Politológ Koziak: SaS sa témou odluky cirkvi od štátu len bráni ofenzíve konzervatívnych tém. Vládnutie však nie je len o hodnotových veciach

0
Tomáš Koziak, politológ, rektor Vysokej školy politických a spoločenských vied v Kutnej Hore (Foto: politologiaupjs.sk)

SaS sa svojou agendou bráni ofenzíve konzervatívnych tém, hodnotí pre ParlamentnéListy.sk posledné aktivity či vyjadrenia liberálov o registrovaných partnerstvách či sexuálnej výchove na školách politológ Tomáš Koziak z Vysokej škole politických a spoločenských vied, Kutná Hora. Aká silná je dnes podľa neho hodnota koaličnej dohody? A čo vlastnými vyjadreniami reálne hrozí cirkvi?

SaS začala otvárať liberálne témy, ktoré sa k nej viazali od začiatku – odluku cirkvi, registrované partnerstvá, na sociálnych sieťach sa spomína dekriminalizácia marihuany a jej popredná tvár chce debatu o sexuálnej výchove na školách “cez dáta”. Prečo s tým prichádza teraz? Pol roka po voľbách, po debatách o interrupciách, počas pandémie…

Je na to niekoľko dôvodov. Prvý je ten, že niektorí politici OĽaNO začali presadzovať agendu, ktorá je ultrakonzervatívna a toto je jeden z veľmi vhodných spôsobov reakcie. Navyše ide o jej dlhodobú líniu, snažia sa zaútočiť protitémou. Chcú takýmto spôsobom oprávnene získať politické body v čase, keď táto téma (interrupcie) bola vytiahnutá od “obyčajných” do popredia. 

Trochu by som oponoval. V koaličnej zmluve je predsa dohoda, že pri týchto “hodnotovo-etických” otázkach, ako je ochrana života, majú poslanci koalície hlasovať podľa svojej vôle, slobodne. Ale otázky registrovaného partnerstva boli predsa politikmi koalície pochované ešte pred voľbami. Spomeňme si na Borisa Kollára, že by do takej koalície nikdy nevstúpil, rovnako aj Igor Matovič mal k tejto téme ďalej ako do Afriky. Vy to z pohľadu dodržiavania koaličnej dohody vidíte ako v poriadku?

Téma registrovaných partnerstiev nebola ešte predložená, bolo len spomenuté, že ju chcú otvoriť. To je dosť veľký rozdiel. A toho sú si vedomí a neviem, či by išli na hranu noža s niečím, čo dominantní koaliční partneri jednoznačne odmietli. A čo bolo vylúčené v rámci koaličnej zmluvy.

Ale určite je to reakcia, ktoré sa týkajú snahy o prijatie interrupčných zákonov. Volič nevníma politické odtiene, že toto nebolo súčasťou zmluvy, ale pre neho je dôležité, že sa otvárajú hodnotové témy. A to, či nakoniec tieto témy, ktoré boli vylúčené dohodou, pôjdu aj do pléna, to je druhá vec. Je to však komplex otázok, ktoré SaS dlhodobo presadzuje vzhľadom na to, že hodnotové otázky sa dostali v súčasnosti do pozornosti časti verejnosti. A detaily nie sú podstatné.

SaS tieto otázky prináša v čase, keď preferenčne ide hore. V septembri boli nad deviatimi percentami. Je ich diskusia dobre načasovaná? Neriskujú, že tento trend to môže zastaviť?

Jednopercentný rast je otázkou štatistickej odchýlky. Dôležitý je však trend a ten je určite rastúci. Treba ale povedať, na koho úkor ich preferencie rastú a, zdá sa, že je to práve na úkor OĽaNO. To zaznamenáva najväčší pokles. Časť voličov je nespokojná s komunikáciou Igora Matoviča, sú rozčarovaní z protiepidemických opatrení, ale časť sa začala odvracať aj preto, že agenda matovičovcov je príliš konzervatívna, viac ako sa očakávalo. Časť voličov vedela, že kandidátka OĽaNO je vyskladaná od ultrakonzervatívcov až po liberálov, ale asi neočakávala, že sa to prejaví už takto skoro a v takejto drsnej ultrakonzervatívnej podobe. A povedala si, že pôjde tam, kde sa cíti lepšie, a toto dnes predstavuje SaS.

Časť voličov je nespokojná s komunikáciou Igora Matoviča.

Vytiahnutie tém, ktoré títo konzervatívci vytiahli a nemajú byť súčasťou debaty 21. storočia, a spôsob, ako ich zástancovia prezentujú, často demagogicky, bude prekážať tejto časti voličov. A nemá kde inde v rámci koalície zakotviť. Za ľudí tieto témy neprezentuje, ale práve SaS je strana, kde sú liberálne hodnoty ukotvené.

Jedna vec je právo na svoje témy, ale vráťme sa ku koaličnej zmluve, kde sa hovorilo o snahe zlepšiť legislatívu v oblasti majetkových práv pre osoby žijúce v spoločnej domácnosti. Nehovorilo sa o rovnakom pohlaví, mohlo ísť aj o nezobraté heterosexuálne páry. Spomeňme aj nedávnu obštrukciu SaS s opozičnými politikmi, rozhovory Jany Cigánikovej s kotlebovcami. Nie je toto všetko zneisťujúce z pohľadu sily koaličnej dohody?

Vyslovene vylúčené to ale nebolo. Využili priestor, ktorý im koaličná zmluva dáva a preto nemôžeme hovoriť o zrade na koaličnej dohode. A aj koaliční partneri to tak budú musieť zobrať. V tejto téme ide o komplex práv a uvidíme, do akej miery budú ochotní politici SaS ísť. Nemyslím si, že by išli proti koaličnej dohode, budú si dávať pozor a nebudú chcieť zvyšovať už aj tak istú nervozitu v koalícii.

Pokiaľ bude časť politikov OĽaNO svoje témy presadzovať a pokiaľ budú svojou argumentáciou pripomínať kotlebovcov, tak bude to pôsobiť ako voda na mlyn SaS. Aj ľudia od Matoviča si budú musieť uvedomiť, či sú ochotní obetovať časť svojich preferencií a budú nekompromisne presadzovať svoju agendu, a budú musieť uvažovať politicky.

Sám ste po voľbách hovorili, že pri prerokovávaní kultúrno-etických tém očakávate isté trenie vzhľadom na hodnotovú a ideologickú rôznorodosť koalície. Prekvapilo vás, ako rýchlo k tomu dochádza?

Áno. Aj vzhľadom na to, že dnes má vláda oveľa dôležitejšie problémy, ako riešiť interrupcie alebo registrované partnerstvá. Veľmi ma pani Záborská prekvapila, že dnes ide pretláčať svoje návrhy. Treba si všimnúť aj silnú podporu zo strany cirkvi, keď bol vyhlásený výnimočný stav a týkal sa aj bohoslužieb, a vtedy prišla nečakane ostrá reakcia biskupov, keď sa spomínali veci, že sa kňazi nemusia riadiť nariadeniami. Pokiaľ to prejde legislatívnym procesom, rozhodnutie katolíckej cirkvi nemôže byť nad zákon. Postavili to tak, ako keby boli nad zákon, a také niečo som u nás dosiaľ neregistroval.

Veľmi ma pani Záborská prekvapila, že dnes ide pretláčať svoje návrhy.

Sulíkovci nedávno prišli s otvorením otázky odluky cirkvi od štátu. Nemôže táto ostrá reakcia biskupov na opatrenia krízového štábu cirkvi nakoniec v tejto debate ublížiť?

Môže. Jednoznačne poukázali na to, že sa necítia byť viazaní platným právom. Ak by aj k odluke došlo, aj tak by nemohli tvrdiť, že nie sú viazaní právom. Toto o odluke nie je, ale ukazuje sa, že takýto nekompromisný postoj môže cirkvi uškodiť. Navyše prieskumy ukazujú, že väčšina spoločnosti nezastáva také extrémne stanoviská v tejto téme ako Anna Záborská. Ona aj chce získať skôr parlamentnú ako koaličnú väčšinu. 

Môže SaS uspieť s touto agendou na koaličnej rade? Očakávate, že tie trenia budú pokračovať a budeme častejšie svedkami pokusov o obštrukcie?

V hodnotových otázkach je prirodzené, že budú (Anna Záborská, konzervatívna časť OĽaNO) hľadať skôr podporu naprieč celým politickým spektrom. Viem si predstaviť aj to, že opozičné strany budú chcieť hodnotové otázky používať na rozleptanie koaličnej jednoty. Čím bude konfrontácia v koalícii silnejšia, tým lepšie pre nich. S niektorými otázkami na koaličnú radu prídu, ale budú si dávať veľký pozor na rozsah toho, čo budú chcieť presadiť, aby nerozdráždili partnerov. Vládnutie nie je len o hodnotových veciach, ale o obrovskom spektre záležitostí – nezamestnanosť, ekonomika, korona, školstvo, toho je veľmi veľa. A keď si toto koaliční poslanci neuvedomia, budú sa navzájom vybíjať na tomto okruhu tém.

- Reklama -