USA uvalili sankcie na bieloruského ministra vnútra a ďalších vysokopostavených predstaviteľov

0
Policajti zatýkajú ženu počas protestu na podporu opozičnej líderky Maryje Kalesnikavovej. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo financií uvaľuje sankcie voči niekoľkým vysokopostaveným predstaviteľom bieloruského vedenia. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

Sankcie sa týkajú ôsmich osôb. Medzi nimi je minister vnútra Juryj Karajev, jeho námestník a veliteľ jednotiek tohto ministerstva (OMON) Juryj Nazarenka, zástupca veliteľa OMON Chazalbek Atabekav, veliteľ minskej zložky OMON Dzmitryj Balaba. Na zozname je okrem iných aj podpredseda Ústrednej volebnej komisie (ÚVK) Vadzim Ipatav a tajomníčka ÚVK Alena Dmuchajlová.

Rada EÚ v noci na piatok schválila individuálne sankcie proti 40 bieloruským štátnym úradníkom. Medzi nimi sú aj osoby, ktoré sa ocitli na americkom sankčnom zozname.

Dňa 29. septembra uvalili sankcie na bieloruských predstaviteľov aj Británia a Kanada. Na ich sankčných zoznamoch – na rozdiel od EÚ a USA – je aj bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a jeho syn Viktar.

Alexandr Lukašenko sa v stredu oficiálne ujal svojho šiesteho funkčného obdobia v úrade bieloruského prezidenta. Na snímke Lukašenko salutuje v uniforme počas inaugurácie pred Palácom nezávislosti v Minsku 23. septembra 2020. Foto: TASR/AP

Bielorusko oznámilo zavedenie odvetných opatrení proti viacerým zástupcom EÚ, ako aj voči predstaviteľom Kanady a Spojeného kráľovstva.

Prezidentské voľby sa v Bielorusku konali 9. augusta. Prakticky hneď po zatvorení volebných miestností a zverejnení exit polls sa v republike začali masívne protesty proti falšovaniu výsledkov volieb. Podľa Ústrednej volebnej komisie voľby vyhral doterajší prezident Alexandr Lukašenko. Prakticky žiaden z jeho protikandidátov tieto oficiálne výsledky neuznal. Napriek tomu i pretrvávajúcim protestom sa 23. septembra uskutočnila Lukašenkova inaugurácia.

- Reklama -