše 100 000 ľudí. Foto: TASR/AP

Celkovo 317 ľudí zadržala bieloruská polícia počas nedeľňajších masových protestov proti prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi, ktoré prebehli v Minsku a ďalších mestách krajiny. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie ministerstvo vnútra.

Podľa pondelkového vyhlásenia ministerstva zostáva vo väzbe 258 zadržaných, ktorí sa budú musieť postaviť pred súd.

Podľa správ aktivistov sa na nedeľňajších protestov v Minsku zúčastnilo zhruba 120 000 ľudí, bieloruská polícia však hovorila len o 10 000 účastníkoch. Policajti voči demonštrantom v centre hlavného mesta zasahovali vodnými delami.

Bieloruská ľudskoprávna organizácia Viasna informovala, že okrem Minska zatýkali v nedeľu demonštrantov aj v ďalších mestách vrátane Vicebska a Homeľu. Vo Vicebsku polícia proti demonštrantom zasiahla aj slzným plynom.

Policajti zatýkajú demonštrantky počas opozičného zhromaždenia. Foto: TASR/AP

Bielorusi minulý týždeň dostali od ministerstva vnútra textovú správu, v ktorej ich rezort varoval, že za účasť na nepovolených protestoch im hrozí trestné stíhanie. Pozorovatelia informovali, že úrady cez víkend vypli mobilný internet, aby znemožnili demonštrantom v Minsku dohovoriť sa na trasách protestov.

V Bielorusku sa protesty konajú od vyhlásenia výsledkov prezidentských volieb z 9. augusta už ôsmy týždeň, pričom tie nedeľňajšie majú obvykle najvyššiu účasť.

Lídri členských krajín EÚ sa minulý týždeň dohodli na zavedení sankcií voči členom režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, samotný prezident sa však na sankčnom zozname nenachádza. Tento krok umožní zavedenie zákazu cestovania a zmrazenie aktív približne 40 predstaviteľov režimu, ktorí sú údajne zodpovední za falšovanie výsledkov augustových volieb a následné násilné potláčanie protestov.

Bieloruská opozícia však dúfa, že na sankčný zoznam pribudnú ďalšie mená, vyjadrila sa pre AP v pondelok hovorkyňa líderky bieloruskej opozície Svetlany Cichanovskej Hanna Krasulinová. Zároveň dodala, že navrhovaný zoznam opozície obsahuje zhruba 800 mien.

Bieloruská opozičná líderka Sviatlana Cichanovská. Foto: TASR/AP

„Všetci tí, ktorí páchali násilie na pokojných občanoch alebo vydali príkaz na páchanie násilia, sa budú za to musieť zodpovedať,” povedala Krasulinová a doplnila, že na zozname sa nachádzajú aj mená tých, ktorí prezidentské voľby pomohli sfalšovať.

Cichanovská plánuje zoznam predstaviť nemeckej kancelárke Angele Merkelovej počas ich spoločného utorkového stretnutia v Berlíne. Bieloruská opozícia podľa Krasulinovej “ráta s pomocou Nemecka” na začatie dialógu s bieloruskými vládnymi predstaviteľmi o vyhlásení nových prezidentských volieb.

- Reklama -