Náhorný Karabach: Podľa Azerbajdžanu Arméni útočia aj zo svojho územia

0
Na snímke pohľad na obytnú budovu a autá v meste Stepanakert po ostreľovaní počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach 3. októbra 2020. Foto: TASR/AP

V spornom regióne Náhorného Karabachu, enkláve na území Azerbajdžanu s prevažne arménskym obyvateľstvom, pokračovali v nedeľu boje medzi arménskymi a azerbajdžanskými silami. Pod paľbou sa opäť ocitla karabašská metropola Stepanakert, ako aj druhé najväčšie azerbajdžanské mesto Gjandža. Obe strany sa zároveň navzájom obviňovali, že sa zameriavajú na oblasti obývané civilistami, informovali agentúry AFP a DPA.

V Stepanakerte sa sirény oznamujúce letecký alebo raketový útok prvýkrát rozozvučali o 09.30 h miestneho času. Líder karabašských arménskych separatistov Arajik Harutjunjan na Facebooku oznámil, že ostreľovanie si vyžiadalo materiálne škody i obete v radoch civilistov. Arménske ministerstvo obrany uviedlo, že karabašské vojenské sily zostrelili tri azerbajdžanské lietadlá a zničili dva “nepriateľské” tanky. Pod raketovou paľbou sa ocitlo aj ďalšie karabašské mesto Mardakert.

Hovorca azerbajdžanského prezidenta Hikmet Hadžijev. informoval o útoku na mesto Gandža, ktoré má vyše 330 000 obyvateľov. Arménske sily podľa neho taktiež nasadili ťažké delostrelectvo a rakety pri útokoch na mestá Terter a Goradiz. Všetky tieto útoky boli podľa neho vedené nielen z územia Náhorného Karabachu, ale aj z územia Arménska.

Na snímke zničený byt v obytnej budove v meste Stepanakert po ostreľovaní počas bojov medzi arménskymi a azerbajdžanskými vojenskými jednotkami v samozvanom regióne Náhorný Karabach 3. októbra 2020. Foto: TASR/AP

Ostreľovanie mesta Gandža si podľa azerbajdžanského ministerstva zahraničných vecí vyžiadalo najmenej jedného mŕtveho, štyroch zranených a spôsobilo rozsiahle materiálne škody. Karabašskí separatisti tvrdia, že zničili tamojšiu leteckú základňu. Harutjunjan v tejto súvislosti varoval, že vojenské objekty vo veľkých mestách Azerbajdžanu môžu byť odteraz považované za legitímne ciele a vyzval tamojších obyvateľov, aby tieto sídla okamžite opustili, píše AFP.

Azerbajdžan tvrdí, že jeho jednotky v posledných dňoch dosiahli v Karabachu územné zisky a obsadil 14 miest a dedín a strategicky dôležitú náhornú plošinu.

Rusko, USA a Francúzsko, ktoré spolupredsedajú Minskej skupine Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), vyzvali na okamžité zastavenie bojov. Rovnakú požiadavku adresovala nemecká kancelárka Angela Merkelová vo víkendovom telefonáte s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom. Vyjadrila tiež znepokojenie z rastúceho počtu obetí.

- Reklama -